Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Konkursåret 2019: Disse har måttet stenge. Foto: Blender Agency
Foto: Blender Agency

Disse har måttet stenge dørene i 2019

Utfordrende tider både nasjonalt og internasjonalt.

Dette har vært nok et tøft år for retail, og med det en rekke avviklinger og konkurser både nasjonalt og internasjonalt.

Les også: Kommer til å se en konkursbølge

Tøft internasjonalt

En av de mest omtalte konkursene i 2019 var Barneys som nærmest er for en institusjon å regne.

Det legendariske varehuset, som har vært en del av Manhattan-shoppingen siden 1923, måtte i august søke om konkursbeskyttelse. I november var det kroken på døra.

«Redningen» kom i form av Authentic Brands Group som kjøpte opp Barneys for småpenger.

Barneys i New York går mot konkurs
Barneys har fått nye eiere. Foto fra «Sex & The City».

En annen internasjonal avvikling som fikk mye oppmerksomhet var nedleggelsen av Sonia Rykiel.

Etter mange år med dårlig økonomi søkte det franske motehuset om konkursbeskyttelse i april.

Men etter noen måneders forhandlinger i den franske handelsdomstolen ble det i juli klart at luksusmerket ikke fikk fortsette.

Roberto Cavalli på sin side ble tilsynelatende reddet fra konkurs med ny eier at det italienske luksusmerket stengte alle butikkene sine i USA i vår.

Også Diesel så seg nødt til å søke konkursbeskyttelse tidligere i år etter sviktende salg, feilslått turnaround og dyr leie.

Whyred har også søkt om konkursbeskyttelse med en gjeld på cirka 30 millioner svenske kroner. Det er foreløpig ikke klart hva som skjer videre med det svenske motemerket. Det er Stay Hungry som sitter på det svenske merket i Norge. I fjor måtte de stenge dørene til Whyred-butikken i Torggata i Oslo.

Kleskjeden Superdry gikk tidligere i år konkurs i Norge med røde tall over hele linjen. Det samme gjorde svenske JC som hadde sin storhetstid i Norge for i overkant av ti år siden.

Les også
M&H toppliste: 11 favoritter fra sommersalget

Her hjemme

Norsk retail har lenge hatt en gullalder der kontinuerlig topplinjevekst var forbundet med nye butikkåpninger og der høyt omsetningsvolum forsvarte lave marginer. Den tiden er over.

Mange peker på endrede handlemønster, høye husleier og netthandel som årsakene til avviklinger og konkurs.

En av årets mest omtalte konkurser er den norske kosmetikkjeden Vita.

I oktober ble det klar at Cosmetics Group som eier Vita og billigkjeden Loco fikk nye eiere etter at kosmetikkjeden leverte inn konkursbegjæring tidligere samme måned.

Den nye eieren valgte å legge ned Loco, men beholder merkenavnet Vita.

Det var lenge usikkert hvor mange av de 231 Vita-butikkene som sto i fare for nedleggelse, men i november ble det klart at flere får bli med videre.

Det norske motemerket MAMB Oslo ble slått konkurs i januar. Merket, som ble startet som et ready-to-wear sko- og klesmerke av de to motebrødrene David Norberg og Stefan Norberg, er nå foreløpig lagt på is.

Stress stengte tidligere i år dørene til Oslo-butikken i Grensen etter over 20 år, men fortsetter på nett og med filial i Kirkegata.

Stengte dører

Det er ikke bare de store kjedene som har hatt et vanskelig år. Mange mindre nisjekonsepter og merkevarer har også hatt det tøft økonomisk.

I juli ble det klart at det er over og ut for Michael Kors-butikken i Oslo etter nesten fem år i hovedstaden med et underskudd på 1,7 millioner kroner.

Også Marc Jacobs- og Kate Spade-butikkene i samme området stengte dørene i år.

Over og ut for Massimo Dutti i Oslo.

Et annet området i hovedstaden som er blitt rammet av konkurser og butikknedleggelser er Bogstadveien og Hegdehaugsveien. Sist ute er den italienske kleskjeden Massimo Dutti som eies av den spanske Inditex-gruppen som også eier blant annet Zara og Pull &Bear, og Il Pantheon.

Massimo Dutti Norge AS står oppført med et årsresultat på minus 1,5 million kroner i 2019. I 2018 ble årsresultatet minus 2,5 million kroner.

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?

Ikke lett på Løkka

En annen Oslo-bydel som har kjent på nedgangstider i retailbransjen er Grünerløkka.

Her har det lenge vært oppgradering av gatene og trikkeskinnene, noe som har ført til at det er vanskelig for handlende å komme frem.

Flere butikker har dermed sett seg nødt til å stenge dørene.

De små nisjebutikkene som utgjør mye av sjelen til bydelen har alle rapportert om at endrede handlemønster, i kombinasjon med høye husleier og oppgraderingsarbeidet som pågår er svært utfordrende.

Dermed har blant andre Babel, Insomnia og nå sist Kuratert måttet takke for seg i løpet av 2019.

Les også: Ryktebørsen – nyåpninger og nedleggelser

Siste saker

Mest lest nå
Les mer