Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Copenhagen Fashion Summit 2019
Foto: Global Fashion Agenda: Copenhagen Fashion Summit

Høydepunktene fra Copenhagen Fashion Summit

Verdens største konferanse for bærekraft får både ris og ros.

Hvert år avholdes verdens største konferanse for bærekraft i motebransjen i København. Tidligere i mai gikk Copenhagen Fashion Summit av stabelen i den danske hovedstaden for tiende gang på rad, og tradisjonen tro gjestet flere store internasjonale navn podiet.

Blant dem var Francois-Henri Pinault fra Kering, Vanessa Friedman fra The New York Times, motekritiker Tim Blanks og kronprinsesse Mary av Danmark. Konferansen er i regi av danske Global Fashion Agenda som jobber for å mobilisere det globale motesystemet.

Men hva var høydepunktene, takeawaysene og tilbakemeldingene? Melk & Honning tok en prat med to fra bransjen som var tilstede.

– Setter bærekraft på dagsordenen

Carla Christine Bruus Aagaard-Strube i Fashion Forum
Carla Christine Bruus Aagaard-Strube. Foto: Sophie Kalckar

– Det første jeg må fremheve er den plattformen for nettverk, dialog og forretningsmøter som Copenhagen Fashion Summit er blitt. Det er en agenda-konsensus, også utenfor scenen, og alle samtaler handler om hvordan vi kan overkomme de store utfordringene som en mer ansvarlig motebransje medfører, forteller Carla Christine Bruus Aagaard-Strube, sjefredaktør for danske Fashion Forum til Melk & Honning.

– Ofte kan man finne flere toppnavn fra sceneprogrammet gå rundt blant publikum. På den måten fungerer det også som en suveren plattform for å skape nye relasjoner, og en god mulighet for å dele ideer mellom større og mindre brands, forteller hun.

– Når jeg noen ganger synes det blir litt for mange ord og litt for lite reell handling, så blir jeg oppløftet av å snakke med alle de merkene som har satt bærekraft på dagsordenen på grunn av Copenhagen Fashion Summit.

Det var særlig to gjestetalere som Aagaard-Strube gledet seg til i år. Den britiske designeren Katharine Hamnett, pioneren innen ansvarlig klesproduksjon, og Vanessa Friedman, motekritiker i The New York Times.

Aagaard-Strube mener det var velkomment med sterke kvinneprofiler i en overvekt av manels, altså paneler bestående av menn.

– Vanessa Friedman har vært på scenen som gjestetaler hvert år, og også denne gangen hadde hun noe viktig på hjertet. Viktigheten av at vi snakker om klærnes after life. Det krever at klær må være av god kvalitet, men også konstruert under skikkelige forhold. Som forbrukere må vi skru ned forbruket og passe bedre på klærne våre. «Det er ok å be folk om å oppføre seg ansvarlig», sa Friedman. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Aagaard-Strube forteller at Paul Polman holdt det som ble en av konferansens mest diskuterte foredrag, til stående applaus fra publikum.

– Jeg anbefaler å se talken hans som ligger ute på konferansens nettside under tittelen Courageous Fashion- The need for radical change.

– En arena for de store og mektige

Tone Skårdal Tobiasson var tilstede under årets Copenhagen Fashion Summit
Tone Skårdal Tobiasson.

– Publikum ble i år mer oppfordret til å utforske utstillerne som skulle levere «bærekraftige løsninger for fremtiden». Dette inkluderte en slags speed dating mellom ti innovative løsninger som skulle være banebrytende, forteller Tone Skårdal Tobiasson, journalist, forfatter og redaktør i nicefashion.org.

– For oss som har vært i gamet en stund, var de ikke mer banebrytende enn mange andre vi har sett før. Med unntak av Gibbon som viste en av de samme ideene som dukket opp i det norske prosjektet Floke. Ideen er at turister skal kunne reise fra Østen til Nord-Europa nesten uten bagasje, og få en funksjonell garderobe levert på hotellrommet istedenfor.

– Mitt største ankepunkt er at det ikke ble åpnet opp for spørsmål, med unntak av via en app hvor arrangørene hadde full kontroll. Og det var ikke påtrengende mange spørsmål i det tidsrommet jeg var i salen. De høyprofilerte sjefene og politikerne fikk dermed snakke uimotsagt, noe som både lokalet og tidspresset underbygget, forteller Tobiasson.

Hun mener det ble en arena for de store og mektige, og ikke for de små og opposisjonelle.

Copenhagen Fashion Summit er blitt en halleluja-arena for den sirkulære løsningen. Den som bare skal være rett rundt hjørnet når alle har implementert innsamlingssystemer med pantelapper i butikken, når teknologien er på plass slik at vi kan teknisk resirkulere klær til nye fibre, eller når utleieløsningene overtar for engangsbruk-produktene. Men det er sterk uenighet om hva som virkelig monner. Er det bransjens egne småskritt og flere innsamlingstiltak? Eller et helt nytt motesystem som baserer seg på mer lokal produksjon, med færre og bedre klær?

Hovedbilde via Copenhagen Fashion Summit

Les også: Hvordan kan fast fashion fortsette å gjøre suksess?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer