Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hvordan skal det gå med norske skjønnhetssalonger etter koronakrisen?
Folk er nysgjerrige på permanent i Gevir-salongene. Foto: Gevir

Koronastengte skjønnhetssalonger: – Det er kjempetøft

Hva blir konsekvensene for norske frisører, hudpleiesalonger og neglestudioer?

Torsdag forrige uke kom de strengeste tiltakene i fredstid fra regjeringen for å forhindre ytterligere koronasmitte. Blant annet måtte frisører, hudpleiesalonger og neglestudioer stenge inntil videre.

Det vil få store økonomiske konsekvenser, mener aktørene Melk & Honning har snakket med. Mange skjønnhetssalonger er nå bekymret for fremtiden.

Les også: Disse forholdsreglene tar Oslos varehus i koronakrisen

Bekymret

Skjønnhetssalonger må koronastenge
Marianne Vinje. Foto: privat

– Den umiddelbare konsekvensen av stengte dører er jo tap av inntekt. Utover det er vår største bekymring hvordan dette vil påvirke relasjonen med kundene våre, sier Marianne Vinje til Melk & Honning.

Sammen med Solveig Saastad eier og driver hun negle- og skjønnhetssalongen Salong S&M i Oslo sentrum.

Vinje forteller at de ikke har hatt noen direkte kontakt med myndighetene, men synes beskjedene hittil har vært klare.

– Nå håper vi det fortsetter og at vi får klare datoer for gjenåpning å forholde oss til, slik at vi kan begynne ombooking av timer. De økonomiske rammene for dette er en utfordring å sette seg inn i, men vi har forståelse for at det tar tid å få dette opp å stå, sier hun.

– Vil få økonomiske konsekvenser

I utgangspunktet er 26. mars datoen de forholder seg til, men Vinje understreker at de er forberedt på at denne kan forskyves inntil myndighetene er sikre på effekten av tiltakene og det vil være forsvarlig å åpne for behandlinger igjen.

– Dette vil absolutt få store økonomiske konsekvenser for salongen. Vi er veldig lettet over de krisepakkene myndighetene bidrar med. Vi er en salong som i hovedsak har vår inntekt fra direkte behandlinger, og ikke varesalg som kunne vedvart gjennom nettbutikk. Men vi er selvfølgelig stresset, og håper vi kan unngå å måtte ta opp et kriselån for å fortsette.

Hun er bekymret for at kundene kan komme til å falle fra.

– Så fort vi kan åpne dørene vil det nok vente noen tøffe uker for å kunne ta imot våre faste kunder. Men bekymringen vår er jo at ikke alle kundene vil vende tilbake. Denne situasjonen vil påvirke økonomien for store deler av samfunnet, og muligheten er jo der for at våre tjenester kan bli nedprioritert i tiden fremover.

– Hva betyr det for kundene deres at dere nå har stengt inntil videre?

– For kundene vil nok ikke dette ha noe å si utover disse ukene vi er pålagt å holde stengt. Så fort vi har tillatelse til å åpne dørene igjen, vil vi ta i mot alle så raskt vi klarer. Men alle må nok være forberedt på at det kan ta litt tid å få time, avslutter Vinje.

– Umulig å forberede seg på dette

Frisørsalongkjeden Gevir har 10-årsjubileum i mars, og gründer og eier Agnes Gulbrandsen forteller til Melk & Honning at hun hadde sett for seg noe ganske annet enn stengte dører for å markere dette.

Agnes Gulbrandsen i Gevir
Agnes Guldbrandsen. Foto: privat

– Nå er alt fokus på at rammene til mine ansatte i denne situasjonen skal være så overkommelige som overhodet mulig, og at jeg får gjort alle nødvendige tiltak for at samtlige skal ha en trygg og god arbeidsplass å komme tilbake til, så fort myndighetene anser det som forsvarlig at driften kan gjenåpnes.

– Hva tenkte du da beskjeden fra myndighetene kom forrige uke om at blant annet frisørsalonger nå måtte stenge dørene? 

