Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Calle Huth

Koronaviruset tvinger Oslos motebutikker til å stenge

– Vi åpner ikke igjen før Norge og Oslo har fått kontroll på situasjonen.

Koronaviruset, som nå er blitt erklært en pandemi av WHO, påvirker folk og bransjer over hele verden. Forrige uke kom strenge og omfattende tiltak fra regjeringen her hjemme for å forhindre smitte, og ting endrer seg raskt.

Torsdag kunne Melk & Honning melde at også den norske motebransjen koronapåvirkes. Flere av Oslos motebutikker forteller om tomme gater, færre kunder og mindre penger i kassa. Mange frykter massekonkurser.

Bare over helga har ting blitt langt verre, og nå har flere av hovedstadens motebutikker bestemt seg for å holde stengt fremover.

Holzweiler melder fredag at de lukker sine to butikker i Oslo sentrum, men holder butikken på Fornebu åpen enn så lenge. Julie Josephine, den relativt nyoppstartede Decouvreur på Gimle, Tom Wood og F5 melder alle at de nå stenger butikkene for en periode.

Les også: Fushion-sjefen: – Ingen lett beslutning å utsette

– Definitivt kritisk for bedriften

Da Melk & Honning snakket med F5-grunnlegger Alexander Marthinsen fredag, var status at butikken holdt åpen, og ville fortsette å gjøre det – tross bekymringer. Dagen etter hadde de endret mening.

– Vi har valgt å stenge fordi myndighetene har bedt alle som ikke jobber i de 15 sektorene som er definert som kritiske for samfunnet om å holde seg hjemme, forteller Marthinsen til Melk.

– Dette betyr at vi som jobber på F5 ikke skal gå på jobb.

Alexander Marthinsen. Foto: Torjus Berglid

Han påpeker også at kundegrunnlaget deres i disse dager er helt borte, og at de hverken kan garantere for hverken de ansatte eller kunders sikkerhet.

– Derfor må vi holde stengt. Alle ansatte fikk permitteringsvarsel på fredag. Vi stenger ned driften 100 prosent. Det er definitivt kritisk for bedriften.

Les også
9 serier vi vil binge i sommer

– Men akkurat nå får vi bare bidra i den kollektive innsatsen med å stoppe smitten, så får vi ta alt annet i andre enden. Vi regner per nå med å ha en nedetid på én til tre måneder, avslutter han.

– Vil gå utover økonomien til mange bedrifter

Mona Jensen, grunnleggeren bak det norske motemerket Tom Wood, kan fortelle at de allerede torsdag besluttet at de fleste ansatte skulle starte med hjemmekontor. Lørdag ble det bestemt at butikken skulle holde stengt fremover, mens nettbutikken fortsetter som normalt.

– Det var av hensyn til de ansatte og for å bidra til en nødvendig, kollektiv du dugnad om å få redusert smittetilfellene til et minimum, forteller Jensen til Melk.

Mona Jensen

– Dette er alles ansvar, også vi som har butikker. Dessverre vil det gå ut over økonomien til mange bedrifter, men det er sånn situasjonen er nå og vi må gjøre det beste ut av det.

Jensen forteller at valget ikke egentlig var spesielt vanskelig å ta.

– Men vi er så klart bekymret for den langsiktige effekten dette kommer til å ha.

– Hvordan tror du dette vil gå utover butikken?

– Det kommer an på hvor lenge denne situasjonen vedvarer, men jeg antar det får langsiktige konsekvenser med et relativt stort dropp i inntekter i forhold til budsjett.

Per nå er det ifølge Jensen umulig å si hvor lenge butikken vil holde stengt. Det vil den gjøre så lenge det er nødvendig.

– Situasjonen må komme under kontroll igjen før vi vurderer å åpne butikken. Vi holder foreløpig online butikken åpen, og vil også der bistå med eventuelle kundehenvendelser fra butikken i Prinsens gate, avslutter hun.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Ingen lett avgjørelse

I midten av februar åpnet Devouvreur dørene på Gimle i Oslo. Konseptbutikken og salongen, startet av stylist Jojo Champfleur, rakk ikke å holde åpent lenge før virusutbruddet kom for fullt.

– Vi merket forskjell fra den første uken da det kom masse folk innom for å shoppe og henge i butikken, til at det gradvis ble færre bestillinger i salongen og svært få kunder generelt, sier Champfleur til Melk.

De hadde allerede innkalt til krisemøte da staten informerte om at blant annet frisørsalonger nå må stenge dørene.

– Vi bestemte oss da for å lukke dørene og permittere ansatte.

Jojo Champfleur

– Det var søren ikke en lett avgjørelse, spesielt når man vil holde åpent og vise frem det nye konseptet. Men vi så oss dessverre nødt til å stenge butikken for å begrense smitte.

Som en del av konseptet til Decouvreur er et økologisk chocolaterie der kunder får smake, plukke og velge fra forskjellige sorter sjokolade.

– Nå som vi har stengt kommer vi til å tilby ferdigpakkede esker rett fra den økologiske sjokoladefabrikken som man kan få levert på døren.

Champfleur forteller at de i utgangspunktet ønsker at folk skal komme innom butikken for å oppleve alt det som er hos dem og som kommer fremover.

– Det er mange spennende prosjekter på gang, men det får komme senere når vi kan åpne igjen.

– I mellomtiden jobber vi med å lage en nettbutikk samt å finne distributører som kan hjelpe oss med å få levert sjokolade og andre varer vi har hos oss hjem til folk.

Per nå har han ingen klar tanke om når de skal åpne butikken igjen.

– Vi avventer nærmere beskjed knyttet til utviklingen. Vi vil oppdatere folk fortløpende via Instagram.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

– En ekstrem situasjon

Den norske designeren Julie Blystad startet klesmerket Julie Josephine i 2016. Året etter åpnet flaggskipbutikken på Frogner i Oslo. Fredag kunne også de melde at butikken vil holde lukket fremover. Blystad mener det ikke var et vanskelig valg å ta.

– Dette er en ekstrem situasjon, der ekstreme tiltak dessverre må til. Først og fremst tenker vi på våre ansatte og hvor viktig det er å holde alle friske og trygge i denne situasjonen.

Julie Blystad

– Vi jobber også ut mot multibrand-butikker og har egen nettbutikk. Så mange av jobbene som gjøres i butikken kan gjøres hjemmefra. Nettbestillinger pakkes på et isolert lager der veldig lite menneskekontakt er nødvendig, forsikrer hun.

– Vi krysser nå fingrene for at mye av butikkhandelen vil gå over til netthandel i denne krevende perioden vi har i vente. 

I første omgang vil butikken holde stengt de neste 14 dagene.

– Så får vi se hva slags beskjeder vi får utover dette. Vi åpner ikke butikken igjen, før Norge og Oslo har fått kontroll på situasjonen. 

Oppdatert: Også disse butikkene stenger dørene:

Siden Melk publiserte denne saken mandag morgen, har flere butikker meldt at de vil holde stengt fremover.

Mandag kunne Dendama på Frogner melde at de i «solidaritet med Norge og resten av verden» nå velger å stenge sin fysiske butikk.

Samme dag gikk også Luck på Grünerløkka ut med nyheten om at de vil forsøke å forhindre smittefare ved å holde sin butikk midlertidig stengt.

Yme Universe kunne tirsdag melde at de også nå stenger sin fysiske butikk.

Også i Bergen er det koronastengte butikker. Pharma Bergen besluttet tidligere i dag, tirsdag, å holde stengt fremover.

Les også: Stjernene med kontroversielle anti-virusantrekk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer