Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Norske motebutikker håper kundene nå vil gjøre julehandelen lokalt
Norske motebutikker koronaåpner igjen. Her fra Ensemble på Grünerløkka i Oslo. Foto: privat

Nå koronaåpner norske klesbutikker igjen

Klesbutikker i Oslo åpner fra onsdag. Men noen må fortsatt holde stengt.

2021 har så langt ikke levd opp til forventingene om at dette året skulle bli bedre enn det forrige. Koronapandemien fortsetter stadig å snu hverdagen opp-ned for de fleste av oss, og motebransjen er blant de som er rammet aller hardest.

23. januar besluttet regjeringen å stenge alle butikker og serveringssteder i Oslo, med noen få unntak som matbutikker og apoteker. Onsdag denne uken får flere butikker gjenåpne i Oslo.

Men hvem er det egentlig som får koronaåpne dørene igjen 3. februar? Og hvem må fortsatt holde stengt?

Kjøpesentre og varehus må fortsatt holde stengt, men butikker med egen inngang får åpne. Eksempelvis kan & Other Stories, Moniker og H&M Home åpne på Valkyrien, mens butikkene som ikke har egen inngang fra utsiden, slik som Heaven Scent, fortsatt må holde stengt (de åpner imidlertid sin filial i Oslo sentrum). Det er altså først og fremst enkeltstående butikker som nå får åpne.

Gjennom hele pandemien har aktører oppfordret forbrukerne til å handle lokalt og støtte opp om norske butikker, både fysisk og på nett.

Nå gleder flere av Oslos klesbutikker seg til å åpne igjen.

Ja, vi åpner igjen. Men vi blir jo sittende på nåler, siden man ikke vet noe om hva neste eventuelle nedstengning koster, sier Alex Krystad Marthinsen i F5 til Melk & Honning.

Nå koronaåpner norske motebutikker
Oslos klesbutikker gjenåpner, men F5 har tapt nesten halve januar. (Foto via Instagram @F5_concept_store)

– Vi tapte nesten halve januar, som er den nest viktigste måneden i året, så det er snakk om et betydelig beløp for en liten familiebedrift. Men, vi overlever takket være lojale kunder, lydhør gårdeier og myndighetenes støtteordninger.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Han forteller at de nå er avhengige av at koronasituasjonen gradvis kommer under kontroll gjennom vaksinering og smitteverntiltak. Og at kundene fortsetter å velge lokalt.

– Vi har også masse spennende planer for tiden fremover, men må holde igjen litt, inntil vi ser hvordan situasjonen utvikler seg.

Også Ensemble på Grünerløkka åpner dørene onsdag.

– Vi har vært veldig heldige som har hatt muligheten til å fokusere på vår nettbutikk i denne perioden. Der har vi forsøkt å tilrettelegge for ulike leveringsmuligheter for alle våre kunder, sier Marte Økelsrud i Ensemble.

De er takknemlige for all støtten disse dagene og har satt stor pris på alle hyggelige meldinger og bestillinger.

– Det blir godt å kunne låse opp døren, og vi gleder oss masse til å ta imot kjente og nye fjes igjen her i Nordre gate. Mye av gleden ved å ha en butikk er jo nettopp den gode kontakten man får med kundene sine, og det har vi savnet den siste uken.

Prisløs Vintage åpnet butikken sin i Oslo sentrum i desember. Seks uker senere kom nyheten om at de måtte koronastenger. Sophia Johansson forteller at de gleder seg til å møte kundene sine igjen.

– Det er tøft for oss små bedrifter å holde stengt, siden vi er selvstendige og nyoppstartede, og ikke har ekstra ressurser eller investor i ryggen. Vi har satset alt vi har på butikken vår, og jobber hardt for å endre klesindustrien i en grønnere retning.

– Vi har fått så mye støtte fra våre kunder og tilhengere, og behovet for flere grønne initiativer og vårt konsept i byen er stort. Det er bare så synd at det går hardest utover de små bedriftene økonomisk, med null støtte fra det offentlige og minimal reduksjon i husleie fra gårdeier. Men vi gir oss ikke, og skal kjempe så hardt vi klarer for å overleve og komme oss på beina igjen.

De har merket et økt trykk fra nettbutikken sin, og er utrolig glade for at de har den. Det har likevel ikke vært nok.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Vintagebutikken annonserte på Instagram for fem dager siden at de trengte hjelp for å kunne betale husleien, og satte i gang en spleis.

– Det var skummelt å være sårbar og si at vi sliter, men vi er overveldet over all positiv respons og engasjement, både for oss og andre små bedrifter i byen, sier Johansson.

Hun forteller at engasjementet rundt spleisen har vært overveldende.

– Folk er så fine. Det er omtrent 100 stykk som har bidratt til nå. Folk har gitt det de får till, og sammen har vi nå klart å spleise på hele husleien for neste måned. Både eldre og unge har gitt, og flere har skrevet en fin personlig melding til oss.

– Men det er fortsatt usikkert og vanskelig for oss, og Spleisen er fortsatt oppe, så jo mer vi får inn, dess større sannsynlighet er det for at vi kommer oss gjennom denne vanskelige perioden.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Moniker (@monikeroslo)

Les også: Norsk klesmerke med storsatsing – midt under korona

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer