Verdens kanskje mest ikoniske designer ble 85 år gammel.
Designer Karl Lagerfeld er død, 85 år gammel. Lagerfeld døde i Paris, og nyheten om hans dødsfall kom tirsdag ettermiddag.
Det har lenge ryktes at Lagerfeld har slitt med skrall helse. Det ble ytterligere spekulert i da han for første gang gikk glipp av Chanel haute couture-visningen i Paris i januar. Hans høyre hånd i Chanel, Virginie Viard, stilte i hans sted. Hun har det siste året stått ved hans side under Chanel-finalene. Det har underbygget ryktene om at det er Viard som blir Lagerfelds arvtaker i det franske luksusmotehuset.
«Å designe er å puste»
Karl Lagerfeld startet sin karriere som assistent for designeren Pierre Balmain i 1955. Han arbeidet i Chanel fra 1983 og frem til sin død. Samtidig var han også kreativ leder for Fendi samt sitt selvtitulerte merke Karl Lagerfeld.
Kjent for sin utrolige arbeidskapasitet og ikke minst evne til å ta på seg stadig nye prosjekter, sammenlignet Lagerfeld det å designe med å puste. «Kan jeg ikke puste, så er jeg i trøbbel», skal han ha sagt til journalister. I mange år sjonglerte han hele tre merker; Chanel, Fendi og sitt selvtitulerte merke, Karl Lagerfeld. «Alle disse designerne som designer eksklusivt for merker vil oppleve å bli helt sterilisert. Ved å gjenskape egne klassikere vil de gå i sirkler og bite seg i halen. Slik jeg ser det er jeg forpliktet til å gjenoppfinne meg selv ved å gå fra et hus til det neste. Det gjør at jeg kan se hva som skjer ved siden av. Jeg beveger meg hele tiden. Det hindrer meg fra å bli navlebeskuende og fossilisert», sa Lagerfeld i et intervju med Numero i fjor.
Chanel-sjefen
Da Lagerfeld ble sjefdesigner i Chanel i 1983, pustet han nytt liv i et merke på vaklende grunn. Samtidig videreførte han motehusets DNA og lange tradisjoner frem til i dag.
Han var kjent for sine ekstravagante kolleksjoner for det erkefranske luksusmotehuset og minst like oppsiktsvekkende motevisninger. Chanels visninger har i en årrekke blitt arrangert i Grand Palais i Paris som i Lagerfelds hender har blitt transformert om til supermarked, flyplass, romstasjon og en fransk gate – for å nevne noe.
For AW18-visningen var Grand Palais omgjort til en høstskog med trær, løv og mose, for Ready-to-wear SS18 en tropisk regnskog med fossefall, for AW17 den mye omtalte romstasjonen med en Chanel-månerakett, for SS16 en flyplass der modellene sjekket inn på Chanel Airlines, for haute couture-visningen for 2015 et casino, for SS15 en parisisk gate der modellene gikk protestmarsj med plakater med påskrifter som «Ladies first», «Free freedom» og «History is her story» – et grep designere og motehus både her hjemme og internasjonalt en rekke ganger har kopiert i ettertid – og selvsagt supermarkedet fra AW14-visningen der modellene blant butikkreoler- og hyller shoppet det aller nødvendigste; Chanel-melk og -brød.
Les også: 2000-tallets mest spektakulære Chanel-visninger
Under Lagerfelds ledelse har det Chanel dessuten klart å holde tritt med nye tider. Kanskje er det noe av grunnen til at det over 100 år gamle motehuset lever i beste velgående den dag i dag.
Full kreativ kontroll
Karl Lagerfeld var ikke bare moteskaper, men også fotograf, filmskaper og en dyktig tegner. Han hadde full kreativ kontroll over de ulike merkenes kampanjer, som han ofte knipset selv.
I 2015 samlet Paris-museet Pinacothèque Lagerfelds arbeider i utstillingen «Karl Lagerfeld, A Visual Journey». Utstillingen inkluderte profesjonelle arbeider og private bilder signert tyskeren.
Selv hadde han det som han omtalte som en «Google mind», og hadde et stort ønske om å suge til seg kunnskap som en svamp. Ifølge Business of Fashion fylte han hjemmene sine i Paris, Biarritz, Hamburg og Saint-Tropez med historiebøker, biografier og musikk, og ikke minst kunst og møbler som han byttet ut jevnlig når en ny stilepoke fanget oppmerksomheten hans.
«Alle de andre designerne hater meg»
«Alle de andre designerne hater meg», åpnet moteskaperen i det tidligere omtalte intervjuet med Numéro i fjor.
Som motebransjens enfant terrible – en betegnelse han har måttet dele med andre frittalende designere Jean Paul Gaultier og også John Galliano – var det ikke første gangen Lagerfeld tok bladet fra munnen. Snarere tvert imot. Den tyske designeren var ikke redd for å si hva han mente – verken på godt eller på vondt.
Les også: Karl Lagerfelds fem beste sitater
Også hans fremtoning har gjennom årenes løp fått mye oppmerksomhet. Han var kjent for sin karakteristiske silhuett med den mørke dressen, hvite skjorten, de mørke solbrillene og det kritthvite håret som sitt varemerke. Han fikk sosiale medier til å koke da han nylig anla skjegg som et nikk til et 40 år gammelt bilde av ham selv med goatee tatt av den legendariske motefotografen Helmut Newton. «Det som er morsomt er at jeg med disse værhårene så litt ut som Choupette Vi er som et skikkelig gammelt ektepar. Faktisk vedlikeholder hun det for meg. Vi sover på samme pute, og hun bruker hele livet sitt på å slikke det», sa Lagerfeld i det tidligere nevnte Numero-intervjuet som altså skulle vise seg å bli et av hans aller siste.
Hovedbilde: Karl Lagerfeld fotografert av Annie Leibovitz for Vogue.
Les også: Moteåret 2018: Kunstige modeller, krenkefest og nei til pels