rihanna på met gallaen. foto getty images

Kongelig stjernefotograf sier nei til pels

Starter prosjekt med flere profilerte motepersonligheter.

Fotograf Alexi Lubomirski er mannen bak noen av verdens mest populære bilder fra de siste to årene, nemlig forlovelses- og bryllupsbildene av prins Harry og hertuginne Meghan. Lubomirski er den faste fotografen til den britiske kongefamilien, i tillegg til å gjøre oppdrag for blant annet Harper’s Bazaar, Vogue og Marie Claire.

Lubomirski, som har i overkant av 340,000 følgere på sin Instagram-profil, vil nå bruke sin innflytelsen til å påvirke motebransjen på en positiv måte. I den anledning har han startet kampanjen «Creatives4Change». Første steg vil være å stoppe alt arbeid med pels, fjær og eksotisk skinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
fotograf alexi lubomirski og konen på en middag med boss i 2018. foto getty images
Alexi Lubomirski med konen på en Boss-middag i 2018. Foto: Getty Images

Fått med seg store navn

«Vi er så heldige som får jobbe i denne industrien. Men det er mange ting med bransjen som ikke er helt som det burde. Om det har med hvordan man objektiviserer kvinnen, mangfold eller hvordan vi behandler dyr. I løpet av de siste 12 månedene har vi hatt så mange diskusjoner om nettopp dette. Det er en fantastisk forandring på gang og tiden er virkelig moden for dette», sier Lubomirski til Business of Fashion.

Fotografen har fått med seg en rekke fotografer, designere, hår- og make up-artister, skuespiller, stylister og redaktører til å signere en avtale der de tar avstand fra å jobbe med pels, fjær og eksotisk skinn.

Blant navnene som allerede har signert avtalen er fotografene Inez og Vinoodh, Tonne Goodman ved amerikanske Vogue, Instyle Magazine og designer Diane von Furstenberg.

«Er du en stor fotograf eller en stor designer, så har du flere følgere og fans. Ikke bare for arbeidet ditt, men også for deg som person. I dag er alle på sosiale medier. Da har du makten til å påvirke en hel generasjon av unge kreative sjeler som ser opp til deg og ønsker å bli som deg», sier Lubomirski.

Pelsfri mote

De siste årene har flere designere og motehus, men også hele moteuker og byer valgt å ta avstand fra bruk av pels. Los Angeles og San Francisco har begge innført forbud mot salg av pels. Dette er en lov New York også vurderer. London Fashion Week kunngjorde i september i fjor at de i samråd med designerne på det offisielle programmet droppet pels på catwalken og i presentasjoner. Det samme gjør nå moteuken i Amsterdam.

I desember i fjor kunngjorde erkefranske Chanel at de ikke lenger vil benytte seg av pels eller eksotisk skinn. Andre motehus som dropper bruk av pels er blant annet Gucci, Burberry, Versace, John Galliano, Jean Paul Gaultier og Coach.

Foto: Rihanna på Met-gallaen «China: Through The Looking Glass». Foto: Getty Images

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva er status på den utskjelte pelsen anno 2019