Designere som dropper pels
Foto via PETA

Pelsoversikten: Disse designerne sier nei til pels – og disse fortsetter å bruke det

Stadig flere designere og motehus dropper pels. Her er oversikten over de som gjør det – og de som ikke gjør det.

Forrige uke kom nyheten om at verdens største varehus dropper pels. Det føyer seg inn i den lange rekken av designere, motemerker og varehus som dropper pels. New York ønsker å forby pels, og tidligere i høst ble California første stat i USA til å forby salg av pels og fangst av pels. Fra før av har byen San Francisco i delstaten forbudt pelssalg.

– Salg av pelsprodukter i San Francisco er uforenlig med byens etos om å behandle alle levende vesener, mennesker og dyr, med godhet, sa San Francisco distriktssjef Katy Tang i en pressemelding.

Forslaget kom allerede i desember 2017, bare noen få måneder etter at Gucci annonserte sitt pelsforbud. Andre byer som også har forbudt pels er Berkeley i California, São Paulo i Brasil og større deler av India. San Franciscos forbud trådde i kraft i januar 2019, med unntak av brukt pels (med mindre de er fra truede arter), fåreskinn og lammeskinn.

Også her hjemme har det skjedd mye i pelsdebatten. I sommer kom den endelige avgjørelsen fra regjeringen om å legge ned pelsdyrnæringen i Norge.

Designeren bak det norske merket Mardou & Dean, Ingrid Bredholt har fulgt pelsdebatten lenge. Merket står på Dyrebeskyttelsens liste over merker som kun bruker skinn/pels fra matproduksjon.

Hvorfor tror du at stadig flere motemerker sier nei til pels?

– Jeg vil tro det er fordi de merker et vist fall i populariteten, og at presset fra ansatte og kollegaer blir for stort, forteller Bredholt til Melk & Honning. 

Tross den tilsynelatende trenden om å droppe pels, er det fortsatt designere som hver eneste sesong sender modeller i nettopp pels nedover catwalken. Melk & Honning har laget en oversikt over hvilke merker som har sagt nei til pels – og hvilke som fortsetter å bruke det.

Disse bruker ikke pels:

Chanel

Det var en gledens dag for mange da mediene vinteren 2018 kunne melde «no croco for Coco». Det anerkjente franske motehuset vil ikke lenger benytte seg av verken ekte pels eller eksotisk skinn fra krokodille, øgle, slange og rokke.

– Når det kommer til eksotisk skinn er det et problem med levering, men dette har uansett ikke vært noe problem for Chanel. Vi tar denne avgjørelsen fordi det er i vinden nå, men det er ikke en beslutning etter press fra folk. Dette er et fritt valg, sa Lagerfeld den gang i en uttalelse. 

Burberry

Det britiske luksusmerket valgte å gå bort fra pels høsten 2018, selv om merket faktisk ikke hadde brukt pels i sine kolleksjoner de to forrige sesongene heller. 

– Det var aldri en del av vår kreative visjon og det vi står for. Og da mener jeg helt ærlig at det ikke er kompatibelt med moderne luksus og den verden vi lever i i dag. Riccardo har også sterke meninger om dette, sa Marco Gobbetti, administrerende direktør i Burberry til Business of Fashion. Han hadde helt klart sjefsdesigner Riccardo Tisci på sin side. 

Les også
Lansert sin aller første parfyme- og duftkolleksjon

Prada-gruppen

I våres kom nyheten om at Prada-gruppen sier nei til pels etter samtaler med Fur Free Alliance. 

– Prada-gruppen er forpliktet til innovasjon og samfunnsansvar. Vår pelsfrie politikk er oppnådd etter en positiv dialog med Fur Free Alliance, LAV og The Human Society of the United States – og er en forlengelse av det engasjementet. Å fokusere på innovative materialer vil gjøre at selskapet kan utforske nye grenser for kreativt design, og samtidig møte etterspørselen etter etiske produkter, sier Miuccia Prada i en uttalelse. 

Calvin Klein

Allerede i 1994 kunne New York Times annonsere at Calvin Klein ville slutte å selge pels. Designeren sa til avisen at avgjørelsen kom av «mine egne refleksjoner om den menneskelige behandlingen av dyr» og «det faktum at pelsproduksjon i vår virksomhet ikke lenger passet til vår bedriftsfilosofi». Med det avsluttet Calvin Klein en 17 år lang avtale med en av verdens største pelsmakere, Alixandre Furs.

Versace

I 2018 annonserte kreativ leder for Versace, Donatella Versace, at det italienske motehuset ville slutte å bruke pels i sine kolleksjoner innen 2019. I et intervju med 1843 magazine forklarte hun:

– Pels? Jeg er så over det. Jeg ønsker ikke å drepe dyr for å lage mote. Det føles ikke rett.

Med det føyde Versace seg inn i rekken av merker som i løpet av de siste årene har annonsert nettopp at de går bort fra bruken av pels.

Armani

For tre år siden kunne det italienske motehuset Armani annonsere at de ikke lengre ville produsere plagg med pels.

– Jeg er glad for å kunngjøre at Armani-konsernet har gjort en fast forpliktelse til å avskaffe bruken av pels i sine samlinger, sa designer Georgio Armani selv i en uttalelse.

– Teknologiske fremskritt har gitt oss alternativer som gjør bruk av grusom praksis unødvendig med hensyn til dyr. Etter å ha fulgt den positive utviklingen, tar selskapet mitt nå et stort skritt fremover, noe som gjenspeiler vårt fokus på å beskytte og ta vare på miljø og dyr.

Gucci

Det italienske motehuset Gucci annonserte i oktober 2017 at «pels ikke lenger er moteriktig» og at merket ikke lenger vil designe med pels.

– Gucci vil ikke lenger bruke, markedsføre eller publisere pels fra dyr fra og med vår/sommer 2018-kolleksjonen. Som en forpliktelse og takket være et langsiktig partnerskap med LAV [en italiensk dyrerettorganisasjon, red.anm] og The Human Society, går Gucci til Fur Free Alliance, som fokuserer på deprivasjon og grusomhet som pelsbærende dyr både i viltfangst og industriell pelsbruk, sa merket i en pressemelding.

Michael Kors

Nesten som en julegave til motefolket kunne Michael Kors i desember i 2017 annonsere at hele bedriften ville bli pelsfri.

– På grunn av teknologiske fremskritt, har vi nå muligheten til å skape en luksuriøs estetikk som bruker ikke-pels, sa designeren i en uttalelse.

Les også
Et uventet samarbeid setter sommerens moteagenda

Ralph Lauren

Da Ralph Lauren viste frem sin vinterkolleksjon for 2015 i februar samme år var nesten alle modellene ikledd pels, men det var ikke pels fra mink, ulv eller andre pelsdyr – alle pelsplaggene var laget i saueskinn fra matindustrien.

– Ralph Lauren har en langvarig forpliktelse til ikke å bruke pelsprodukter i våre klær og tilbehør. Alle pelslignende plagg i kolleksjonen er laget av saueskinn, stod det på en lapp til alle som så visningen.

Merket er blitt hyllet av PETA for sitt etiske pelsbruk.

Maison Margiela

Motehuset med skandaleomsuste John Galliano i spissen valgte å droppe pels i 2018. Til franske ELLE fortalte sjefsdesigner at «vi ønsker ikke et produkt, vi vil ha etikk, vi vil ha et firma som forsvarer verdiene som vi beundrer». 

Da Galliano designet for Dior som har en lang historie med bruk av pels, var merket stadig utsatt for kritikk fra dyrevernere. I 2003 kom en demonstrant fra PETA seg opp på catwalken, da motehuset viste frem en stor, lilla pelsjakke.

Jean Paul Gaultier

Høsten 2018 ble franskmannen med sitt selvtitulerte merke et av de siste tilskuddene blant designere som dropper pels fra kolleksjonene sine. Han annonserte nyheten live på fransk tv, der han sa at det var beklagelig at dyr blir drept for pelsen sin. 

Avgjørelsen kom ifølge dyrevernsorganisasjoner etter mange års press og protester mot merkets bruk av pels. 

Stella McCartney

Stella McCartney har lenge vært en forkjemper for miljøvennlig og etisk mote. Hun har aldri brukt pels i sine kolleksjoner, men i 2015 avslørte hun den mest innovative og realistiske fuskepelsen noen gang sett på catwalken. Materialet ble kaldt Fur free fur.

Målet til McCartney skal være å «bevise for både kunden og bransjen at du ikke trenger å gå i ekte pels».

Andre merker som også har gått bort fra å bruke pels er Givenchy, Hugo Boss, Coach og Diesel.

Disse bruker fortsatt pels:

Fendi, Karl Lagerfeld

– Det er veldig lett å si: ‘ingen pels, ingen pels, ingen pels’, men det er en industri. Hvem skal betale for arbeidsledigheten dersom pelsindustrien forsvinner? (…) Så lenge folk spiser kjøtt og bærer skinn, skjønner jeg ikke poenget, har designer Karl Lagerfeld sagt om sitt pelsbruk hos Fendi.

To ganger i året presenterer merket en haute couture-kolleksjon som nesten utelukkende består av antrekk laget i pels, og hver gang hagler kritikken. Fendi har en lang historie med å bruke pels i sine kolleksjoner, og da merket ble lansert allerede i 1925 var det et rent pelsmerke.

Ingrid Bredholt fra Mardou & Dean mener Fendi som merkevare godt kan trekke seg tilbake fra pelsindustrien, til tross at de mener det definerer merket.

Les også
ARKET åpner endelig i Oslo

– De vil jo miste noe av sin gamle identitet, men å være en merkevare betyr å være i utvikling. Jeg tenker heller at det kan styrke dem som merkevare å vise at de moderniserer og tenker fremover og sprer kunnskap.

Fendis pelsantrekk fra F/W 17 via Vogue

Marc Jacobs

I 2013 var designer Marc Jacobs i hardt vært da det ble annonsert at store deler av hans fuskepels egentlig kom fra den kinesiske dyrearten Racoon Dog, eller vaskebjørn-hund. Jacobs har ikke kommentert avsløringene selv, og fortsetter å sende både ekte pels og fuskepels ned catwalken.

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana har aldri lagt noe skam i å bruke pels i sine kolleksjoner. I 2015 lanserte de et headset dekket i revepels som kostet 8000 dollar. I begynnelsen av dette året dukket også Rihanna opp på Instagam i en fargerik pelskåpe fra merket.

Saint Laurent og Dior

Rihanna er også ansvarlig for å ha gjort sosiale medier oppmerksom på pelsbruken til Saint Laurent og Dior. Begge merkene sender ofte jakker og tilbehør i pels nedover catwalken.

Da Rihanna gjestet Dior sitt Cruise 2018-show i Los Angeles i mai 2018, gjorde hun det iført en pelskåpe fra merket. Hun var også en av de første til å bruke Saint Laurents nærmest ikoniske hjerteformede røde pelskåpe. Begge ganger har hun fått kritikk for å fremme pels.

I etterkant av Dior-showet skrev dyrevernsorganisasjonen PETA et åpent brev til aristen der de oppfordret henne til å donere all pelsen sin etter oppstyret i sosiale medier. Samtidig sendte de henne en fuskepels til å erstatte hennes ekte pelser. Hun har enda ikke svart på brevet og fortsetter å bruke pels på sosiale medier.

F.v. Rihanna i pels på Dior, i Dolce & Gabbana-pels på Instagram og Saint Laurents hjertepels. Bilder via Instagram

Andre merker som fremdeles bruker pels i sine kolleksjoner er Alexander Wang, Balenciaga, Hermes, Louis Vuitton og Valentino. 

Men vil moteindustrien noensinne bli helt pelsfri?

Bredholt mener det fortsatt er greit å kjøpe plagg med pels dersom man er bevisst på hvordan materialet er produsert.

– Jeg mener debatten i stor grad omhandler massekonsumering. Vi bør bruke få og bedre produkter gjennom alt vi gjør om det så er mat, klær, interiør og så videre. Jeg mener at vi alltid skal ta utgangspunkt i at vi skal konsumere med måte. Å drepe et dyr er for meg ikke problemet i seg selv, det er måten det gjøres på og at det er blitt del av et stort maskineri, og masseproduksjon er ofte ikke veldig pent når du går det etter i sømmene. Siden skinn omhandler dyr er det viktig å vite at man kjøper skinn fra land hvor produksjon som involverer dyr er nøye overvåket og hvor kravene til vedlikehold er strenge. Jeg ville valgt skinn produsert i Europa, avslutter hun.

På spørsmål om moteindustrien noen gang vil bli helt pelsfri, sier hun:

– Det er vanskelig å si om forbrukeren slutter å etterspørre det.

Les også: Er pels moteriktig?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer