Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Regjeringen har nå vedtatt å legge ned pelsnæringen i Norge
Foto via W Magazine

Nå er det bestemt: Regjeringen legger ned pelsdyrnæringen i Norge.

– Endelig settes hensynet til dyrene over profitthensyn og næringsinteresser

Mye har skjedd i pelsdebatten de siste årene. Listen over motehus som sier nei til pels blir stadig lengre; Prada, Chanel og Versace er blant de som har tatt et standpunkt mot pels. Bare siden i høst har London Fashion Week valgt å bli pelsfri, mens byen Los Angeles nå forbyr salg av pels. Her hjemme har fakkeltog mot pels i regi av NOAH For Dyrs Rettigheter hatt stor oppslutning rundt om i hele landet.

Vinteren 2018 kom forslaget om å legge ned pelsdyrnæringen i Norge. Det etter at regjeringen i januar i 2017 gjorde et vedtak om å ikke avvikle denne næringen. Det vekket – ikke overraskende – sterke reaksjoner hos pelsdyrbøndene.

Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norsk Pelsdyralslag, uttalte den gang til Melk at «med et slikt lovforbud mister ikke folk bare jobben sin, men også inntektsgrunnlaget sitt. Flere har investert penger i en bedrift og virksomhet som man skal leve av, eller man plutselig mister arvesølvet sitt som man skulle få av foreldre eller besteforeldre».

Fredag vedtok Stortinget å avvikle pelsdyroppdrett i Norge innen 2025.

– Et sterkt ønske om at pelsdyrene skal slippe lidelse

Siri Martinsen ved NOAH
Siri Martinsen. Foto: Bente Isefjær/NOAH

– Vi hadde forventet dette forbudet, samtidig er det helt fantastisk at det endelig har gått gjennom i Stortinget. Vi vet at mange mennesker er både glade og lettet, som har vært med oss, gått i fakkeltog mot pels og skrevet under på kampanjer, forteller Siri Martinsen, leder og veterinær i organisasjonen NOAH For Dyrs Rettigheter til Melk & Honning.

– Det er snakk om hundretusenvis av mennesker som faktisk har hatt et veldig sterkt ønske om at pelsdyrene skal slippe lidelse, og som endelig opplever å bli hørt.

Martinsen forteller at Noah gjennomførte en undersøkelse i 2018 om hvorvidt nordmenn støtter loven som nå er vedtatt. 77 prosent av de som hadde en formening støttet lovforslaget, i tillegg til at flertallet av velgere for de fleste partier også støtter den nye loven.

– Dette er en sak som man har ønsket lenge, og endelig settes hensynet til dyrene over profitthensyn og næringsinteresser. Uansett hvor små næringsinteressene er, har hensynet til dyrene alltid kommet nederst tidligere.

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, er enig med Martinsen.

– Vi er veldig glade for forbudet mot pelsdyroppdrett. Å holde ville dyr i bur kan aldri bli god dyrevelferd. Fra et ressursperspektiv er det høyst problematisk å ale opp dyr for kun å bruke pelsen deres, sier hun til Melk.

Forbud mot import av pels

Det er ikke slik at pelsdyrnæringen i Norge legges ned over natten. Den nye loven sier at all pelsdyrnæring skal avvikles innen 2025. Det mener Martinsen er for lenge.

– Den nye loven sier at det går an å produsere pels frem til 2025 med en overgangstid, men vi håper at departementet utformer en forskrift for kompensasjon slik at det lønner seg å avvikle fortere, sier hun og fortsetter;

– Nå når vi forbyr pelsdyroppdrett, så kan man med hjemmel i dyrevelferdsloven forby import av varer av dyrevelferdsmessige grunner. Det er mulig å forby import av varer det er ulovlig å produsere i Norge.

Hva er så neste steg i kampen mot pelsdyroppdrett?

– Vi engasjerer oss i de internasjonale kampene mot pels, og i forrige uke lanserte vi en underskriftskampanje mot import av pels, som allerede har fått 10 000 underskrifter på én uke.

– Noah er norsk representant i den internasjonale koalisjonen Fur Free Alliance som jobber med avvikling av pelsdyrnæringen over hele verden. Irland er blitt inspirert av Norge og går mot et forbud i juli i år. I flere land som blant annet Estland og Sverige foregår det nå prosesser for å få til lignende forbud, avslutter hun.

– Overgangsperioden gir i det minste pelsdyrbøndene rikelig med tid

Anja Stang
Anja Stang. Foto: Julie Pike

– Vedtaket om å avvikle pelsdyrnæringen er den beste nyheten jeg har fått på veldig lenge! Det er på høy tid å legge ned en næring som er fundamentert på dyreplageri og frihetsberøvelse av ville dyr, forteller Anja Stang, redaktør for nettmagasinet Green House til Melk & Honning.

– Jeg skulle personlig gjerne sett at det tok langt kortere tid enn seks år, men overgangsperioden gir i det minste pelsdyrbøndene rikelig med tid til å legge om til en næring som verken skader dyr eller natur.

Stang mener at selv om dyrevelferden veier tyngst, er det for lite snakk om hvor store karbonutslipp pelsbransjen er ansvarlig for.

– Det er en ekstra grunn til at avvikling er på sin plass. Det er en gledelig nyhet for veldig mange, både privatpersoner, dyrevernorganisasjoner og partier som Venstre og Miljøpartiet De Grønne som har kjempet for dette i årevis, sier hun og avslutter;

– Nå må vi bare passe på at det gjennomføres etter planen, slik at ingen får mulighet til å stikke kjepper i hjulene, og å jobbe for et importforbud av pels fra utlandet.

Melk & Honning har forsøkt å komme i kontakt med Norges Pelsdyralslag for en kommentar, men uten hell.

Les også: Er pels moteriktig?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer