Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Flere og flere merker lager veganske sko. Men hvordan er kvaliteten?
Veja SS19. Foto: Vincent Desailly

Veganske sko trender, men hva er ulempene?

– Vanskelig å vedlikeholde og veganmaterialene er ikke i nærheten av holdbarheten til skinn.

Med stadig større fokus på mote for fremtiden har flere aktører kastet seg på trenden med såkalte veganske sko der skinn fra dyr er byttet ut til fordel for syntetiske materialer.

Blant dem er Vagabond med sin Non-animal Collection, og Dr. Martens som har lansert sine ikoniske boots også med vegansk skinn. Nylig rapporterte det britiske skomerket at fortjenesten deres har økt med hele 70 prosent takket være den veganske skolinjen.

Mange forbinder Paris-baserte Veja med veganske sneakers. Faktisk er én av fire Veja-modeller veganske, hvor 20 av 81 skomodeller fra merkets 2018-kolleksjon ikke inneholder animalske produkter. Sakte, men sikkert vil rene veganske modeller slippes ut på markedet mot SS20.

Fordelene med å velge vegansk fremfor ekte skinn virker kanskje åpenbare, men hva er egentlig ulempene?

– Foreløpig ingen fordeler

– Faglig sett er det foreløpig ingen fordeler med vegansk skinn. Å kalle noe veganskinn blir egentlig feil, for det er som oftest syntetiske materialer i en eller annen form. Mange av materialene som brukes i sko er rett og slett plast. Veganske materialer og naturlige skinntyper kan ikke sammenlignes, sier Asbjørn Dagestad, skomakermester i Skomaker Dagestad til Melk & Honning.

Flere og flere merker lager veganske sko. Men hvordan er kvaliteten?
Asbjørn Dagestad og designer Uranbileg Altangerel.

Han har drevet verksted og skobutikk på Bislett i Oslo i 30 år. Dagestad forteller at de har hatt veganske sko fra eksklusive merker som Stella McCartney inne til reparasjon. Det var ifølge ham selv dårlige saker.

Skinn blir jo som kjent bare bedre med årene- hvordan er det med vegansk skinn?

– Det blir ikke finere. Sko i vegansk skinn er vanskelig å vedlikeholde og veganmaterialene er ikke i nærheten av holdbarheten til skinn. Det går seg ikke til på samme måte. Dessuten blir det ofte høy bakterievekst i syntetiske materialer. Generelt kan mange sneakers sees på som veganske. Det blir ofte brukt syntetisk netting, skumgummi og plastikk. Der blir det bakterievekst av en annen verden.

Dagestad ønsker likevel å være positiv til veganske sko.

Les også
Slik styler ekspertene linbukser denne sommeren

– Det forskes på andre typer materialer, som for eksempel papir og andre fibermaterialer som allerede blir brukt i sko. Det kan brukes utvendig og innvending, og finnes mye i belter og bager. I de harde veggene i en veske brukes ofte kartong.

– Jeg håper utviklingen går bedre. Det er mulig vi kommer til å ta imot bestillinger på veganske sko i fremtiden, men det må bli en bølge først.

Farlige kjemikalier

I 2017 trakk Dr.Martens tilbake mer enn 30 000 par veganske boots. Disse viste seg å inneholde benzidine, et kjemisk stoff som ikke er blitt brukt siden midten av 70-tallet i USA da det kan utvikle seg til kreftfremkallende stoffer i kroppen.

– Skinn må gjennom en voldsom kjemisk prosess. Men det å lage syntetiske materialer er også en omfattende prosess med mye forurensning. En del av de syntetiske materialene er også vanskelige å bryte ned. Så er det jo spørsmålet om miljøvern og dyrevelferd, sier Dagestad.

Han er usikker på om den ene varianten nødvendigvis er noe bedre enn den andre, og mener det er en kompleks sak.

– På skoene vi selger så er den harde delen inni foran og bak i skoen av syntetisk materiale. Sko i kun skinn og lær blir ekstremt dyre og de vil miste mye form hvis de blir våte eller brukt hardt.

Hvordan har etterspørselen etter veganske sko vært hos dere?

– Vi selger konservative herresko og luksussko. Men i designprosjektet vårt Dagestad & Co er vi åpne for veldig mye, blant annet veganske sko. Der har vi en ung, ny og systematisk tilnærming til utvikling av sko, som er veldig viktig.

– Hvis det kommer et materiale på markedet som er dyrket og som har en deilig overflate så hadde det vært mer fristende enn et nylonmateriale. Plast mot hud er en utrolig fæl kombinasjon.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Andrea Steen

– Forbrukerne etterspør mer dyre- og miljøvennlige produkter

Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen
Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Anne K. Harkestad

– Dyrebeskyttelsen i Norge synes det er flott at produsentene lytter til forbrukerne og tenker mer dyrevelferd i produksjonen, og lager produkter uten at det har gått på bekostning av dyrene, sier Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

– Fordelene med veganske sko er jo at ingen dyr har vært involvert i produksjonen av skoene. Det er blitt et merkbart fokus på dyrevelferd de siste årene, og forbrukerne etterspør mer dyre- og miljøvennlige produkter. Det har kommet flere merkeordninger på markedet, og det er nå blitt lettere for forbrukerne å kunne velge dyrevennlige produkter, som klær og sminke hvor produktene ikke er blitt testet på dyr, eller dyr har måtte bøte med livet.

Fra et miljømessig perspektiv vet man allerede at en del av de syntetiske materialene som brukes er vanskelige å bryte ned. I tillegg er de svært forurensende i skapelsesprosessen. Er dette en pris som er verdt å betale for at man skal unngå bruk av ekte skinn?

– Det er flott at stadig flere går vekk fra animalske produkter der hvor det er mulig, men samtidig så er det viktig at produktene man velger er laget slik at de ikke blir en belastning for miljøet. Klimaforandringene er en utfordring for både mennesker og dyr. Mikroplast fra eksempelvis fleece og andre syntetiske materialer er et problem for miljøet og kan føre til at «vinninga går opp i spinninga». Sko kan være laget av mange ulike komponenter, hvor hver av disse kan skille ut både mikroplast og miljøgiftige stoffer. Det er viktig å gå for sko som kan vare en stund og som er laget av materialer som er miljøvennlige, slik at miljøpresset blir minst mulig.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

Søreide håper at man i fremtiden har klart å utvikle enda flere miljøvennlige materialer som ikke etterlater samme mengde mikroplast og miljøutgifter som mange av de syntetiske produktene gjør i dag.

– Det forskes blant annet på hvordan man kan bruke tre, til å produsere mer av de produktene som i dag er utvinnet fra olje. Mer bruk av resirkulerte, syntetiske materialer, fører også til mindre produksjon av oljebaserte produkter.

Veganske sko med forminsket drivhusutslipp

Det svenske skomerket Vagabond er blant aktørene som tilbyr veganske alternativer med sin Non-animal by Vagabond med sko i ikke-animalsk materiale. Disse selges kun i merkets egne kanaler for at de skal kunne forklare produktene på riktig måte.

– Dette er noe vi tilbyr våre kunder som har valgt å utelukke animalske produkter av ulike grunner, sier Marie Nilsson Peterzén, Co-grunnlegger og kreativ direktør i Vagabond til Melk & Honning.

– Produktet har et forminsket drivhusutslipp, men er fremdeles ikke noe vi kaller for et miljøvennlig produkt ettersom det inneholder syntetisk materiale. Målet vårt er å erstatte dette med alternative vegetabilske materialer, hovedsakelig restprodukter fra matvareindustrien. Dessverre har ikke de alternative materialene som finnes på markedet møtt våre kvalitetskrav. Men vi følger med på utviklingen.

Peterzén forteller at det som skinnproduktprodusent først og fremst er her Vagabond ønsker å utvikle seg.

– Våre materialer er restprodukter fra kjøttindustrien og akkurat som for mat, så er det viktig å snakke om bevisst forbruk. Vi har stort fokus på lang livstid og effektiv ressursanvendelse for flere av våre produkter i produksjon. Ikke minst gjennom vårt Shoe Bring Back-program som hjelper oss å bli mer sirkulære. Dessuten vil vi oppfordre til å kun kjøpe det du virkelig elsker, avslutter hun.

Les også: Luksusmerker sliter med å nå bærekraft-mål

Siste saker

Mest lest nå
Les mer