Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dette snakker alle om fra moteuka i Paris
Melk & Honning holder deg oppdatert på siste nytt fra motebransjen. (Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Dette er det alle snakker om fra moteuka i Paris

Modeller arm i arm på catwalken, virusfrykt og Kanye West sin overraskelsesvisning.

Moteuka i Paris markerer slutten på den såkalte motemåneden. Internasjonale innkjøpere, presse og influencere, som har vært på reisefot nærmest konstant siden slutten av januar, vender nå nesen hjemover.

Fremdeles regnes den franske moteuka som den aller viktigste å få med seg. Her viser majoriteten av verdens største luksusmotehus sine nye kolleksjoner: Chanel, Dior, Hermes, Celine og Louis Vuitton, for å nevne noen.

Melk & Honning var til stede under den franske moteuka. Her er noen av snakkisene:

Les også: Melk møtte designerduoen bak Michelle Obamas skjorter i Paris

Supermodeller arm i arm hos Chanel

Modeller arm i arm hos Chanel
Hyun Ji Shin, Gigi Hadid og Mona Tougaard arm i arm på catwalken for Chanel i Paris. Foto: Peter White/Getty Images

For ett år siden gikk Karl Lagerfeld bort, 85 år gammel. Spekulasjonene om hvem som skulle bli hans arvtaker raste, men avgjørelsen var allerede tatt: Virginie Viard, den legendariske motedesignerens høyre hånd gjennom en årrekke.

Skulle hun bli en ny Coco Chanel som designer for den moderne kvinnen? Og hvordan skulle Chanel se ut uten Lagerfeld ved roret?

De siste årene har det via bevegelser som me too og time’s up skjedd en endring i samholdet blant kvinner som nå mer enn noensinne støtter og fremmer hverandre fremfor å knives.

Nettopp dette fokuserte Viard på under visningen i den franske hovedstaden, ved å la modellene gå arm i arm nedover catwalken.

Hun castet også den første plus-size-modellen til å gå for det franske motehuset på ti år, Jill Kortleve.

Jill Kortleve på catwalken for Chanel i Paris. Foto: Victor Boyko/Getty Images

Demna Gvasalias miljøfokus under Balenciaga-visningen

Demna Gvasalia havnet på alles lepper da han skylte over moteverdenen med sin Vetements-bølge. Som kreativ leder for Balenciaga har han kreert flere meme-vennlige plagg og tidvis implementert både normcore og ironi, men samtidig respektert arven etter Cristobal Balenciaga.

I sin AW17-kolleksjon ga Gvasalia et lite nikk til Bernie Sanders i form av en hoodie. Nå er georgieren nok en gang politisk, men han tar det til et helt nytt nivå.

Da motehuset skulle vise sin AW20-kolleksjon i Paris på søndag valgte han nemlig å oversvømme catwalken og de to første radene og la taket, som var dekket av digitale skjermer, preges av illevarslende omen, til kraftig techno-beats. Det hele var selvfølgelig et pek mot dommedag som et resultat av klimakrisen og miljøforandringer.

I kjent stil streetcastet han modellene på catwalken. Blant dem var den norske kunstneren Yngve Holen.

Kanye West kaprer den franske moteuka – igjen

Kanye West og datteren North (6) under Yeezy Season 8-visningen i Paris. Foto: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Kanye West liker som kjent ikke å gjøre ting helt etter boka. Han har ved en rekke tilfeller kapret moteukene med sine Yeezy-visninger, uten at de har stått på programmet.

Dette skjedde også denne gangen.

Mote- og musikkmogulen bestemte seg nemlig mer eller mindre spontant for å holde en visning mandag. Innkjøpere, presse og kjendiser fikk ifølge Highsnobiety invitasjonen på mail bare to dager før, med streng beskjed om å holde det hemmelig.

Lokasjonen for visningen var futuristiske Espace Niemeyer, der det franske kommunistpartiet holder hus.

Kolleksjonen i seg selv var typisk yeezyesque med plagg og accessoirer i jordfarger og beige. Noe av det som har fått mest oppmerksomhet er likevel datteren North (6) som debuterte som rapper under visningen. Og Kim Kardashians fletter da.

Virusfrykt, men gjør det mote?

Virusfrykten påvirker også motebransjen, og har kastet skygger over både Milano og Paris.

For selv om den franske moteuka tilsynelatende har gått sin vante gang, glimret kinesiske innkjøpere, presse og influencere med sitt fravær, visninger og eventer ble avlyst og både håndsprit og munnbind ble delt ut rundhåndet til publikum og modellene backstage.

Designerne lagde til og med sine egne versjoner av munnbindet, som var overalt på Instagram som tilbehør for blant andre Bella Hadid som delte munnbind-selfie på vei til Paris.

https://www.instagram.com/p/B87Aps-A31k/

Mangfold på catwalken

I fjor hadde moteuka i Paris nesten 40 prosent ikke-hvite modeller på catwalken. Bare New York hadde mer mangfold med 45,8 prosent ikke-hvite modeller.

Under denne sesongens moteuke i Paris var dette også helt tydelig, med enkelte innslag også av «vanlige folk», eldre modeller og plus-size-modeller på catwalken hos blant andre Alexander McQueen, Giambattista Valli, Stella McCartney, Givenchy, Balenciaga, Valentino og Chanel.

Michele Lamy med Rick Owens avkappede hode

Franske Michele Lamy må kunne sies å være en av moteverdenens absolutt mest eksentriske karakterer. 76-åringen har vært sammen med motedesigner Rick Owens i en årrekke, og er hans største muse. Hun er også designer, filmprodusent og restauratør – og streetstyle-ikon.

Hun ankom ektemannens motevisning på Palais de Tokyo under moteuka i Paris torsdag med et mildt sagt spesielt tilbehør. Lamy bar nemlig det avkappede hodet til ektemannen i en stropp festet rundt livet. Ifølge Dazed var hodet laget i voks av Douglas Jennings. Det bisarre stuntet fikk mye oppmerksomhet, og Usher var blant de som ville bli avbildet med Lamy og hodet til Owens.

Avkappede hoder har merkelig nok vært på moten de siste årene. Guccis kreative leder Alessandro Michele fikk mye oppmerksomhet da han sendte ned modeller med en kopi av sitt eget hode under armen for sin AW18-kolleksjon.

Les også: Avlyser moteuker grunnet virusfrykt, hva skjer med Oslo Fushion?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer