Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hva er status for den utskjelte pelsen i Norge anno 2018?

Trenden er å si nei til pels, men det betyr ikke at den er borte fra motebildet.

Tidligere var pelsdyrnæringen i Norge enorm, og selv den dag i dag kan man fremdeles se spor etter en gullalder. Kanskje ligger oldemors gamle minkpels i fryseboksen, eller du har gått forbi en vintage persianer på bruktbutikken. Men det er nye tider og mange stiller seg spørsmålet om pels i det hele tatt er moteriktig lenger. Det skjer også internasjonalt der stadig flere designere og motehus sier nei til pels og store byer som både San Francisco og LA forbyr kjøp og salg. Denne sesongen var også moteuka i London pelsfri.

Tradisjon tro går NOAHs Fakkeltog Mot Pels av stabelen i flere norske byer lørdag.

– Det at folk i fjorten år har gått ut i gatene og protestert mot pelsdyrnæringen viser et veldig stort engasjement, som kommer til å vare til siste bur er tømt, sier Siri Martinsen, leder og veterinær i organisasjonen NOAH For Dyrs Rettigheter til Melk og Honning.

I år er det 15 års-jubileum for organisasjonens fakkeltog som avholdes hver oktober.

– Vi vet at denne mobiliseringen har hatt veldig mye å si for at politikerne har tatt denne saken på alvor. NOAH er veldig glade for at tusenvis av mennesker er med på å sende signalet om at vi bryr oss. Så er det også et spesielt år i år, og det er en seier å ha blitt hørt av regjeringen som nå jobber med en lov om avvikling av pelsdyroppdrett, sier Martinsen.

En seier for pelsmotstandere

Januar 2018 ble for mange en gledens start på det nye året. I vinter besluttet regjeringen nemlig å avvikle pelsdyrnæringen helt innen 2025.

– Dette er et godt eksempel på at det nytter å engasjere seg. Men vi vet at det er viktig å fortsatt vise at vi ikke glemmer pelsdyrene før det faktisk ikke sitter noen i burene lenger. Derfor er det ekstra viktig i år å stille opp for å feire seieren og samtidig markere at vi ikke aksepterer noe trenering, uansett hvem som sitter i regjering. Her skal de holde ord for dyrene, og dette skal vi vise at vi forlanger, sier Martinsen.

Selv om beslutningen om avvikling av pelsoppdrett ble fattet i vinter, er det likevel ikke hugget i stein. Kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl, presiserer nemlig at ingenting er besluttet før det er vedtatt i Stortinget.

– Den første reaksjonen er jo at det er fryktelig urimelig og veldig galt, og nesten på grensen til uanstendig. Dette fordi det har vært en så grundig faglig og politisk gjennomgang. Stortinget gjorde et vedtak i januar 2017, så går det ikke mer enn ett år og fem dager, så har man snudd om på det hele, sier Wormdahl og fortsetter;

– Med et slikt lovforbud mister ikke folk bare jobben sin, men også inntektsgrunnlaget sitt. Flere har investert penger i en bedrift og virksomhet som man skal leve av, eller man plutselig mister arvesølvet sitt som man skulle få av foreldre eller besteforeldre. Mange er i ferd med å satse stort fordi de skulle gi gården videre til neste generasjon. Dette rammer veldig hardt for dem det gjelder og fortvilelsen er stor. Det er ubehagelig å vente, og ikke vite, sier Wormdahl.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Man kan ikke bare si til noen at de skal begynne med noe annet

Hvis Stortinget vedtar regjeringens beslutning om å avvikle pelsdyroppdrett, er spørsmålet mange stiller seg hva pelsdyrbøndene kan gjøre videre. Martinsen forteller at syv år er lenge for rev og mink som sitter i trange bur rundt om i Norge. Hun og organisasjonen hennes ønsker en kjappere omstilling.

Hva er status i pelsdebatten i dag?

Stella McCartney var en av de første designerne som introduserte fake free fur. Foto via Vogue

– NOAH har sendt innspill til departementet om nye, grønne næringer som man kan omstille til så fort som mulig. Overgangsordningene må utformes slik at det lønner seg å legge ned nå, sier Martinsen.

Wormdahl mener derimot at politikerne selv må bestemme hvordan dette skal gjøres.

– Det er fint at folk tenker at nå skal man finne på noe annet. Men for å være helt ærlig så er ikke dette opptil dem som er motstandere av pelsdyrnæringen. Man kan ikke bare si til noen at de skal begynne med noe annet. Økonomisk kompensasjon er ikke det samme som at du skal få nedbetalt milliongjelden din. Hvilken grønn næring skal man begynne med som dekker denne?

Hun forteller videre at det blant annet har vært foreslått å dyrke champignon istedenfor å drive med pelsdyroppdrett.

– Men hvor? I mink- eller revehusene? Husene er ikke egnet til så mange andre ting enn pelsdyroppdrett. De fleste er nemlig konstruert slik at buret er selve bærefundamentet til taket. Når du fjerner buret, så detter det hele sammen, forteller hun og fortsetter;

– Når det er snakk om selve omstillingen og hva man skal gjøre i stedet, så tenker nok de fleste pelsdyrbøndene at det ikke er så mange gode råd å hente fra dyreaktivister. Da er det heller naturlig å snakke med fagmiljøer med kompetanse hvor det er bedre råd å få. Dette er et anliggende mellom pelsdyrbøndene i Norge og norske politikere og norsk stat.

Forbud mot pelssalg i Norge?

Tidligere i år skrev Melk og Honning at det er foreslått et forbud mot salg av pels i Los Angeles. Hvis dette går igjennom vil det ikke være mulig å selge pelsprodukter i noen butikker i den amerikanske storbyen lenger. Er dette noe som er mulig å gjennomføre i Norge?

Hva er status i pelsdebatten i dag?

Lea Meyer holdt appell under NOAHs Fakkeltog i 2013 og 2017. Foto via Instagram.

– I og med at vi har hele den norske motebransjen med oss, og flere butikkjeder sier nei til pels, så er det absolutt realistisk. Etter forbud mot pelsdyroppdrett, vil NOAH jobbe for importforbud av pels. Det er det hjemmel for i Dyrevelferdsloven. Vi kan nemlig forby import av produkter som ikke er i tråd med norsk standard, sier Martinsen.

 I fjor tok Melk og Honning tempen på hva folk i den norske motebransjen mente om pels, i etterkant av at flertallet i regjeringen på det tidspunktet fremdeles støttet en fortsatt drift av pelsdyrfarmer i Norge. 

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Flere norske mote- og mediepersonligheter har også gått hardt ut mot pelsdyrnæringen og støttet NOAHs Fakkeltog Mot Pels. Blant annet holdt modell Hanneli Mustaparta og Sophie Elise appell foran Stortinget i 2016, og modell Lea Meyer i henholdsvis 2013 og 2017.

Wormdahl i Norsk Pelsdyralslag sier til Melk & Honning at hun lurer på hvordan et slikt forbud skulle fungert i praksis og hvem som skal gjøre denne vurderingen på vegne av andre.

– Veldig ofte argumenterer man for at man ikke trenger pels. Nei, man trenger ikke pels. Men jeg lurer på hvem det er som skal fortelle andre hva de trenger eller ikke. Det er jo nesten ingenting som vi omgir oss med i den vestlige verden i dag som vi trenger. Skal vi da be om bæretillatelse for pels? Noen har kanskje kjøpt seg et pelsplagg tidligere eller arvet. Skal det stå noen på bygrensen i LA og passe på at man ikke kommer over grensen med pels?

Er fuskepels et godt alternativ?

Et alternativ for mange er å bruke fuskepels, og de siste årene har mange blitt flinke på å lage nærmest naturtro fuskepelser. Fuskepelsen er likevel kjent for å være lite bærekraftig. Dette fordi den ofte blir produsert av syntetiske materialer som kommer fra olje, og at den dermed inneholder plastpartikler som ender i havet.

Hva er status i pelsdebatten i dag?

Foto via Instagram.

– For det første må vi slå fast at selve pelsproduksjonen faktisk er den mest miljøfiendtlige av alle. Dette på grunn av at det blant annet er ressurskrevende å avle opp dyr, men også fordi det blir brukt mye kjemikalier. Miljørapporter slår fast at pels er mest ressurskrevende og forurensende, sier Martinsen og legger til;

– Likevel skal man heller ikke lage for mye kunstige klær. Fake fur kan lages av resirkulert plastmateriale og dermed sørge for en reduksjon av avfall. Men man kan jo også avskrive hele pelslooken. 

Pelsfri moteuke

I høst besluttet London Fashion Week å bli pelsfri, og dermed kunne ingen av kolleksjonene på catwalken eller i presentasjoner ha ekte pels. Dette ble også den første store, internasjonale moteuken som i samråd med designerne på programmet sa nei til pels. Hva med vår egen norske moteuke, Oslo Runway?

– Oslo Runway har eksistert i tre år og vårt fokus er på de norske merkene. Nå er det slik at de fleste norske merkene ikke benytter pels, så det har ikke vært et aktuelt område for oss å vurdere. Hvis vi begynner å se en økning av pels på catwalken, er dette noe vi da må ta opp og overveie, forteller Oslo Runway-leder Ditte Kristensen til Melk og Honning.

På spørsmål om Oslo Runway ser det som sitt ansvar å forby bruk av pels på catwalken og i presentasjoner for å være med på å tvinge frem en endring, svarer Kristensen;

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Vi ser på det som en mulighet til å ikke skape fokus rundt pels. Om det er moteukenes ansvar kan diskuteres, men det er en start.

En fremtid med pels?

Mens store motehus som Versace, Calvin Klein, Armani, Gucci, Michael Kors, Burberry og Tom Ford alle har tatt avstand fra pels i fremtidige kolleksjoner, er det langt fra borte fra catwalken og i kolleksjoner. Internasjonalt er blant annet Fendi, med Chanel-sjef Karl Lagerfeld i spissen, kjent for sin til tider overdrevne pelsbruk. Det samme er det danske it-merket Saks Potts som vi flere ganger har forsøkt å få i tale angående deres bruk av pels, uten hell. Også her hjemme er det designere som bruker pels i sine kolleksjoner.

Hva er status i pelsdebatten i dag?

Edda Gimnes har samarbeidet med Kopenhagen Fur for sin AW18-kolleksjon. Foto via Instagram

Blant dem er Edda Gimnes. Hun beskrives gjerne som et av Norges nye designtalenter, og har vært mye på alles lepper den siste tiden. I vinter vant hun Costume Awards for «Årets norske designer» og ble nominert til den prestisjetunge LVMH-prisen. I tillegg har superstjerner som Lady Gaga og Gigi Hadid blitt spottet i hennes særegne designet hennes, ofte prydet av håndtegnede mønstre.

Da Melk og Honning kåret de 15 mektigste motepersonlighetene i Norge i vår, fikk Gimnes plass på listen blant boblere vi har troen på fremover. Nylig ble Moschino beskyldt for å ha kopiert designet hennes, og saken fikk også internasjonal oppmerksomhet.

Melk og Honning har forsøkt å komme i kontakt med den London-baserte designeren for en kommentar, men uten hell. 

– Ikke lenger synonymt med luksus

Et norsk motemerke som bruker verken pels eller skinn i sine kolleksjoner er Søster Studio. Merket som består av Pernille Nadine og Paavo Rafael debuterte på catwalken under årets Bik Bok Runway Award, og har også fått oppmerksomhet internasjonalt av blant annet italienske Vogue og britiske Elle.

Hva er status i pelsdebatten i dag?

Søster Studio bruker verken pels, skinn eller fjær.

– Det er ikke mange store motehus som har pels som en så viktig inntektskilde at det vil skade dem å slutte. Den tapte inntekten ville sannsynligvis blitt gjort opp for med den positive oppmerksomheten, og tiltrekningen av nye kunder uansett. Jeg håper og tror at vi vil se flere merker si nei til pels fremover. Bærekraft, innovasjon og autensitet er moderne luksus, sier Pernille Nadine til Melk og Honning.

Hun forteller at merket konsekvent ikke bruker verken pels, skinn eller fjær i designet sitt.

– Det føles naturlig for oss å ta det valget. Men avgjørelsen om hvilke materialer vi faktisk bruker er mer nyansert. Hovedfokuset ligger på kvalitet og estetikk, men vi vurderer også hva som gjør minst mulig skade på dyr, mennesker og miljøet. Vi bruker for eksempel ull og silke i vår nyeste kolleksjon, og vi deler informasjon om produsentene og leverandørene til hvert enkelt plagg på nettsiden vår slik at du kan ta et mest mulig opplyst valg når du handler, sier hun.

– Pels er ikke lenger synonymt med luksus, og det er heller ingen behov for pels. Jeg synes det er skuffende når unge, nye designere jobber på en utdatert måte. Jeg forventer mer av de som starter i dag, man burde være både nyskapende og opplyst i arbeidet sitt.

Hovedbilde av Stella McCartneys fake free fur via CNN

Les også: Nok et luksusmerke sier nei til pels

Siste saker

Mest lest nå
Les mer