Melk & Honning kårer mote-Norges mektigste

Hvem topper lista i år?

I sin årlige rapport State of Fashion kaller det internasjonale bransjenettstedet Business of Fashion 2019 for «oppvåkningens år». Etter et fjorår med forsiktig optimisme i kjølvannet av kriseåret 2017 er det fortsatt ingen som sitter trygt. De som overlever blir de som klarer å holde tritt med endrede forbrukervaner, den teknologisk utviklingen og det digitale kappløpet. Alt samtidig som de klarer å fange tidsånden. Fortsatt er verden preget av politisk uro, økonomisk usikkerhet og stadig økende sosiale forskjeller. Og i motebransjen fortsetter gamle lover og regler å utfordres, grenser å tøyes og barrierer å brytes når det kommer til skjønnhetsideal, kjønnsgrenser, mangfold, bærekraft og transparens med woke som et viktig stikkord. Det krever ikke bare et våkent blikk, men også nye business-modeller tilpasset forbrukervaner i stadig endring. Med andre ord: Ingenting er som før, og det vil aldri bli det samme.

Det gjør det kanskje vanskeligere enn noensinne å kåre de mektigste motepersonlighetene i Norge der både økonomisk påvirkning såvel som kulturell kapital, faglig tyngde og troverdighet innad i bransjen er blant kriteriene. Men de store er fortsatt størst – enn så lenge. Samtidig som også nye navn dukker opp når vi for femte gang kårer mote-Norges mektigste.

Dette er juryen:

Mote-Norges mektigste 2018 jury
Fra venste: Ida Eritsland, Anders Kemp, Ida Elise Eide Einarsdóttir, Elise Alexandra Gulbrandsen og Jorun Aartun.

Ida Elise Eide Einarsdóttir er redaktør i Melk & Honning, motejournalist, foreleser og foredragsholder. Hun har skrevet om mote for en rekke ulike publikasjoner i en årrekke, og har en mastergrad i journalistikk fra UiO.

Jorun Sofie Fallmo Aartun er journalist i Dagens Næringsliv, hvor hun rapporterer om både finans, politikk og mote. Etter omfattende analyser og intervjuer ga hun høsten 2014 ut boken Avkledd – på innsiden av den norske motebransjen. Hun er også bidragsyter i D2. 

Elise Alexandra Gulbrandsen er leder for VGs motenettsted MinMote. Gulbrandsen er kjent for sin kritiske og uredde tilnærming til den norske motebransjen.

Anders Kemp holder i motestoffet til helgemagasinet Dagens Næringsliv D2, der han har rapportert fra moteuker, skrevet om tendenser og populærkultur siden oppstarten av det toneangivende magasinet.

Ida Eritsland er moteskribent i D2. Hun er utdannet moteviter fra Stockholms Universitet og underviser også moteteori både ved Kunsthøyskolen, OsloMet og Westerdals.

Det er ingen navn fra Dagens Næringsliv/D2, Finansavisen, VG eller Melk & Honning på lista ettersom jurymedlemmene er tilknyttet disse publikasjonene.

Dette er de 15 mektigste motepersonlighetene i Norge:

1. Holzweiler-familien

Igjen troner Holzweiler-familien øverst på lista.

I fjor gikk de fra en femteplass året før og helt til topps. Da var noe av begrunnelsen at «alle» kjenner til Holzweiler – både her hjemme og internasjonalt. Det er ikke noe mindre sant nå. Snarere tvert imot.

Nylig åpnet det norske motemerket sin tredje butikk i Oslo. De er også inne i varmen internasjonalt hos giganter som Net-a-porter og hos superstjerner som Gigi Hadid og nå sist Emma Stone. Holzweiler er også en av få norske motemerker som faktisk ansetter. I januar i år viste de for tredje gang under moteuka i København med tunge navn som Business of Fashion og The New York Times på første rad. Også det som må sies å være en svært så imponerende rekke samarbeid fortsetter. Nå sist med det internasjonale motenettstedet Hypebeast.

2. Varner-brødrene

Varner fortsetter å holde posisjonen som giganten i det norske klesmarkedet med kjeder som Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann, Urban og Volt. Spørsmålet er bare for hvor lenge. For Varner-brødrene sliter med et inntektsfall på 700 millioner kroner i fjor, butikknedleggelser og en utdatert forretningsmodell basert på tradisjonell butikkdrift.

Samtidig viser Varner-brødrene endringsvilje og fortsetter å satse – først og fremst digitalt. Men er det «for lite for sent»?

Varner-brødrene kom også inn på eiersiden i den eksklusive konseptbutikken Yme Universe i Oslo tidligere i år. Gjennom investeringsselskapet Varner Invest har Petter, Marius og Joakim Varner kjøpt en eierandel på 49 prosent av konseptbutikken som selv har slitt med å snu skuta etter en gjeldstung satsning fra starten i 2014. Et forsøk på å kjøpe seg cred eller en faktisk investering som på sikt vil gi kulturell avkasting om ikke i kroner og øre for både motebrødrene og Yme?

3. Ørnulf Høyer – Høyer-eier

Kremmer, gründer og forretningsmann Ørnulf Høyer har vært fast innslag på lista siden den først så dagens lys i 2015. Da på en niendeplass. Siden har han klatret oppover.

Han har satset tungt på eksklusiv mote. Ikke bare i de store byene, men kanskje minst like viktig også ute i distriktene.

Les også
Klar for å gjøre flip-flops "the next big thing"

Til tross for et sviktende marked, kjører han på med blant annet ny luksusavdeling på flaggskipet Høyer Eger i Oslo med merker som Saint Laurent, Lanvin og Chloé og med Fendi eksklusivt i landet, Høyers egne merker Maud og Fram og nå sist kjempeprosjektet Høyer Collabs – en ny butikkjede med et tjuetalls ulike mindre mini department-butikker som alle vil bygge på franchise-modellen for å møte et sviktende marked. Men også konkurransen fra andre luksusbutikker – segmentet som internasjonalt er spådd en formidabel vekst i året som kommer.

4. Magnus Thorud, Mats Alver og Kyrre Alver – Blender Agency/BA-Group/Blender Retail

Blender står bak nysatsningen Blender Home med fokus på interiør

Ned fra en førsteplass og til en tredjeplass på fjorårets liste. Heller ikke denne gangen blir det helt til topps for Thorud og Alver-brødrene.

Det er ingen hemmelighet at det fortsatt er utfordrende tider i det kontemporære sjiktet. Både Rag & Bone– og APC-butikken i Oslo sentrum måtte nylig stenge dørene. Det samme måtte Blenders egen Edition i Hegdehausveien. Og ryktene om opsjon på Valkyrien-prosjektet på Majorstua for det som skulle bli en Blender multibrand-butikk (?) har dabbet av.

Samtidig fortsetter gutta å satse med det som virker å være mer bakkekontakt og fokus på salg med både nye brands som Vince (melk og brød?) og snakkisen Self-Portrait i tillegg til in-house-merkene Diemme, FWSS og Cala Jada. Blender Home er også blant nyhetene som en integrert del av agenturet med fokus på interiør-retail med merker som Tekla, P. F. Candle Co fra Los Angeles og Cisco & The Sun.

5. Sigrun Syverud / Fjong

Nykommer på lista. Sigrun Syverud bak klesleieplattformen Fjong ble i januar i år kåret til Årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge.

Som en slags Airbnb for klær har plattformen allerede nærmere 40.000 brukere og over 4000 nye og vintage designerklær fra over 200 merker. Fremtidsrettet og helt i tråd med tidsånden med fokus på delingsøkonomi, gjenbruk og bærekraft i en av verdens mest forurensende industrier. Ikke minst med stort potensial med planer om å tilby levering og retur av klær på døren over hele landet, streaming av klær samt ekspansjon internasjonalt.

Folkefinansiert moteteknologiselskap med overvekt av kvinnelige investorer. Et slags Norges svar på Rent the Runway med Syverud i spissen som en sterk stemme innen både mote for fremtiden, kvinnelige gründere og moderne delingsøkonomi.

6. Petra Middelthon

Petra Middelthon

Petra Middelthon tok over sjefstolen i norske Elle etter at Signy Fardal takket for seg.

En gammel ringrev til tross, noen lett oppgave å skulle snu skuta blir det ikke. Både med tanke på både magasindøden, men også det faktum at norske Elle har fått flere skudd for baugen den siste tiden.

Middelthons første utgave i redaktørstolen har allerede fått kritikk for det mange mente var et feilslått kroppsfokus, men hun har fortsatt tid på seg til å overbevise i rollen som leder for et av Norges kanskje aller siste rendyrkede motemagasiner.

Noen grep har hun allerede tatt som for eksempel å renske opp blant Elles influencere og økt fokuset på eventer som gir merverdi til merkevaren. Nå gjenstå det kanskje aller vanskeligste, nemlig å ruste den norske utgaven av motemagasinet for fremtiden i en motebransje i endring der transparens, mangfold og bærekraft står sentralt.

Middelthon er forøvrig noe mer enn bare sjefredaktør, men også en av Norges fremste stylister som gjennom en årrekke har hatt navn som kronprinsesse Mette-Marit på kundelista. For ikke å snakke om en hel rekke internasjonale klienter og med det også et nettverk som få kan matche.

7. Mona Jensen & Morten Isachsen / Tom Wood

Mona Jensen og Morten Isachsen bak det norske motemerket Tom Wood fortsetter å ha orden i sysakene.

I 2017 (som er siste oppdaterte regnskapstall) nådde omsetningen 35 millioner kroner opp fra 23 milioner kroner året før.

Kåret til Gaselle-vinner av Dagens Næringsliv i 2017 som den bedriften i Oslo som har vokst mest de siste fire årene uavhengig av bransje fortsetter Tom Wood veksten – både her hjemme, men kanskje spesielt internasjonalt der både smykker, men også ready-to-wear og denim selges i både Europa, USA og Japan: Dover Street Market i London, New York og Tokyo, The Line og Totokaelo i New York, i tillegg til varehus som Harrods og Selfridges i London.

Les også
Gamle favoritter tilbake på runwayen under moteukene

Som Holzweiler fortsetter også Tom Wood å ansette, og satser også videre med nye prosjekter med både norske og internasjonale samarbeidspartnere.

Aller mest imponerende er kanskje denim-satsningen som for alvor har gjort det norske motemerket «big in Japan».

8. Tine Mollatt / Bytimo

Tine Mollatt ByTimo

Også Tine Mollatt, som sammen med datteren Elisa står bak det norske motemerket Bytimo, fortsetter å gjøre det sterkt.

Fordelt på selskapene her hjemme og internasjonalt hadde de i 2017 et resultat på ca 2 millioner mot minus 1,5 millioner året før, og en omsetning på ca 61 millioner mot 60 millioner i 2016. Det ligger forøvrig an til rekordomsetning for Bytimo med en estimert omsetning for 2018 på 72 millioner med et resultat på 5 millioner.

Internasjonalt er Bytimo inne på dører som Barneys i New York og Net-a-porter, og fortsatt med navn som hertuginne Kate Middleton og Mette-Marit – og nå sist også Emma Stone – på kundelisten.

9. Edda Gimnes – designer

Foto: Getty Images.

Bobleren som i år inntar hovedlista – og det med god grunn.

Den norske motedesigneren Edda Gimnes ble uteksaminert fra London College of Fashion i 2015, og har siden blant annet figurert på New York Times’ liste over designerne det er verdt å følge med på, shortlista som en av få nordmenn til den prestisjetunge LVMH-prisen og fått vist seg frem under både Oslo Runway samt de store internasjonale moteukene. Her hjemme er hun blitt kjøpt av inn av det nye Nasjonalmuseet, og tidligere i år kom nyheten om at hun er blant designerne som er valgt ut til å vise sin design under The Met-utstillingen som åpner med Met-gallaen i mai side om side med navn som Karl Lagerfeld, Cristóbal Balenciaga og Phoebe Philo.

Gimnes fikk også internasjonal oppmerksomhet da hun i fjor anklaget italienske Moschino med Jeremy Scott i spissen for å ha kopiert hennes design.

10. Michael Olestad – designer

Nykommer på lista, men ikke i den norske motebransjen.

Den norske motedesigneren Michael Olestad er for tiden på alles lepper. I fjor åpnet han Oslo Runway med visning på Kunstnernes Hus etter å ha vunnet Bik Bok Runway Award året før.

Han har jobbet for store motehus som Acne Studios og Ann-Sofie Back, men står nå på egne ben som en av Norges aller mest spennende motedesignere – i en klasse for seg selv med signaturdesign som draperte kjoler, statement-jakker, skreddersøm og futuristisk tilbehør.

Han er kjøpt inn av blant andre Opening Ceremony i New York, og har hatt sin design på trykk i editorials i blant annet Another Magazine og Dazed & Confused.

Olestad er et noe sjeldent bevis på at en nisjeprofil faktisk kan fungere.

11. Celine Aagaard – influencer og designer

Celine Aagaard er Norges svar på svenske Elin Kling – enten hun liker det eller ikke. Hun har mer eller mindre sømløst gått veien fra redaktør til influencer. Og nå videre til gründer og designer i sitt eget mer bærekraftige motemerke Envelope1976. Og det med tilsynelatende stor suksess både her hjemme og også internasjonalt. Allerede før hun rakk å lansere den aller første kolleksjonen var merket omtalt i blant annet Vogue.

Samtidig fortsetter Aagaard å være en gallionsfigur for norsk mote. Men nå i stadig større grad som noe annet enn «bare» en influencer.

Fra street style til innsalg. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men er mest sannsynlig taktisk veldig smart. Det er nemlig ikke første gang Aagaard har vært en værhane for utviklingen i bransjen.

12. Darja Barannik – influencer

Influencer-prinsessen holder stand på lista som den eneste av de norske «originale» influencerne.

Sett bort fra 11. plassen Celine Aagaard som er mer en businesskvinne enn noe annet. Det kan samme kan sies om Darja Barannik som til tross for eller kanskje nettopp på grunn av at den aller største hypen rundt influencere så smått har begynt å dabbe av fortsatt virker å ha et godt grep om egen merkevare. Det er tross alt den hun lever av.

Barannik fortsetter å jobbe med noen av verdens mest toneangivende merkevarer som Chanel, Tesori diamanter, Dior og Omega. Hun behersker dessuten fortsatt kunsten å si nei til kommersielle aktører som ikke passer hennes profil.

Les også
Gir seg i merket 27 år etter brorens tragiske død

Noe smekk for til tider manglende merking av kommersielt innhold. For som for så mange andre aktører i en motebransje for fremtiden er transparens ikke bare viktig, men også avgjørende for fortsatt suksess.

13. Michael T. Nartey & Alexander Helle / Norwegian Rain

Inn på lista for første gang er bergenserne Michael T. Nartey og Alexander Helle bak motemerket Norwegian Rain.

Nylig åpnet de dørene til en flaggskipbutikk i Tokyo, Japan. Fra tidligere av har de hatt suksess med egne butikker i Paris, London, Oslo og hjembyen Bergen. I tillegg selges merkevaren deres i 18 land og 122 butikker over hele verden.

Et godt eksempel på at det går an å lykkes ved å være best eller i det minste veldig god innenfor en liten nisje.

14. Alexander Norheim

Fra en plass blant boblerne på fjorårets liste og inn på selve hovedlista i år – riktignok på en 14. plass, men dog.

Alexander Norheim har som modellagent i Team Models vært med på å løfte frem profiler som Signe Veiteberg, som har gått for blant annet Prada og Louis Vuitton – for sistnevnte både som såkalt world exclusive og som ansikt utad i deres kampanjer, Chioko-tvillingene, Jeenu Mahadevan som har sikret seg på plass på bransjenettstedet Models.com sin liste over herremodellene som har gått flest visninger i år, Celine-favoritt Martin Jørgensen og Vetle Emile Majambere som gjorde sin debut på den internasjonale catwalken for Virgil Ablohs Louis Vuitton-debut.

15. Ditte Kristensen / Oslo Runway

Ditte Kristensen

I fjor landet Oslo Runway-sjef Ditte Kristensen en andreplass på lista – opp fra en «sisteplass» året før.

For første gang stod hun på egne ben som Oslo Runway-leder. Det gjør hun fortsatt. Men det hele preges av usikkerhet etter at arrangørene avlyste vårens utgave av den norske moteuka på grunn av «rask vekst».

Hva som skjer videre med Oslo Runway er foreløpig ikke kjent. Men etter det juryen kjenner til skal det dreie seg om en ny type format for en moteuke for fremtiden. Litt sånn «Oslo Runway er død, leve Oslo Runway» – kanskje?

Det er vanskelig å si, og enn så lenge blir det igjen en «sisteplass» på lista. For selv om Kristensen fortsetter å være dansken som for alvor satt Norge på motekartet – eller i det minste profesjonaliserte bransjen i promoøyemed – mangler fortsatt broen mellom moten og makta.

Boblere:

Jenny Skavlan / Tise: Joda, Tise er allerede godt etablert som en aktør i mote-Norge. Men har fortsatt mye å bevise. Treffer midt i bølgen av bærekraft og mote for fremtiden som en slags Finn.no for mote med Jenny Skavlan som medgründer, kreativ leder og bærekraftig ansikt utad.

Benjamin Huseby: Den ene halvparten av det norsk-tyske motemerket GmbH shortlista til LVMH-prisen. Viste for første gang i Paris i 2016. Og har i dag nærmere 40 forhandlere på verdensbasis blant annet Dover Street Market og Opening Ceremony. Huseby har bakgrunn som motefotograf for blant annet The Gentlewoman, Another Magazine, I-D og Vogue. Han er blitt en viktig stemme og norsk representant på den internasjonale motescenen.

Jakob Landvik: Modell og fotograf Jakob Landvik har skapt seg et navn ikke bare i den norske motebransjen, men også internasjonalt. Holdt i 2018 sin første soloutstilling på galleriet Schloss i Oslo, og prydet forsiden av norske Costume. Han har også skutt egne cover blant annet for D2 med Emma Ellingsen. Har også tett samarbeid med store profiler som tidligere YSL-designer Stefano Pilati, og har skutt den siste kolleksjonen til hans nye merke.

Haik: Et av Norges mest spennende motemerker, men fortsatt noe up and coming. Stakk av med seieren under Bik Bok Runway Awards under Oslo Runway i fjor, og imponerte igjen tidligere i år med en noe radikal idé med høytlesning av produkt- og produksjonstekster under visningen. Like mye kunst som mote i den vanskelige balansegangen mellom børs og katedral.

Pia Tjelta: Inn som et frisk pust med «drømmekjoler», og allerede på dører som Høyer og Tatler. Tjelta beviser at hun er mer enn bare en kjendis som en del av en designerduo med Nina Amble. Lager kjoler kvinner vil ha og som passer godt på kvinnekroppen. Er produktet godt nok er nettverket allerede på plass – og det er et meget godt utgangspunkt for videre vekst.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer