– Det er litt vemodig, men det er greit å avslutte mens leken er god.
Mange forbinder stadig Grünerløkka i Oslo med små nisje- og vintagebutikker og sjarmerende kafeer og barer. Men de siste par årene har de store kjedene for alvor inntatt bydelen, og den fryktede gentrifiseringen er et faktum. Stadig flere av de mindre aktørene stenger dørene, og skylder på faktorer som økt husleie, mindre trafikk, netthandel og Oslo kommune sitt omfattende oppgraderingsarbeid.
Nå stenger også familiebedriften Ramona Skosalon i Markveien på Grünerløkka dørene etter 92 år.
– Jeg begynner å nærme meg pensjonsalder, og sønnen min har ikke lyst til å overta – noe jeg skjønner veldig godt, sier Petter Larsen hos Ramona Skosalon da Melk & Honning tar turen under opphørssalget.
Han er tredje generasjon Larsen som driver butikken som ble startet i 1928, og som med det er en av Oslos eldste skobutikker.
– Vi har hatt dårligere fortjeneste det siste året. Oslo kommune har fjernet alt av parkeringsplasser i området her, og mange av kundene våre som tidligere kom hit med bil er borte, sier han.
Gikk i minus
I fjor var første gang regnskapet til den populære skobutikken i Markveien gikk i minus på nesten 100 år. Larsen mener det henger sammen med at de har mistet mange av de faste kundene.

– Ellers har dette vært en veldig god levevei for meg i mange år.
Han mener økt netthandel også er noe av forklaringen, og tror det er de store nettaktørene som stikker av med seieren.
Skobutikken, ofte bare omtalt som Ramona, startet selv opp nettbutikk i fjor, uten at det var noen «særlig stor suksess», forteller Larsen.
– De sier at det tar noen år å innarbeide nettbutikk. Men jeg tror nok at det er de store nettaktørene som tjener penger. For de små tror jeg det er mye mer slitsomt.

Hvem som overtar lokalet etter familien vet ikke Larsen, som selv har leid lokalet i alle år. Han forteller at leieprisene har vært stabile de siste årene, og at det ikke er det som er årsaken til at de nå velger å avslutte driften.
Planen er å holde åpent frem til jul.
– Vemodig
Larsen er ikke interesserte i at noen andre skal fortsette Ramona.
– Dette har vært en familiebedrift i mange generasjoner, og vi ønsker at butikken skal få lov til å dø med oss, sier han med et smil.
Selv har han jobbet i butikken i 42 år. Han tok over etter faren, Eugen Larsen, som fikk ansvaret for butikken i 1932. I dag driver Petter Larsen butikken sammen med sønnen Martin.

– Jeg må si at det er litt vemodig, men jeg synes det er greit å avslutte nå mens leken er god, sier Petter Larsen.
Vemodig synes også kundene at det er, forteller han.
– Flere titalls kunder kommer inn her hver dag og sier de synes det er veldig trist at vi skal legge ned. De synes at de har fått veldig god service, og at det har vært hyggelig å handle her.
Særpreget blir borte
Larsen mener det er trist at kjedebutikkene, som han tror er de som har økonomi til å klare de høye husleiene, tar over bydelen.
– Noe av særpreget med Grünerløkka har vært alle disse små nisjeforretningene. Det blir mer eller mindre borte.
– Men nå er jo mange av disse lokalene såpass små at de kanskje ikke er så interessante for kjedene som krever et visst areal for at de skal være villige til å starte, legger han til.
Les også: Norsk motemerke fyller ti år – nå rigger de seg til for vekst