Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

To nordmenn nominert til gjev motepris

AV: IDA ELISE EIDE EINARSDÓTTIR OG CAMILLA CHRISTENSEN

Shortlista av LVMH-jury.

At Norge er på vei opp og frem motemessig har vi visst lenge. Nå er to nordmenn for første gang shortlista til den prestisjetunge LVMH Prize.

Sammen med 18 andre designere fra hele verden er norske Edda Gimnes og Benjamin A Huseby, som sammen med Serhat Isik står bak klesmerket GmbH, på shortlisten til prisen som skal løfte unge motedesignere. Det er LVMH-komiteen som har valgt ut sine favoritter som nå skal presentere sine kolleksjoner for en rekke internasjonale eksperter på en showroom inaguration i mars før det blir klart hvem som går videre som finalister og til sist vinnere.

Prisen ble første gang lansert i 2014 av LVMH-gruppen, og er åpen for alle designere under 40 år som har produsert min to dame-, herre- eller unisex-kolleksjoner. Vinneren mottar 300,000 euro, noe som tilsvarer i overkant av 3 millioner norske kroner, og får også tilgang på en mentor i ett år fra LVMH. I tillegg hedrer prisen tre unge avgangselever som har gjennomført ett kurs fra en moteskole ved å gi dem muligheten til å være en del av det kreative teamet ved en av gruppens motehus i ett år i tillegg til en pengegave på 10,000 euro, i overkant av 100,000 norske kroner.

Fjorårets vinner ble valgt ut av over 1,250 kandidater fra 90 land. Det var den franske designeren Marine Serre som stakk av med prisen, mens japanske Kozaburo Akasaka stakk av med spesialprisen. Tidligere vinnere inkluderer Grace Wales Bonner (2016), Marques’Almedia (2015), Thomas Tait (2014). Det er første gang nordmenn er på shortlisten.

Edda Gimnes har i løpet av de siste årene gjort et solid inntrykk med sitt unike designuttrykk. Under utdelingen av den norske moteprisutdelingen, Costume Awards, i janaur i år, stakk hun av med tittelen «Årets norske designer». Hun har også vært deltager under begge rundene med BikBok Runway Awards, som arrangerer ved Oslo Runway. I tillegg til dette har hun gjennom det siste året markert seg internasjonalt ved flere anledninger da supermodell Gigi Hadid har brukt flere plagg signert norske Edda Gimnes.

Den norske fotografen og designeren Benjamin Alexander Huseby er en del av det tyske designkollektivet GmbH. Merker har i løpet av få år markert seg godt blant internasjonal motepresse. Blant annet anerkjente motenettsider som Dazed, amerikanske og italienske Vogue – hyller designduoen Benjamin A Huseby og Serhat Isik.

Til nå er det bare de «shortlist» nominerte designerne som er offentliggjort. Det vil si at de tyve nominerte designerne er valgt ut av en jury. Det er fortsatt mulig å nominere andre designere. Dette er første gangen at noen norske designere er nominert til den gjeve prisen – så nå gjelder det å krysse fingrene for både Edda Gimnes og Benjamin A Huseby.

Juryen som skal bestemme hvem som stikker av med den prestisjetunge prisen er nemlig ikke hvem som helst. Her finner vi ledende motenavn som J.W Anderson, Dior-designer Maria Grazia Chiuri, Louis Vuitton-designer, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs, Karl Lagerfeld, Haider Ackermann, Kenzo-designerduoen Humberto Leon og Carol Lim, Givenchy-designer Clare Waight Keller, visepresident ved Louis Vuitton Delphine Arnault, Jean-Paul Claverie og leder med LVMH-gruppen Sydney Toledano.

Du kan se hele listen med de tyve shortlist-finalistene hos LVMH Prize.

Hovedbilde via Instagram @Edzgimnes og @Gmbh_official

Les også: Stjernedesigner til «verdens viktigste» motekonferanse

Siste saker

Mest lest nå
Les mer