Dette husker vi best fra bærekraftsåret 2019

Grønnvasking, pels-nei og forbruksskam

Slik var bærekraftsåret 2019.

For bare noen år siden var ordet bærekraft nokså fremmed for de aller fleste. I dag er det ikke til å komme utenom. Bare i 2019 tok mange merker, designere og andre moteaktører grep for en grønnere fremtid, til blandet respons.

Les også: Kan fast fashion gå i bresjen for bærekraft?

Her er det vi husker best fra bærekraftsåret 2019:

Trendy karbonnøytralitet

I høst erklærte flere merker og luksusmotehus at deres motevisninger ville være karbonnøytrale.

Deriblant Gucci, Burberry og kjendisfavoritt Gabriela Hearst. Samtidig annonserte Kering, som har blant annet Balenciaga, Gucci og Saint Laurent under sin paraply, hårete mål: Den franske luksusgruppen ønsker å bli 100 prosent karbonnøytrale på tvers av sine verdikjeder og operasjoner.

Pels-nei

Etter mye frem og tilbake, besluttet regjeringen å legge ned pelsdyrnæringen i Norge. Det vil skje innen 2025.

Samtidig som listen over merker og designere som sier nei til pels stadig blir lengre, trosser britiske dronning Elizabeth (93) en lang kongelig tradisjon – og sier nei til pels. Den norske kongefamilien oppfordres av dyrerettighetsorganisasjoner til å gjøre det samme.

Også verdens største varehus dropper pels, mens California er første stat til å si nei til fangst av pels, og nei til salg og produksjon av ny pels. New York forby salg av pels innen 2021.

Frykt for forbruksskam?

I høst uttalte H&M-sjef Karl-Johan Persson at han frykter forbruksskam. Han mener det vil få fatale sosiale konsekvenser for de som arbeider i fabrikkene som produserer fast fashion.

Les også: Hvordan vil forbruksskam påvirke moteindustrien?

Kleskjeder anklaget for grønnvasking

I sommer reagerte Forbrukertilsynet på H&Ms miljømarkedsføring, og krevde at den svenske klesgiganten endret markedsføringen av sin Conscious-kolleksjon, hvor de gir inntrykk av å være bærekraftig og miljøvennlig. Det skapte overskrifter internasjonalt.

Ris og ros for bærekraftskonferanse

Verdens største konferanse for bærekraft innen mote, Copenhagen Fashion Summit, fikk både ris og ros da den gikk av stabelen i mai 2019. Med bransjenavn som Francois-Henri Pinault fra Kering, Vanessa Friedman fra The New York Times og motekritiker Tim Blanks på podiet, fikk konferansen likevel kritikk fra ekspertene.

Selger t-skjorter for 30 kroner, men benekter at det er fast fashion

Mens ord som sirkularitet og gjenbruk har vokst frem de siste årene, har forbrukere og bransjen blitt oppmerksom på bruk-og-kast-kulturen. Som et resultat oppfordres man til å handle lite, men i god kvalitet gjerne til høyere priser.

I 2019 fikk fast fashion-giganter som H&M og Zara en ny utfordrer i form av en ny svensk kleskjede, Lager157. De mener de er motens svar på Ikea, og selger t-skjorter for 30 kroner, eller to jeans for 300.

Skandinaviske merker setter inn støtet på bærekraft

Danmark, og kanskje særlig København har de siste årene brandet seg som en miljøhovedstad. Dette med blant annet verdens største konferanse innen bærekraft i motebransjen, Copenhagen Fashion Summit.

Stadig flere skandinaviske merker gjør bærekraftige tiltak, deriblant House of Dagmar med sin friendly fur, Elisabeth Stray Pedersen med lokalproduksjon og Envelope1976 med sine tidløse kvalitetsplagg.

Men har det noe for seg, eller er det bare jippo?

Leie, ikke eie

Fokuset på overforbruk er blitt større de siste årene. Nå begynner flere og flere merker og designere å tilby utleie av klær. Svenske Filippa K tilbød denne tjenesten allerede i 2015, mens fast fashion-gigantene Gina Tricot og H&M hev seg på utleiebølgen i 2019. Det gjorde også danske Ganni og By Malene Birger.

Her hjemme har norske Fjong gjort stor suksess med sine utleietjenester i Oslo. Rett før jul kom nyheten om at bedriften får millionstøtte fra Forskningsrådet.

Bærekraftige skinnalternativer

På tampen av året lanserte det britiske luksusmotehuset Mulberry verdens første bærekraftige skinnveske.

Flere aktører har også kastet seg på trenden med veganske sko der skinn fra dyr er byttet ut til fordel for syntetiske materialer. Ekspertene er imidlertid ikke helt overbeviste, og mener at det foreløpig ikke finnes noen klare fordeler med veganske sko.

Og apropos vegansk – i 2019 arrangerte Los Angeles verdens første veganske moteuke.

Sikrere arbeidsforhold

Europeiske motemerker som kjøper plaggene sine fra Bangladesh ble i høst enige om en ny avtale. Readymade Sustainability Council skal sikre bedre arbeidsforhold for ansatte ved fabrikker i landet. Den nye avtalen vil erstatte den tidligere avtalen, Accord, som først ble utformet i 2013 etter Rana Plaza-kollapsen som kostet mer enn 1100 fabrikkansatte livet.

Motebransjens mektigste inn i bærekraftdebatten

Vogue-redaktør Anna Wintour er kjent for sine sterke meninger. Nå ønsker den amerikanske sjefredaktøren – helt i tråd med tiden – mer bærekraft i motebransjen og mindre bruk-og-kast-kultur.

Sliter med å nå bærekraftsmål

I tillegg til at fast fashion-merker har hivd seg på den grønne bølgen, har også luksusmerkene forstått at de trenger å bli mer bærekraftige for å kunne overleve i dagens retail-marked.

– Vi redesigner virksomheten vår for å fortsette å drive bærekraftig inn i fremtiden, samtidig som det hjelper å forvandle luksussektoren og å bidra til å møte betydelige sosiale og miljømessige utfordringer for vår generasjon, sa François-Henri Pinault, administrerende direktør i Kering, på selskapets egen nettside i fjor.

Kering har merker som Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen og Balenciaga i stallen. Dessverre klarer ikke alle merkene å tilpasse seg den franske luksusgruppens bærekraftsmål.

Og det er spesielt store eventer som blir miljøverstinger, eksempelvis Saint Laurent sitt moteshow på stranden i Malibu som resulterte i en rekke brudd på lokale miljøregler. Gucci har på sin side tatt avstand fra pels, men bruker istedenfor skinn laget med potensielt giftig krom.

Les også: Dette er de mest leste sakene på Melk & Honning i 2019