Ønsker norsk forbud mot pelsimport

Underskriftskampanjen er igang.

Debatten om hvorvidt man bør tillate pelsdyroppdrett i Norge eller ei har pågått i en årrekke. 15 år med NOAHs fakkeltog mot pels og økende politisk støtte på neisiden, endte til slutt med at regjeringen i januar i år besluttet å avvikle næringen innen 2025. 

Denne avgjørelsen ble – ikke overraskende – møtt med sinne og frustrasjon blant de som lever av pelsdyroppdrett.

Men kikker man utenfor Norges grenser er den internasjonale tendensen helt tydelig; New York og Los Angeles er i ferd med å forby salg av pels og moteuka i London, moteuka i Amsterdam forbyr designerne å vise pels, og bare de siste par årene har motehus som Versace, Gucci, Burberry, Prada og Giorgio Armani og John Galliano bestemt seg for å si nei til pels. 

13. juni blir loven mot pelsdyroppdrett vedtatt i Stortinget. Men kampen er tydeligvis ikke over.

Torsdag denne uken ble det kjent at NOAH nå går i bresjen for at man også skal forby pelsimport.

– Vi har vunnet en 30 års lang kamp. Dette markerer en enorm seier for dyrs rettigheter i Norge, skriver Siri Martinsen, leder og veterinær i NOAH – for dyrs rettigheter, i en pressemelding.

– Men nå som pelsdyroppdrett forbys i Norge er det naturlig at vi også får på plass et forbud mot import av pelsprodukter. Flere partier har allerede gått ut med støtte til et slikt forbud.

I den forbindelse lanserer de derfor en underskriftskampanje.

– Vi har tidligere samlet inn over 200 000 signaturer for å forby pelsdyroppdrett, og vi håper at minst like mange vil engasjere seg for et importforbud.

Kristiansen forklarer at et importforbud mot pels er mulig så fort pelsdyroppdrett vedtas forbudt i Norge, og at det er hjemmel for dette i dyrevelferdsloven.

– Idag har India et slikt forbud og det diskuteres i flere land, blant annet i Storbritannia. Pelsdyroppdrett innebærer store lidelser for dyrene, uansett hvor i verden det produseres, Norge bør gå foran som et godt eksempel og ikke bidra til dyrs lidelse i andre land heller, sier Martinsen.

Hovedbilde via Harpers Bazaar

Les også: Kongelig stjernefotograf sier nei til pels