Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dronning Elizabeth II dropper pels
Dronning Elizabeth II. Foto: Chris Jackson via Getty

Den britiske dronningen (93) sier nei til pels

– Et tegn på nye tider.

Stadig flere motehus, designere, varehus og moteuker dropper pels, og listen blir stadig lengre.

Men de kongelige er ikke fremmede for pels, og man har siden tidenes morgen sett dem ikledd tiara, rådyre smykker – og pels. Fra luksuriøse pelsstolaer, til den tradisjonelle trimmingen på kroningskapper.

Nå trosser den britiske dronningen Elizabeth II tradisjonen og sier nei til pels.

Den 93 år gamle dronningen er Storbritannias lengstsittende regent, og går nå foran som et godt eksempel. Både for folket sitt, men også for andre kongelige. Dronningens senior påkleder Angela Kelly avslører nå i sine memoirer at fra i år av vil dronningen gå pelsfri i sine ny antrekk. Det skriver The Guardian.

– Dersom hennes kongelige høyhet skal delta på et arrangement i spesielt kaldt vær, vil det fra 2019 av bli brukt fake fur for å sikre at hun holder seg varm, skriver Kelly i boken The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe. Hun har forøvrig kledd dronningen i hele 25 år.

– Når nye antrekk blir designet for dronningen, vil all pels brukt være fake, sier en representant ved det britiske hoffet til The Daily Telegraph.

– Medfølende beslutning

Dronning Elizabeth II dropper pels
En ung Dronning Elizabeth i 1952 med pels. Foto via Harper’s Bazaar

Men det betyr ikke at dronningen vil renske garderoben sin helt for pelsplagg. Hun vil likevel fortsette å bruke sine eksisterende plagg i ekte pels. Deriblant de seremonielle kappene med den ikoniske hvite pelskanten med mørke flekker på.

Dronning Elizabeth er lenge blitt kritisert av dyrevernsorganisasjoner for å bruke ekte pels. Reaksjonene på hennes nylige skritt i en dyrevennlig retning lar ikke vente på seg.

– Peta løfter et glass med gin og Dubonnet for Dronningens medfølende beslutning om å gå pelsfri, sier Mimi Bekhechi i dyrevelferdsorganisasjonen Peta, som kaller beslutningen for «et tegn på nyere tider, ettersom 95 prosent av britene også nekter å bruke ekte pels».

Dronningens svigerdatter Catherine, hertuginnen av Cambridge, bruker fremdeles ekte pels. Den må imidlertid være etisk laget. British Fur Trade Association (BFTA), forteller til The Daily Telegraph at den britiske kongefamilien har tidligere gått foran som et godt eksempel når det kommer til dyrevelferd.

– Naturlig pels er et av de mest bærekraftige og langvarige naturlige produktene tilgjengelig, så til tross for hva dyrevelferdsorganisasjoner mener, så er vi sikre på at kongefamilien vil fortsette å bruke etisk produserte pelsplagg.

Les også: Er friendly fur den nye fuskepelsen?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer