Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
dyrebeskyttelsen rev i bur

Pelsdyrbransjen slakter regjeringens pels-nei

Kaller lovforslaget «ubegrunnet, ulovlig og udemokratisk».

Regjeringens lovforslag om forbud mot pelsdyrnæringen er både grunnlovsstridig og udemokratisk. Det mener Norges Pelsdyralslag.

I januar 2018 besluttet regjeringen å avvikle pelsdyrnæringen helt innen 2025. I helga gikk høringsfristen ut.

– Ikke et eneste faglig argument

Kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl, sier i høringsuttalelsen at regjeringen ikke fører et eneste faglig argument for å legge ned pelsdyrnæringen i Norge.

– I lovforslaget henviser de til sin egen stortingsmelding fra 2017 der de selv omtaler dyrevelferden som god. De mer enn 100 veterinærene som har inspisert oss det siste året rapporterer utelukkende om svært god eller god dyrevelferd, sier Wormdahl.

– Stortinget instruerte for to år siden regjeringen til å gi pelsdyrbøndene forutsigbarhet. Forutsigbarheten varte kun i 12 måneder. Vi er glade for at også høringsuttalelser fra Nortura, Bondelaget, Landbrukssamvirke, NHO og flere andre påpeker at regjeringens opptreden utgjør en risiko for alle som driver næringsvirksomhet i Norge, sier Wormdahl.

– Basert på utdatert og feil lovforståelse

Pelsdyralslaget mener at regjeringens forslag om å innføre det som vil bli Norges første næringsforbud er basert på utdatert og feil lovforståelse.

– Grunnlovsekspert Arne Fliflet har tidligere uttalt at et forbud trolig er i strid med både Grunnloven og Den Europeiske menneskerettskonvensjonen. I tillegg legger departementet til grunn en utdatert uttalelse fra Justisdepartementets lovavdeling, som er skrevet før lovgivende forsamling vedtok en bærekraftig fremtid for næringen, sier Wormdahl.

Les også: Hva er statuss for den utskjelte pelsen i Norge?

Bilde fra Noahs fakkeltog mot pels

Uetisk utnyttelse

Daglig leder ved Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, forteller til Melk & Honning at de mener det ikke er mulig å ivareta pelsdyrenes velferd slik dyrene holdes i Norge i dag.

– At aktive rovdyr skal leve hele livet sitt i små nettingbur for at vi skal utnytte pelsen deres er både uetisk og medfører dårlig velferd.

Roaldset viser til en episode av «Brennpunkt» hos NRK fra 2014 som avdekket det hun mener er dårlige dyrehold og mishandling.

– Selv om næringen i dag har færre avvik enn i 2014, mener Dyrebeskyttelsen Norge at det ikke er mulig å gi pelsdyr akseptabel dyrevelferd i bur. Derfor må dyrets lovfestede egenverdi gå foran menneskers behov for å bære pels. Det er gammeldags å tro at fravær av sykdom og skade er det samme som god velferd.

– Enhver som setter seg inn i lovverket og dyrenes fem friheter forstår at dyrevelferden til pelsdyr i bur ikke kan forsvares.

Motehusene sier nei

Stadig flere designere og motehus både her hjemme og internasjonalt velger å si nei til pels. Bare de siste månedene har navn som Chanel, Versace, Gucci, Burberry og Jean Paul Gaultier tatt avstand fra bruk av ekte pels i sine kommende kolleksjoner.

Motehus som Dior, Celine og Saint Laurent har fortsatt til gode å ta standpunkt i pelsdebatten.

Hovedbilde: Dyrebeskyttelsen

Les også: Er pels moteriktig?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer