Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Norske Elle får cover-kritikk etter spesialutgave om kropp

Norske Elle får cover-kritikk for spesialutgave om kropp

– Nok et blad med idealkroppene klistret på framsiden.

Mandag er den nyeste utgaven av norske Elle på gaten. Med navnet «The Body Issue» skal utgaven sette fokus på kropp. Men får kritikk for cover-bildet som viser de norske modellene Frida Aasen og Nikolai Danielsen.

– Litt som å si at det er plass til alle – så lenge de ikke synes på forsiden

KK-redaktør Ingeborg Heldal har satt mangfold som et av de overordnede målene for magasinet, som var vekstvinner når opplagstallene for norske magasiner og aviser kom tidligere i år.

Hun mener at når magasinbransjen ønsker å fremme mangfold, må de også tørre å bruke salgsplakaten til å vise hva de står for.

– Hvis ikke blir det litt som å si at det er plass til alle – så lenge de ikke synes på forsiden, sier Heldal til Melk & Honning.

– I KK bruker vi masse tid på å snakke om hvordan vi kan «walk the walk», ikke bare «talk the talk». Vi får det selvsagt ikke til hele tiden, men det er enormt viktig å ha et bevisst forhold til det.

– På en utgave hvis uttalte mål er å fremme kroppspositivisme har man jo en gyllen mulighet til å vise mer bredde. Den muligheten har ikke Elle tatt med denne utgaven, selv om cover-fotoet med Frida og Nikolai isolert sett er råflott.

– Men de redaksjonelle vurderingene Elle har tatt er bare deres, og de legger jeg meg selvsagt ikke opp i, avslutter Heldal.

View this post on Instagram

The Body Issue – Ny utgave i salg fra mandag. #ellenorge

A post shared by ELLE NORGE (@ellenorge) on

– Sender gale signaler

I magasinet er blant annet et knippe norske kvinner som under tittelen «Kvinnelig kraft» snakker om kropp, styrke og holdninger.

Her er både transmodell og danser Ceval Omar (24), tidligere toppidrettsutøver Karina Hallekim (42), muslim, feminist og samfunnsdebattant Zuhayr Abdi (19), komiker, foredragsholder, samfunnsdebattant og forfatter Sofie Frøysaa (30) og kroppspositivist, rådgiver, foredragsholder, samfunnsdebattant og burleskartist Carina Elisabeth Carlsen (32).

Les også
Line of Oslo har åpnet ny butikk på Aker Brygge

Også Carlsen reagerer på Elles valg av cover-bilde til utgaven.

– Jeg synes jo det sender noen gale signaler når man har klistret «The body issue» over to mennesker som fyller alle krav i boka, når man samtidig har tittelen «Kropp – det er plass til alle».

Carina Carlsen

– Det stemmer jo ikke overens, rett og slett fordi denne framsiden er en reproduksjon av alle andre framsider og utfordrer ikke på noen måte. Når jeg så den første gang trodde jeg det var et fitness-blad, før det gikk opp for meg at det var Elle, sier hun til Melk & Honning.

– Modellene på bildet er flotte, men det er jo så mange man heller kunne benyttet på framsiden som også hadde gjenspeilet budskapet som man her forsøker å selge.

– For meg ser dette ut som nok et blad med idealkroppene klistret på framsiden, og hadde det ikke vært for at jeg vet at jeg selv er med i magasinet hadde jeg nok ikke kjøpt det.

Hva er grunnen til at du takket ja til å stille opp i denne saken?

– Jeg synes det var fint at Elle ønsket å sette fokus på mangfold og ulike kropper, pluss at det for meg også handler om egen vinning. Elle er ikke et magasin jeg forbinder med kroppspositivisme – snarere tvert imot – og tenkte at dette var et nytt sted å spre det glade budskap. Jeg synes det var et godt intitativ, og i seg selv synes jeg saken er fin. Jeg synes de har fått en viss grad av mangfold, selv om man alltid kan ønske seg mer av det. Men nettopp fordi de har en slik sak inni bladet synes jeg det er rart at de velger den framsiden de har gjort.

Les også
Kate Moss-konturering trender på TikTok

– Jeg skulle ønske moteblader kunne vært litt modigere og utfordret både seg selv og leserne sine ved å ha et større mangfold. De, og der igjen vi, er altfor låst i tankegangen om hva som er en «perfekt» kropp.

Får kritikk i kommentarfeltet

Også på Elle Norges egen Instagram hagler kritikken.

I kommentarfeltet til posten av cover-bildet skriver en:

«Hadde vært hottere med et body issue som var body positive – litt dated Victoria’s Secret svung over det hele, men det var vel kanskje tanken? Vakre mennesker, uten tvil, og kul styling, men er definitivt en missed opportunity. Nesten litt ironisk».

En annen kommenterer: «The body issue you say???? More like the skinny white issue – step up your game».

Andre roser coveret som i skrivende stund har godt over 1000 likes.

Kritikken mot den norske utgaven av Elle kommer bare uker etter at Dagens Næringslivs fredagsbilag D2 fikk cover-kritikk for sin forside med blogger og influencer Sophie Elise Isachsen.

Elle-redaktør: – Coverne våre skaper alltid debatt

Utgaven er Elle-redaktør Petra Middelthons andre i sjefsstolen. Hun tok over som sjefredaktør i den norske utgaven av motemagasinet etter Signy Fardal som forlot sin stilling før jul i fjor etter 20 år.

Petra Middelthon
Petra Middelthon

Hva er bakgrunnen for at dere ønsket å vie denne utgaven til kropp?

– Vi har flere temaer vi vil utforske i bladene våre. Forrige nummer var dedikert til kjærlighet, og alle de vakre og vanskelige veiene og fasongene kjærlighet kan ta. Nå er det vår og vi vil utforske kropp og forholdet vårt til den på samme måte. Fra dem som lever av kroppen sin, til dem som har et vanskelig forhold til den. Viktigst er det å fortelle historiene om hvordan mennesker på hver sin måte verdsetter akkurat sin kropp, sier Middelthon til Melk & Honning.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

Hvor viktig er det at norske motemagasiner setter fokus på dette?

– Det er selvsagt utrolig viktig. Å ha et sunt og godt forhold til kroppen sin er helt avgjørende for å ha det bra. Vi er et moteblad, og det er spennende for oss å få vite hvordan to av Norges aller mest suksessfulle modeller opplever, håndterer og reflekterer rundt kroppspresset i bransjen nå. Så har vi intervjuet et mangfold av fem, flotte, sterke norske damer om deres historier og hvordan de opplever dette i livet og hverdagen. I tillegg så utforsker vi temaet bredere, med flere saker om helse, sunnhet og sex.

Kan du si noe om bakgrunnen for valg av cover-bilde?

– Frida Aasen og Nikolai Danielsen er to av Norges mest suksessrike modeller, som snakker åpent om kropp, kroppspress og hva det betyr for dem. Det ble en naturlig inngang til et nummer som har en enorm bredde. Så blir det alltid diskusjon rundt coverne våre, og det er bra.

Forstår du at folk reagerer på valg av cover-bilde med to hvite, slanke og vakre modeller som representanter for en spesialutgave om kropp med cover-tekster som «Kropp-det er plass til alle»?

– Dette er to sunne og sterke norske modeller på coveret av et norsk motemagasin. Så utforskes bredden, dybden og mangfoldet i temaet gjennom bladet. Jeg er stolt av både coveret og bladet. Coverne våre skaper alltid debatt, og vi tar med oss det. Men så håper jeg at mange også leser det faktiske innholdet og vil diskutere temaet.

Carina Carlsen som selv er med i magasinet kaller det «nok et blad med idealkroppene klistret på framsiden». Hva tenker du om det?

– Den såkalte «idealkroppen» belyses grundig i bladet. Som Carina sier: «Det er ikke feil å ha idealkroppen, akkurat som det ikke er feil å ikke ha den». Vi er enige med henne.

https://www.instagram.com/p/Bv9nj0pAO_M/

Hovedbilde: Faksimile.

Les også: Er det motemagasinenes ansvar å fremme mangfold?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer