Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Varehus og kjøpesentre i Oslo må fortsatt holde stengt
Paleet er stengt, men YME får åpne (Foto via Instagram @paleet)

Butikkene får åpne, men kjøpesentre og varehus må vente

– Gir ikke mening.

Onsdag blir det lettelser i de strenge koronatiltakene som kom for Oslo om omkringliggende kommuner etter utbrudd av det fryktede britiske mutantviruset i Nordre Follo.

De aller fleste butikker, utenom bensinstasjoner, matbutikker, apotek og Vinmonopolet har holdt stengt – mange for andre gang.

Nå får de aller fleste lov til å åpne igjen. Men det gjelder i første omgang frittstående butikker samt butikker med egen inngang. Kjøpesentre og varehus må fortsatt holde stengt.

Til Melk & Honning sier Christopher Aasebø fra Fram Eiendom som står bak Valkyrien at de har stor forståelse for alvoret i situasjonen, at det er nødvendig med tiltak som begrenser smitte og at det er viktig og riktig at barn og unge prioriteres.

– Samtidig har vi utfordringer med å se logikken i at vi for vår del blir tvunget til å holde stengt. Vi har levd under svært strenge restriksjoner over lang tid, og brukt store ressurser på å etterleve disse både i forhold til antallsbegrensninger, vakthold og renhold. Det er en utfordring og i mine øyne vrient at enkelte bransjer befattes av tiltak av disse dimensjoner, mens andre bransjer og deres måte å håndtere restriksjonene på i det siste har vist seg å stå for langt større smitterisiko.

Valkyrien er i en særstilling. For ettersom enkelte av butikkene har egne innganger kan de nå åpne dørene, mens resten av senteret må holde stengt. Det gjelder blant annet & Other Stories, H&M Home og delvis Moniker.

Varehus og kjøpesentre i Oslo må fortsatt holde stengt
Anett Ringstad Jalland, grunnlegger av Moniker, i butikken på åpningsdagen i fjor. (Foto: Melk & Honning)

Aasbø understreker at Valkyrien holder stengt. Det er kun butikker og serveringssteder i kvartalet som har egne innganger og som er avsperret fra resten av Valkyrien som skal holde åpent.

Han mener nedstengninger og midlertidige endrede restriksjoner også går utover ressursene mange aktører i handelen har til omstillingsarbeidet han mener er helt nødvendig å prioritere for å stå igjennom en periode som dette.

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?

– Det er også en veldig geografisk ulikhet innad i bransjer som avgjør hvor rammet man er av ulike tiltak. Dette tas det ingen hensyn til. Da er det også vanskelig å forstå uttalelser om at varehandelen har opparbeidet seg buffer nok i 2020 til å stå igjennom slike perioder. For enkelte deler av varehandelen kan dette godt være tilfelle. Mens det for andre, også på tross av omstilling og effektivisering, ikke er samme situasjon som en følge av eksterne faktorer som flyt av mennesker.

Han mener varehandelen sentralt i Oslo er et eksempel på dette. Og at de også er de som er blitt hardest rammet av restriksjonene siden mars i fjor.

– Det er også veldig ulikt hvordan ulike fraksjoner av varehandelen fungerer. Noe som gjør at det kan være vanskelig å omstille innkjøp av varelager raskt nok til å kompensere for restriksjonene som kommer på kort varsel.

Aasebø forteller at de likevel er positive til fremtiden.

– Vi merker behovet de fleste mennesker har til å være sammen, komme ut for nye impulser og et sterkt ønske om spennende fysisk handel. Dette er en dugnad, men dugnadsprinsippet er bygget på felles og lik innsats, jeg vil oppfordre myndighetene til å ta dette med i vurderingen så lenge de bruker dette begrepet. For selv om mange lider mer så begynner dette å tære på mange menneskers arbeidsplasser.

Kaia Kongsli, markedssjef ved Promenaden som omfatter EGER, Steen & Strøm Department Store og Promenaden Oslo Fashion District sier til Melk & Honning at de forstår behovet for smittevern, men ber politikerne se nærmere på regelverket.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Det gir ikke mening at enkeltstående butikker kan holde åpent, mens samtlige butikker i tilknytning til kjøpesenter må holde stengt. Mange av disse virksomhetene har egen inngang på gateplan, og kan stenge tilgangen til varehuset. 

Varehus og kjøpesentre i Oslo må fortsatt holde stengt
Kaia Kongsli. Foto: Anton Soggiu

Siden den sosiale nedstengningen i november har de hatt svakere besøks- og omsetningstall enn vanlig, forteller hun. Hun berømmer leietakerne som hun mener har vist stor vilje og kreativitet til å skape alternative salgsmåter den siste tiden.

– Sammen tilbyr vi nå både gratis personlig handlehjelp og hjemlevering.

Nå får Oslos klesbutikker åpne igjen, men ikke varehusene
(Foto via Instagram @steenogstromoslo)

– Det er jo fint at tiltak letter. Det vil sannsynligvis tilsi at smitten blir lavere, sier Elisabeth Selvik Hjelle, markeds- og kommunikasjonsrådgiver i KLP Eiendom til Melk & Honning.

De eier blant annet Byporten shopping, Fornebu S, Glasmagasinet og Paleet, og Hjelle understreker ut han svarer for alle sentrene.

– Konsekvensen av å delvis stenge er jo selvsagt lavere omsetning.Vi følger de retningslinjer som myndighetene pålegger oss.

Les også: Vi shopper rekordmye på nett, men hvordan skal alle pakkene bli levert?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer