burberry

Det britiske luksusmotehuset slutter å brenne klær – og sier nei til pels

En ny æra for Burberry under Riccardo Tisci?

I en årsrapport fra Burberry tidligere i år kom det frem at det britiske luksusmotehuset brenner klær verdt flere hundre millioner for å beskytte sitt merkenavn. Til tross for at praksisen ikke er helt uvanlig i bransjen skapte det overskrifter verden over og fikk sosiale medier til å koke.

Det er for å forhindre at klærne blir stjålet eller solgt til nedsatte priser at Burberry med flere har denne praksisen. I en uttalelse fra motehuset tidligere i år het det at «Burberry har omstendelige prosesser for å minimere mengden av overskudd vi produserer. I de tilfeller der det er nødvendig å bli kvitt produkter gjør vi det på en forsvarlig måte, og vi fortsetter å lete etter måter å redusere og kutte i avfallsmengden på».

Riccardo Tisci ruster Burberry for fremtiden
Riccardo Tisci ruster Burberry for fremtiden

Nå endrer Burberry praksisen sin, og slutter å brenne klær.

Det forteller Marco Gobbetti, administrende direktør i motehuset til Business of Fashion [bak betalingsmur]. I et eksklusivt intervju med redaktør Imran Amed forteller Gobbetti om avgjørelsen.

Han viser blant annet til motehusets nye «ansvarsagenda» og den nye strategien med sjefsdesigner Riccardo Tisci i spissen som, ikke ulikt Celine nå med Hedi Slimane ved roret, vil «endre alt» fra logo til hvordan motehuset viser sine kolleksjoner.

«Med utgangspunkt i alt det er vi nå i en posisjon der vi kan slutte å destruere produkter. Vi synes dessuten helt ærlig det ikke er særlig moderne. Vi mener at moderne luksus som ikke tar sosiale og miljømessige hensyn ikke har noen mening», sier Gobbetti i intervjuet.

Burberry-sjefen kan også fortelle at motehuset nå sier nei til pels.

Med det føyer de seg inn i rekken av designere og motehus som dropper pels i sine kolleksjoner. Burberry har ikke vist pels på catwalken de to siste sesongene.

«Det var aldri en del av vår kreative visjon og det vi står for», forteller Gobbetti til Business of Fashion. «Og da mener jeg helt ærlig at det ikke er kompatibelt med moderne luksus og i den verden vi lever i i dag. Riccardo har også sterke meninger om dette».

Tisci ble utnevnt som ny kreativ leder for det erkebritiske motehuset så sent som i mars i år etter at Christopher Bailey takket for seg etter 17 år. Tisci viser sin første kolleksjon for Burberry under London Fashion Week 17.september.

Hovedbilde: Burberry

Les også: Pelsoversikten: Hvilke designere sier nei til pels, og hvilke gjør ikke?