Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilder via Instagram @ensemble_oslo

Norske motebutikkers bønn til kundene: Kjøp norsk!

– Deres valg av handel har stor betydning for hvordan gatene rundt om i Norge vil se ut etter dette.

Mandag kunne Melk melde at en hel haug av hovedstadens norske motebutikker nå er stengt. Dette grunnet frykt for smittespredning i forbindelse med koronaviruset. Utover uken har flere butikker fulgt etter.

Mange av disse har små marginer, har lite fokus på nett og er helt avhengig av omsetningen fra sin fysiske butikk. Nå roper flere varsko med en innstendig bønn til norske forbrukere om at de må fortsette å bruke dem. Hvis ikke frykter de massekonkurser

Melk & Honning har snakket med fire Oslo-baserte motebutikker. Den Dama, Svean og Undorn har bestemt seg for å holde korona-stengt, mens Ensemble fremdeles holder åpent.

Les også: Åpnet ny Oslo-butikk – én uke senere var Norge stengt

Kjøp norsk!

– Vi stengte vår fysiske butikk fredag forrige uke, for å unngå risikoen for smitte. Vi mente det var riktig å gjøre, forteller Karina Titze hos Undorn.

– Vi tror det på sikt vi gi en kortere pandemi enn hvis vi holder åpent gjennom denne tiden.

Det norske klesmerket ble etablert av Titze i 2004, og er spesielt kjent for sine bryllup- og festkjoler. Ifølge henne har de nå utsatt både prøvetimer og avtaler, og allerede sett en drastisk nedgang i omsetningen.

Karina Titze. Bilde via Instagram

– For oss får dette helt klart en stor innvirkning. Vi er en liten bedrift som ikke har mulighet for drift uten omsetning.

Hun mener man helt klart vil se en del konkurser i kjølvannet av dette.

– Det er viktigere enn noen gang å tydeliggjøre overfor forbrukere at deres valg av handel har stor betydning for hvordan gatene rundt om i Norge vil se ut etter dette.

– De aller fleste butikker og klesmerker som oss har sett hvilken dominoeffekt dette har gjennom hele verdikjeden.

Hun kommer med en bønn til norske forbrukere:

– Vil du ha gater med liv i fremfor tomme lokaler og kunne handle dine unike favorittplagg i spennende små butikker, er det nå viktigere enn noen gang å velge rett. De fleste butikker i ditt lokalmiljø kan sende selv om de ikke har nettbutikk.

– Husk at det kommer en tid etter dette og da vil ditt valg nå ha stor betydning for arbeidsplasser, utvalg og stemning i din bydel. Kjøp norsk, oppfordrer hun.

Ingen pengesterk investor i bakhånd

– Vi har valgt å holde butikken åpen frem til annet blir formidlet, og følger myndighetenes retningslinjer. Vi har gode rutiner for hygiene og renhold og gjør vårt ytterste for å hindre spredning, forteller Marte Økelsrud i Ensemble til Melk.

Ifølge henne er den fysiske butikken deres på Grünerløkka enn så lenge deres største inntektskilde. De har merker som APC, Les Coyotes des Paris og Totême i sitt sortiment. Muligheten for at det kan bli flere måneder med minkende salgstall, har veldig mye å si.

– Vi er dypt urolige for konsekvensene av kritisk redusert omsetning. Vi har ingen pengesterk investor i bakhånd, det er bare oss og kundene våre, påpeker Økelsrud.

Marte Økelsrud. Bilde via Instagram @ensemble_Oslo

– Vi opplever at de står sammen med oss i dette, og det hjelper masse både på motivasjonen og på at dette skal gå bra. Vi er svært takknemlige for all støtten og for alle de fine ordene vi har fått de siste dagene.

Hun mener det åpenbart blir blytungt for mange bransjer dersom dette drar ut.

– Men vi velger å se lyst på det, og at ting normaliserer seg raskt og at vi kommer styrket ut av dette.

Hos Ensemble er alle de ansatte permittert og det er kun Økelsrud som er på plass. Det var en viktig brikke i det å ha mulighet til å overleve dette, forteller hun, fordi kostnadsbildet måtte reduseres raskt. Samtidig måtte hjulene holdes i gang for å dekke andre løpende konstnader.

– Hva vil du si til norske forbrukere nå?

– Vårt største ønske er at vi alle kommer trygt gjennom dette med helsen i behold. For å bevare de lokale aktørene må dere hjelpe de nå, og for at butikker som oss skal kunne overleve er vi avhengig av alle de gode kundene våre.

– Vi vet om flere som har kastet seg rundt for å finne kreative løsninger for å kunne levere varer rett hjem til sine kunder. Benytt dere av dem. Støtt gründerne og lokalmiljøet. Og ta vare på hverandre!

– Ja, vi er bekymret

– Det er med tungt hjerte vi nå også ser oss nødt til å permittere de ansatte og stenge vår fysiske butikk inntil videre, sa Kristoffer Hernes fra Svean til Melk tirsdag denne uken.

Butikken som ligger på Paleet på Karl Johan fører blant annet merker som Acne Studios, Rodebjer, Helmut Lang og Comme des Garcons Play.

Da Melk & Honning snakket med Paleet i forrige uke hadde de ikke kapasitet til å svare på spørsmål, men oppdateringer i sosiale medier viser at varemagasinet holder åpent, men med reduserte åpningstider. Enkelte butikker har dog valgt å stenge, blant annet Kiman Woman, og nå også Svean.

Heres forteller at nettbutikken deres bare er relativt nyetablert.

Kristoffer Hernes i Svean.

– Derfor kommer hovedinntekten vår fra vår fysiske butikk. Som enkeltpersonforetak som nå midlertidig må stenge vår hovedinntektkilde, går dette drastisk utover omsetningen vår.

– Så ja, vi er bekymret.

Nettbutikken blir ikke berørt av tiltakene, og fortsetter som normalt.

– Vi håper inderlig at folk flest vil velge å støtte opp om norske nettbutikker som kan hjelpe oss, og andre bedrifter, gjennom den usikre situasjonen vi nå kjenner på. Vi håper at de nødvendige tiltakene og grepene vil fungere slik at færrest mulig blir berørt og at vi snart får kontroll på epidemien.

– Det er nå man bør vise solidaritet ved å støtte opp om norske bedrifter, avslutter han.

– Støtt om de små bedriftene og lokalbutikkene nå

Mandag denne uken valgte også Frogner-butikken Den Dama å stenge butikken i solidaritet med omverdenen.

– Det var veldig lett når vi så hvor hardt samfunnet var rammet, og så mange som risikerer både liv og helse for å stoppe viruset. Dette var vårt bidrag til å være behjelpelige med å begrense spredningen, forteller Liv Hilde Lorentzen hos Den Dama, til Melk.

Få dager etterpå kunne de melde at de hadde lansert sin helt nye nettbutikk, med blant annet Isabel Marant, FWSS og Rag & Bone. Dette hadde ligget i kortene lenge, men de valgte likevel å fremskynde prosessen det de kunne på grunn av situasjonen.

I 2019 tilsvarte inntjeningen på nett cirka 20 prosent av Den Damas totale omsetning.

Ifølge Lorenzen kan noen måneder med minkende salgstall være dramatisk og svekke likviditeten betydelig, for en butikk av deres størrelse.

Bilde via Instagram @dendama

Hun tror helt sikkert man vil se flere konkurser i den norske handelsstanden frem mot sommeren.

– Ja, det er jeg helt sikker på. Det er veldig synd å miste de små nisjebutikkene som fargelegger samfunnet vårt og som vi i aller høyeste grad ønsker oss.

– Spesielt fremover, hvor det blir viktigere og viktigere med bevisste handlemønster og fokus på bærekraftighet. Jeg ønsker at alle der ute skal støtte om de små bedriftene og lokalbutikkene nå! 

Hun mener forbrukerne nå må være bevisste på at de valgene de nå tar vil ha en utrolig stor betydning for fremtiden.

– Norge har i dag, etter min mening, kommet utrolig langt hva gjelder både spennende og annerledes nisjebutikker, cafeer, restauranter og gallerier. Dette blir utrolig viktig å ivareta og støtte opp om i tiden fremover, hvis ikke vil de forsvinne!

Les også: Koronastengte skjønnhetssalonger: – Det er kjempetøft

Siste saker

Mest lest nå
Les mer