Med overetablering av for mange identitetsløse konsepter, vil attraktiviteten til bydelen falle, og til slutt vil det ikke lengre være attraktivt å satse i bydelen vår.
For ti år siden var Grünerløkka i Oslo en blomstrende bydel full av nisjekonsepter, små kafeer og unike barer og restauranter. Det var lange køer til 50talls-dineren, forelskede par flokket til den franske bistroen for søndagsromantikk og løksuppe, og unge hipstere lette seg gjennom bugnende stativer med unike vintageplagg.
Joda, Grünerløkka er mye av dette fremdeles, men en økt bekymring for gentrifisering har for alvor meldt seg hos flere. For det som startet med én kjedebutikk her og én der, er nå blitt til butikk på butikk med strømlinjeformede kjedekonsepter, og det er særlig storselskapet Askeladden & Co sine mange konsepter som Digg, Kopp, Blid og Squeeze som nå vekker uro hos flere.
Mange unike Løkka-konsepter har sett seg nødt til å stenge dørene de siste par årene slik som Babel og Insomnia. Snart stenger også den legendariske Ramona Skosalon etter nesten 100 års drift.
Nye forbrukervaner, skyhøye husleier, Oslo kommunes oppgraderingsarbeid av trikkeskinnene og fjerningen av parkeringsplasser er faktorer som gjerne går igjen.
Hva tenker de lokale aktørene på Grünerløkka om at kjedebutikkene nå inntar bydelen?
Les også: – Er Grünerløkka i ferd med å dø?
– Bruk de uavhengige små hvis de skal bestå
– Dette er en utvikling som er skjedd over relativt lang tid. BikBok, Carlings og Lindex har vært stødige aktører på Grünerløkka over mange år. COS og Weekday er for nyere å regne, og har kanskje banet vei for at flere kjeder etableres akkurat her, sier Eirik Mogseth.
Han eier og driver Ekko Shop, en liten second hand- og vintagebutikk øverst på Grünerløkka.
– Om folk vil ha kjedebutikkene er vanskelig å si, men om husleieprisene er høye, tilsier dette at det blir utfordrende for mindre aktører. Min oppfording er: Bruk de uavhengige små hvis de skal bestå.
Mogseth opplever at kundene ønsker seg variasjon, og mener personlig at Oslo og Grünerløkka kan romme både kjedebutikker og mindre uavhengige aktører, som ham selv.

Han er ikke spesielt engstelig for at store aktører med mye kapital skal ta over lokalet hans.
– Jeg opplever at enkelte utleiere ønsker å gi plass til mindre aktører, og ser viktigheten av å bevare mangfoldet.
– Små aktører har mindre å stille opp med sammenlignet med større kjeder
– Kopp, Digg og Cutters er alle konsepter som kommer fra Askeladden, som tydeligvis er i ferd med å satse på Grünerløkka. Vi er også kjent med at de har konseptene Squeeze, Dr. Dropin og åpner Olio i Markveien i disse dager, forteller Inger Kristin Haugsevje til Melk.
Hun er daglig leder i Ny York vintage & 2nd hand på Grünerløkka og styreleder i Grünerløkka kultur- og næringsforening.

– Slik vi erfarer er deres forretningskonsept å strømlinjeforme virksomhet innenfor næringer som har mange små og uavhengige aktører ved hjelp av mer moderne teknologi.
Haugsevje er ikke overrasket over at dette kommer, ettersom små bedrifter har mindre forutsetninger for å investere i teknologi som kan strømlinjeforme deres virksomhet.
– Vi har sett i kjølvannet av pandemien at flere små virksomheter har snudd seg rundt og blitt bedre på digitale tjenester som nettbutikk, applikasjoner for bordbestillinger, hjemkjøring og lignende. Men små aktører har mindre å stille opp med sammenlignet med større kjeder.
– Det de derimot har mye av, er personlig service, særegenthet som skaper «den gode opplevelsen» og evnen til å snu seg fort om.

– Ikke alle er like engasjerte
Hun mener at så lenge utleierne på Grünerløkka «ikke har en omforent og overordnet strategi for å ta vare på mangfoldet som gir området det særpreget som trekker besøkende til nettopp denne bydelen, finnes alltid faren for at man velger å leie ut til de som vil betale mest, eller som fremstår å generere den mest stabile inntekten over tid».
Hun forteller at Løkka Gårdeierforening i samarbeid med Visit Løkka aktivt jobber for at gårdeierne skal se en helhet i sin eiendomsportefølje.
– Men ikke alle gårdeiere er like engasjerte. Dessuten er mange av forretningslokalene på Grünerløkka eid av sameier og borettslag. Noen av disse er opptatt av å ha lokale og spennende konsepter, men vi skulle ønske flere borettslag var mer bevisste på dette.
– Fristende å velge et konsept som sparer lommeboka
Haugsevje forteller at Visit Løkka prinsipielt ikke er imot kjeder.
– Vi tror på at en riktig balanse mellom kjeder folk er avhengig av i det daglige og godt utvalg av nisjekonsepter, gir det mangfoldet og det næringsgrunnlaget som trengs for at Grünerløkka er attraktiv.
Hun tror verken innbyggerne i bydelen, tilreisende, gårdeierne, borettslagene, politikerne eller andre på Grünerløkka ønsker at bydelen skal fremstå som et område med utvalg på linje med hvilket som helst kjøpesenter i Norge.
– Men når priskonkurransen blir stor, er det klart at det blir mer fristende å velge et konsept som sparer lommeboka. Det er mulig at folk ikke tenker så mye over hvem som står bak de ulike konseptene de daglig støtter ved å handle der.
– Samtidig vet vi at nettopp her på Grünerløkka har vi tradisjon for å velge lokalt og unikt, fremfor globalt og identitetsløst.
– Hva tror du er grunnen til at kjedebutikkene vil slå seg ned på Løkka, til tross for at mangfold er det området er kjent for?
– Jeg aner ikke hva slags analyse de har basert se på når de velger å satse i nettopp vår bydel, og det er ikke sikkert at de forstår at det de bidrar til er å kaldkvele seg selv.
– Med overetablering av for mange identitetsløse konsepter, vil attraktiviteten til bydelen falle, og til slutt vil det ikke lengre være attraktivt å satse i bydelen vår. Det her heldigvis mange gårdeiere som er aktivt opptatt av «krydder-butikker», altså konsepter som bidrar til mangfoldet i gaten.

– Vi må heller ikke glemme at det nok er liten vilje til nyetablering av småkonsepter i dagens marked som det allerede er vanskelig å drive lønnsom i, og nå i tillegg svært koronautsatt.
Haugsevje flyttet nylig butikken fra en sidegate nederst i Markveien til Olaf Ryes plass i hjertet av Grünerløkka. Hun forteller at de er blitt tatt godt imot av nye og gamle kunder.
– Folk elsker unike konsepter og de setter pris på at vi har klart å lure oss inn på hovedstripa hvor det er lettere å finne oss. Vi er godt fornøyd med vår nye plassering, og tenker med skrekk på hva som ville skjedd dersom vi fremdeles lå i en sidegate den dagen koronaen kom til landet.
Markedet bestemmer
I vår åpnet Cathrine Hammel dørene til sin første butikk på Grünerløkka, den tredje i Oslo. Den norske designeren tok over lokalene etter den populære multibrandbutikken Kuratert, som hadde ligget i lokalene øverst på Løkka ved Birkelunden i årevis.
Til Melk beskrev hun den gang Grünerløkka som et «mini-Paris» med mange spennende butikker, barer og kafeer.
Nå forteller hun til Melk at de skulle ønske at Løkka kunne være et fristed fra alle kjedebutikkene- og kafeene.

– Det er markedet som bestemmer, så det er opp til folk som bor og jobber i området. Våre kunder foretrekker individuelle butikker og mangfold. Det gjør vi også, sier Hammel.
– Vi håper trenden snur, og at folk flest forstår hvor viktig mangfold er. Både for jorden, menneskene og en jevnere fordelt økonomi.
Hun forteller at de er veldig fornøyde med butikken som åpnet på Grünerløkka i april, og har fått en «veldig god mottakelse på Løkka».
– Folk er interessert og bryr seg om kvalitet og mangfold.
Utkonkurrerer nisjebutikkene
Bak flere av de nyoppstartede konseptene på Grünerløkka står Askeladden & Co. De «muliggjør suksess for våre folk ved å bygge verdens fremste gründerbedrifter», heter det på nettsiden.
– Vi prøver å finne bransjer hvor vi kan utgjøre en positiv forskjell for kundene og samtidig tjene penger. Det handler om å finne de bransjene hvor vi kan møte konkurrenter som nødvendigvis ikke er de sterkeste, sa gründer Martin Schütt i Askeladden til Finansavisen tidligere i høst.
Askeladden står bak kafékonseptet Kopp, pizzakonseptet Digg, tannlegetjenesten Blid, massasjekonseptet Squeeze, gravferdstjenesten Verd og Dr. Dropin, for å nevne noen.
Schütt har ikke lagt skjul på at det er de små nisjebutikkene de konkurrerer mot.
– Vil vi helst slåss mot aktører som Rema og NorgesGruppen, eller er kampen mot Alfakrøll og På Håret enklere? Svaret er innlysende, sa han i fjor til Finansavisen.
Det har foreløpig ikke lyktes Melk & Honning i å få en kommentar fra Martin Schütt i Askeladden & Co.
Les også: Vil redde julehandelen med norsk pop-up