Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde: Tuva W. Dyvik

Oslo-butikk: – Vær så snill å stenge nå!

Bønnfaller kunder, bransjekolleger, gårdeiere og politikere .

En rekke av hovedstadens motebutikker stenger dørene på grunn av koronaviruset. I går kom nyheten om at også flere av Oslos luksusbutikker nå lukker midlertidig.

Foreløpig har ikke myndighetene her hjemme pålagt handelsstanden å stenge for å unngå smittespredning. Derfor holder flere fortsatt åpent, til tross for færre kunder og relativt tomme gater ettersom mange er hjemme.

Nå går klesbutikk-gründer Alexander Marthinsen hardt ut mot butikkene, politikerne, gårdeiere og kunder.

Les også: Motebransjen kaster seg inn i kampen mot koronaviruset

Full stans

Sammen med brødrene sine, Emil og Benjamin, står han bak den norske motebutikken F5 i Prinsens gate i Oslo. De valgte å stenge dørene til butikken 16. mars. Nå ber de konkurrentene om å gjøre det samme.

I et Instagram-innlegg skriver de:

«Kjære uavhengige butikker. Dere som driver små butikker, eller annen form for næring der mennesker samles. Vær så snill å stenge nå. Vi vet at det vil koste dere og at dere frykter at bedriften kanskje ikke vil overleve dette. Om F5 overlever er enda usikkert. Likevel, hvis vi alle stenger nå vil det kunne bidra til å hindre smittespredning. Det vil kjøpe oss tid, avlaste helsevesenet og kanskje til og med redde liv».

Alexander Marthinsen. Foto: Torjus Berglid

Til Melk & Honning kan Marthinsen fortelle at F5 i mars hadde omtrent én uke med normal omsetning, men at de i dagene før tiltakene kom merket et fall, før det ble tilnærmet full stans etter torsdag 12. mars.

– Omtrent 75 prosent av potensielle inntekt for måneden er borte, og da blir det utrolig vanskelig å skulle dekke de utgiftene man har på drift av en butikk.

– Men det som bekymrer oss for vår egen del og på vegne av andre bedrifter i Oslo, er at dette fort kan vare i flere måneder. For små bedrifter, uten mye oppsparte midler, blir dette rask kritisk om ikke store kostnader som husleie stanses.

– Det haster

Nettopp derfor kommer han også i Instagram-innlegget med en bønn både til gårdeiere og politikerne.

«Kjære gårdeiere. Dere som leier ut lokaler til uavhengige bedrifter. Vær så snill å stans alle leiekostnader umiddelbart. De fleste små aktører i handelsnæringen har husleie som en av sine største utgifter, og vil ikke kunne betjene denne uten kunder og omsetning. Når vi igjen kan åpne dørene, må dere inngå avtaler om redusert leie, til omsetningen er tilbake til normalt nivå. Dette vil hjelpe oss å holde stengt, og dermed bidra både i kampen mot epidemien, og samtidig unngå nedleggelser. Dere må stole på at myndighetene vil komme med ytterligere tiltak, slik at dere ikke sitter med hele tapet»

– I et scenario der hverken gårdeier eller staten kommer til unnsetning, vil både vi og mange andre trolig slite med å sitte på lokalet i mer enn en måned eller to uten å skaffe ny kapital, forteller Marthinsen til Melk.

– Og det haster, vi snakker om uker, ikke måneder, før situasjonen begynner å bli kritisk.

Foto: Instagram/@f5_concept_store

Frykter nedleggelser og konkurser

F5 har også kommet med direkte innspill til enkeltpartier, og gjennom næringsklyngen Norwegian Fashion Hub.

– Hvis vi ikke tar hardt nok i nå, kan vi i verste fall ende opp med scenarioer slik man ser i resten av Europa. Vi tror at samfunnet så vel som næringslivet er bedre tjent med en kortere, mer intensiv periode med strenge restriksjoner, enn en langvarig periode med sterkt redusert drift.

– Men dette forutsetter uansett hjelpetiltak fra myndighetene. Hvis ikke ser vi på mange unødvendige nedleggelser og konkurser i kjølvannet av epidemien, avslutter Marthinsen.

Les også: Supermodellens bønn til fansen: – Hold dere inne

Siste saker

Mest lest nå
Les mer