Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Har Moschino hermet etter norsk designer?

– Mest av alt synes jeg det er trist. Dette er mitt arbeid og en original idé som jeg har jobbet masse med.

Milano Fashion Week er i full sving. Etter at moteukene i New York og London har bragt på banen det urbane og moderne, kan man forvente seg en god dose mer glamour og eleganse i den italienske motebyen, gjennom de store, tradisjonsrike motehusene som har visninger her. Både Prada, Giorgio Armani, Fendi og MaxMara har allerede vist frem sine kolleksjoner for våren 2019.

Og, i går kveld var det også Moschino sin tur. Designer Jeremy Scott, som har sittet som kreativ leder for merket siden 2013, hadde som vanlig en tydelig tematikk over hele visningen. Denne gangen handlet det ifølge Vogues motekritiker Nicole Phelps om tidsklemma når det kommer til designere på det nivået; noe Scott har kommentert gjennom å sende ut klær som i stedet for å ha klassisk print eller tekstur, var skriblet over med tusj.

Moschino

Men har vi ikke sett det før? Er det ikke til forveksling likt det norske Edda Gimnes har fått internasjonal oppmerksomhet for? 

Hun er blitt omtalt i en rekke magasiner, blant andre Vogue, Glamour og New York Times, valgt ut som en av finalistene i den prestisjetunge LVMH kåringen – og hennes nyeste kolleksjon er ved flere anledninger blitt båret av it-personer som Gigi Hadid.

Til Melk & Honning forteller hun at hun har mottatt utrolig mange meldinger i etterkant av Moschino sin visning i går kveld.

– Det som er det sykeste er at jeg hadde et møte med en person som har en sterk tilknytning til Moschino i desember i fjor. Jeg ønsker ikke å gå ut med navn, men vedkommende kjenner ekstremt mange i bransjen, og derfor tenkte jeg det kunne lønne seg å ta et møte med henne, forteller Gimnes.

Ifølge henne viste hun da frem alt av arbeid, private skisser og fortalte om idéer.

– Personen var utrolig positiv til mitt arbeid, og ville sette meg i kontakt med en rekke forskjellige personer.

– Og så ser jeg at Jeremy Scott har rett og slett kopiert mitt arbeid i sin nye kolleksjon. Det er for likt til at det ikke kan være noen sammenheng. Spesielt når den jeg hadde møte med har en klar link til Moschino.

Selv om Gimnes er overrasket, er det ikke første gang dette skjer.

Edda Gimnes design

– Jeg har hatt fem ulike tilfeller av kopiering, der jeg har måttet ta kontakt med advokat i ett av dem. Da var det snakk om kopiering som skjedde i Kina, der noen brukte min logo ulovlig. 

I tilfeller som dette hadde det vært en fordel å vært en del av en forening, for eksempel British Fashion Council, mener hun.

– Det har vært tilfeller der up-and-coming folks design har blitt misbrukt, selv av folk som Vivienne Westwood, der British Fashion Council har sagt i fra. Det har ført fram.

Gimnes vet ikke hvordan hun selv skal gå frem nå. Om hun skal si fra til personen hun hadde møte med, eller på noen annen måte forsøke å få stoppet dette.

– Mest av alt så synes jeg jo det er trist. Dette er mitt arbeid og en original idé, som jeg har jobbet masse med. At noen andre skal få kred for det er jo veldig synd.

– De kunne i det minste ha skrevet eller informert om inspirasjonskilden, at det kommer fra meg. Men det kommer selvfølgelig ikke til å skje, avslutter Gimnes.

Bilder: Vogue Runway/Edda Gimnes

Les også: Kanye West anklages for kopiering; igjen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer