Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Oslo klesbutikker stenger dørene grunnet koronatiltak
Nok en gang må Oslos klesbutikker stenge. (Foto: Ignat Wiig)

Nå stenger Oslos klesbutikker ned – igjen

– Det sier seg selv at med stengt butikk går omsetningen drastisk ned.

Så var vi her igjen. Med stigende smittetall og den fryktede britiske mutanten som nå dominerer, strammer Oslo atter en gang kraftig inn.

Svært strenge tiltak gjør seg gjeldende fra tirsdag, og både serveringssteder og butikker må stenge. Unntaket er butikker som er listet i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol. I tillegg videreføres tiltakene som allerede gjelder i hovedstaden. Tiltakene vil i første omgang gjelde i to uker, det vil si til og med mandag 15. mars.

Med det må Oslos klesbutikker igjen stenge ned, mange for tredje gang. Det koster, sier butikkene Melk & Honning har snakket med.

– Vi hadde håpet at våren var i gang, og at vi ville se en utvikling i smittetallene som liknet fjorårets. Altså en fin nedgang ettersom været blir varmt og folk trekker ut. Dessverre øker smitten, og vi må bare smøre oss med enda mer tålmodighet, sier Alex Krystad Marthinsen i F5.

Oslo klesbutikker stenger dørene grunnet koronatiltak
Brødrene bak F5 må lukke dørene igjen nå som Oslos klesbutikker må stenge. (Foto: Tuva W. Dyvik)

– Vi mister en betydelig del av omsetningen vår, så det er kritisk. Men vi har planlagt for at vinteren og våren kunne bli tøff, så vi skal nok overleve.

I mars i fjor stengte den norske motebutikken for første gang dørene, og bønnfalte andre norske motebutikker om å gjøre det samme

Tidligere i år stengte de ned igjen, før de gjenåpnet i begynnelsen av februar. Tirsdag lukker de og Oslos klesbutikker ned nok en gang.

Nå håper de folk er tålmodige og følger regler og råd så smitten går ned.

– Utover dette vil vi igjen oppfordre folk til å handle lokalt og støtte de små aktørene. Vi håper på god trafikk i nettbutikken, der vi fortsatt har masse fint igjen av salgsvarer, og begynner å fylle opp med nyheter også.

– Vi krysser fingrene for økt fart på vaksineringen, og en fin vår og sommer.

Les også
Kraftig kritikk av Kanye West etter «White lives matter»-stunt

Også konseptparfymeriet Heaven Scent synes det er vanskelig å nå skulle stenge ned igjen.

De har to butikker i Oslo – en i sentrum og en på Valkyrien på Majorstuen. Sistnevnte har allerede vært stengt en god stund ettersom varehus og kjøpesentre i hovedstaden ikke har hatt lov til å holde åpent.

– Det er svært vanskelig. Vi er sårbare. Nå må vi jobbe videre med sosiale medier og kunder kan fremdeles kjøpe i nettbutikken, sier Christianne Mediaa Aamodt, medeier i Heaven Scent.

Oslo klesbutikker stenger dørene grunnet koronatiltak
Heaven Scent har to butikker i Oslo. Nå må de lukke begge grunnet nye, strenge koronatiltak. (Foto: Ignat Wiig)

– Vi gjør så godt vi kan, som alle gjør i disse utfordrende tider. Vi må snu oss rundt hver gang og strekke oss så langt vi klarer innenfor de begrensningene som er satt. Så håper vi folk holder seg friske, og gleder oss veldig til å ønske våre kjære kunder velkommen tilbake når smittetallene tillater det.

– 2021 har nok ikke startet optimalt for noen, tror Andreas Holzweiler.

Til tross for at det snart er ett år siden pandemien rammet for fullt med til dels inngripende tiltak som har har gått hardt utover motebransjen, har Holzweiler tråkket gassen i bånn fremfor å stagnere. Det med blant annet digital visning, butikkåpning og storstilte planer om egen restaurant.

Holzweiler har gitt full gass under korona, men også de må stenge Oslo-butikkene sine nå. (Foto via Instagram @holzweiler)

– Vi har muligheter innenfor vår industri å kompensere digitalt, noe for eksempel restaurantindustrien sliter mer med.

– Så jeg tror bare vi må forholde oss til situasjonen og prise oss heldige som har muligheter for å fortsatte selge varer, sier han til Melk & Honning.

Gunn Elisabeth Feidje i Cathrine Hammel kaller også situasjonen for krevende.

Kort tid før Norge stengte ned i fjor åpnet det norske motemerket sin tredje butikk i Oslo i de gamle lokalene til Kuratert øverst på Grünerløkka.

Les også
Kaia Gerber lanserer kolleksjon med Zara

Hun takker kundene for all støtte og handel i nettbutikken. Det mener hun er avgjørende for å komme igjennom en ny nedstengning. Hun er likevel positiv.

– Situasjonen er lik for alle i Oslo. Vi må alle bidra, men vi mener å skimte et lys litt lenger frem, sier hun til Melk & Honning.

Det sier seg selv at med stengt butikk går omsetningen drastisk ned, sier Chris Nikolaisen ved Ferner Jacobsen.

Oslo klesbutikker stenger dørene grunnet koronatiltak
Ferner Jacobsen satser på nettbutikken nå som nye, strenge koronatiltak krever at Oslos klesbutikker stenger dørene. (Foto via Ferner Jacobsen)

– Det er ikke ideelt med stengt butikk, men vi vil selvsagt følge restriksjonene for å være med på å bekjempe denne pandemien.

Også Ferner Jacobsen viser nå til sin nettbutikk, og sier til Melk & Honning at de gleder seg til å vise frem varene i butikk når den tiden kommer igjen.

Nikolaisen tror den 105 år gamle butikken er bedre stilt enn mange andre ettersom de er godt etablert og har mange faste kunder.

– Vi håper nå at dette blir siste runde med nedstenging, og som alle andre håper vi på og ønsker oss en normal hverdag igjen.

Innehaver og daglig leder ved Den Dama på Frogner, Liv Hilde Lorentzen sier at hun ante uro når r-tallet nå var på vei oppover.

– Vi kommer til å jobbe masse med sosiale medier de to neste ukene, med mange overraskelser. Forhåpentligvis vil vi klare å treffe folk med inspirasjon de trenger og ønsker nå, sier hun til Melk & Honning.

– La oss tenke at dette er siste gangen vi stenger ned så blir faktisk utfordringen litt gøy. Det gjelder å snu seg etter det som er postitivt nå!

Hun forteller at de kommer til å bruke tiden til å lage en ny avdeling.

Les også
Den britiske kleskjeden Topshop er tilbake

– For ett år siden ble vår sport/activewear-avdeling unnfanget. Med stor suksess. Nå skaper vi ett nytt univers, forteller hun.

Les også: Mener norsk mote har mistet seg selv

Siste saker

Mest lest nå
Les mer