Redde for at bryllups- og festsesongen nå kan ryke.
Virusutbruddet har de siste ukene påvirket på utallige måter. Og med folketomme gater har verden stoppet litt opp. I motebransjen er blant annet klesbutikker, luksusbutikker, skjønnhetssalonger og fabrikker blitt midlertidig stengt, moteuker avlyst, små og store arrangementer som Met Gala og Costume Awards avlyst og utsatt, og mange bedrifter risikerer konkurser.
Med økt fokus på bærekraft, har utleietjenester av klær og tilbehør blomstret opp de siste årene – både her hjemme og internasjonalt. Hvordan påvirker koronakrisen aktørene som leier ut mote?
Les også: Norsk familiedrevet klesmerke i koronakarantene: – Mister 80 prosent av inntektene våre
Mange avbestillinger
– Koronaviruset har påvirket driften vår ved at vi har fått avbestillinger på nesten alle bookinger. Vi mister nye bookinger siden kundene våre er usikre på hva som skjer fremover. Vi har brukt mye tid på å rigge oss klare til fest- og bryllupssesongen, noe som vi er redde for kan ryke, sier Kristina Aarvold i Borrow & Style til Melk & Honning.
Borrow & Style ble lansert i november som en digital plattform som lar influencere, kjendiser, butikker og merker leie ut klesskapene sine. Nå har de fått rundt ti avbestillinger så langt.
– Sesongen for oss hadde ikke startet for fullt. Vi var igang med å forberede oss på at festsesongen skulle komme med bryllup, sommerfester og eventer, og ventet egentlig på at ting skulle ta av på samme måte som det gjorde rundt jul og nyttår.
– Vi var også nødt til å stenge showroomet vårt på Karl Johan inntil videre. Nå sitter alle vi gründerne hjemme i frivillig og ufrivillig karantene. Vi må være kreative, og har derfor sett på nye muligheter.
– Hva tenker dere om fremtiden?
– Tiden fremover er usikker med tanke på bookinger. Vi vet ikke hvor lenge dette varer, og håper at ikke alle sommerens bryllup og festligheter blir avlyst. Vår viktigste jobb i denne perioden er blant annet å drive informativ markedsføring, så flere vet at vi finnes. Vi ønsker å inspirere så flere tar mer bærekraftig avgjørelser i framtiden når det kommer til tekstilbransjen.

Nysatsning i vanskelige tider
Mens avbestillingene på utleie strømmer på som følge av koronaviruset, har Borrow & Style bestemt seg for å tenke i ny baner. Nå lanserer de et nytt bærekraftig prosjekt med salg av vintage og second hand i fokus.
– Vi har i lengre tid snakket om at vi også ønsker å selge vintage-varer. Vi har hatt mange Skype-møter der vi har diskutert hva vi skal gjøre fremover og hvordan vi skal få utnyttet tiden i karantene best mulig, sier Aarvold, og legger til at de lenge har vært i kontakt med Similla Marie Storm Aslaksen, gründeren bak den digitale plattformen Ri’find for vintage og second hand.
– Nå som vi ser at vi muligens ikke kan leie ut kjoler og vesker på en god stund, har vi bestemt oss for å satse på en felles plattform. Ri’finds konsept er å selge utvalgt mote for privatpersoner på kommisjon, som betyr at vi tar en cut av salgsprisen. Her går vi sammen med Similla og relanserer prosjektet hennes. Konseptet fortsetter nesten som før, men med noen endringer i utvalget med enda større fokus på kvalitet. Nettsiden har nå også fått en luksusdel.

– Koronaviruset bremser opp mange av våre planer
Aarvold forteller at de ser at vintagemarkedet stiger, men at det mangler en bra nettbutikk for dette i Norge.
– Vi ser også at mange privatpersoner synes det er mye styr å selge unna mote gjennom eksisterende plattformer. Vår ambisjon er derfor å bli Norges største og foretrukne nettbutikk for vintage og second hand. Vi hjelper kunder å selge det de ikke trenger, og vi tar oss av bilder, opplastning av produkter, markedsføring og frakt.
– Hvordan skal dere få det til å gå rundt i disse vanskelige tider?
– Vi er et ganske nytt firma, og koronaviruset bremser opp mange av våre planer. Samtidig er vi heldige som er en digital plattform som gjør at butikker kan leie ut varer. Dette vil si at vi ikke har utgifter for lokaler. Men om butikkene som leier ut sliter, vil jo dette også påvirke oss.
– Tilbud som levering på dør blir ekstremt viktig i tiden fremover. Vår vintage nettbutikk Ri’find kan også gå som normalt. Problemet er om kunder ikke bruker penger i perioden fremover på grunn av økonomisk usikkerhet. Det gjør det selvfølgelig vanskelig å drive butikkdrift for alle. Nå må vi bare stå sammen og hjelpe hverandre, og være kreative ved å se nye muligheter og absolutt gjøre det vi kan for at kundene skal velge å handle lokalt.
Les også: Norske motebutikkers bønn til kunden: – Kjøp norsk!
På-døra-levering og retur
Også Fjong har fått kjenne koronakrisen på kroppen. Selskapet har drevet med utleie av klær og tilbehør siden 2016, og ble på tampen av fjoråret en av bedriftene som får millionstøtte fra Forskningsrådet.
– Veldig mange leier hos oss for spesielle anledninger, men også stadig flere for å sprite opp hverdagsgarderoben. Siden arrangementer og anledninger utsettes, og folk ikke er på jobben engang, har det helt klart påvirket. Samtidig prøver vi å være positive. Alt som ikke dreper gjør oss sterkere, og i motgang lærer man mest, sier Sigrun Syverud i Fjong til Melk & Honning.

Hun forteller at det er blitt en del avbestillinger i det siste.
– Særlig kjoler for bryllup avbestilles, men også til andre anledninger. Vi har for eksempel skiklær som folk ikke får brukt på grunn av hytte- og reiseforbudet. Også det faktum at folk ikke drar på jobb, konferanser eller reiser, og flere hverdagsaktiviteter avlyses, gjør at folk velger å avbestille eller utsette bookingen av klær til hverdagsgarderoben.
– Dere tilbyr levering og henting av klær med Fjong-bilen deres – hvilke andre tiltak gjør dere for tiden?
– I tillegg til på-døra-levering og retur, tenker vi at hverdagen er den som kommer i gang raskest, så mer klær til hverdagssegmentet og våre klesabonnement er noe vi kommer til å satse på. Vi startet med klesabonnement litt før koronaviruset brøt ut, og hadde god trekkraft på det. Dette kommer vi til å satse videre på, når tiltakene minkes.
– Hva tenker dere om tiden fremover? Hva må til for at det skal gå rundt?
– Vi fortsetter å jobbe med hjemmesiden og forbedring av tjenesten, slik at Fjong blir enda bedre på den andre siden av krisen. Det kommer en tid etterpå, hvor folk vil møtes og kle seg fint, variert og miljøvennlig. Forhåpentligvis mer enn noen gang. Vi er klare!
Les også: Motebransjens mektigste betaler designernes korona-regninger