– Både tanker og reaksjoner var nok ganske i tråd med de fleste andre i samme situasjon. Vi var i en periode hvor alvoret rundt Covid-19 ble mer og mer reelt i form av tiltak vi både ønsket og var pålagt å gjøre. Men at utviklingen gikk fra omfattende driftstilltak til pålagt driftsstans på så kort tid, er det nesten umulig å forberede seg på. Gevir huser etterhvert mange arbeidsforhold så det er mange akutte hensyn å ta når noe slikt inntreffer. Man prøver å tvinge seg selv til å sette det følelsesmessige i andre rekke – det har vært og er fremdeles veldig krevende.

Gevir har tre frisørsalonger i Oslo på henholdsvis Grünerløkka, Eger på Egertorget og Gevir Boutique på Frogner. Alle salongene er nå stengt inntil videre.

– Kunne blitt fatalt

Gulbrandsen mener det hele kommer med uheldige konsekvenser og store innvirkninger på økonomien, men er ikke bekymret for videre drift.

– Men hadde dette inntruffet på et tidligere stadie i firmaets historie, ville det blitt fatalt.

Hun forteller at hennes tanker også går til de som er i etableringsfasen.

– Det er kjempetøft, og i vårt virke er det mange som er svært begavet på det kreative plan, men kanskje ikke fullt så mye på flittig bruk av Excel-ark.

Skjønnhetssalonger må koronastenge
Gevir avdeling Frogner. Foto: Instagram/@gevir

Gevir-eieren mener det ikke er en selvfølge at bedrifter kan gardere seg mot kriser som denne, og tror utfallet av regjeringens håndtering av krisepakker til bedrifter er essensielt.

– Spørsmålet er hvor omfattende dette vil ramme bedrifter som min egen og andre på lang sikt. Jeg og mine daglige ledere jobber nå aktivt med å forberede klare, strenge og gode tiltak for at våre kunder skal være i trygge og gode hender fra det øyeblikket driften gjenåpnes, sier hun.

Gulbrandsen kan bekrefte at de har opplevd økt salg på nettbutikken de siste par dagene.

– Ikke av stor betydning, men noe økning har det vært. Det er jo naturlig, på samme tid som det er naturlig at mange nå kanskje vil være noe nøkterne i forhold til privatøkonomi frem til uforutsigbarheten opphører.

Opplevde økning i salget

Joanne Zhou står bak neglestudioet The Nail Studio som åpnet på Frogner i Oslo i fjor høst. Hun er blant de som har måttet stenge dørene etter påbud fra myndighetene. Til Melk & Honning forteller hun at hun ikke vet når de kan åpne igjen.

Joanne Zhou. Foto: privat

– Vi merket ikke nedgang i salget før myndighetene påla oss å stenge som en del av tiltakene for å forhindre spredning av smitte. Snarere tvert imot så opplevde vi en liten økning ettersom hygiene har vært et hett tema i disse krisetider. Hos The Nail Studio har vi fokus på nettopp dette.

– Men etter stengingen 14. mars har alt salg stoppet opp. Det gjenstår å se hva som vil bli konsekvensene av dette ettersom det fortsatt ikke er kjent om myndighetene vil forlenge påbudet om å holde stengt også etter 26. mars, sier Zhou.

– Ingen klare svar

Hun tror salongen på kort sikt kan ha en fordel av å være relativt nyoppstartet, ettersom det gjør de mer fleksible og har mindre driftskostnader enn større og mer etablerte salonger.

– Våren og sommeren som nå kommer for fullt er jo tradisjonelt sett høysesong for denne type salonger. Konsekvensene avhenger også av om vi klarer å komme oss fra dette før den tid, forteller hun.

– Men det er vanskelig å si ettersom situasjonen fortsatt er så uoversiktlig som den er. Det finnes enda ingen klare svar på hvordan viruset vil utvikle seg og hvordan regjeringens tiltak og krisepakker vil se ut.

The Nail Studio på Frogner i Oslo. Foto: privat

Hun understreker at de likevel vil være tilgjengelige for kundene, blant annet ved å dele tips og egenpleie-rutiner i sosiale medier til hvordan man ta vare på seg selv hjemme.

– Jeg tror folk i perioder med usikkerhet og i kriser likevel vil forsøke å opprettholde en slags normalitet – for eksempel det å fortsette med sine daglige velværerutiner, avslutter hun.

Les også: Slik korona-påvirkes de norske motebutikkene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer