Donerer milliarder.
Krisetid er dugnadstid. For å bidra til den kollektive kampen for å bekjempe koronaviruset som nå påvirker en hel verden, rekker også motebransjen ut en hjelpende hånd.
Den har selv blitt påvirket av pandemien med både utsettelser og avlysninger under sesongens moteuker, og vil mest sannsynlig også få kjenne på ringvirkningene på sikt.
Les også: Norske motebutikkers bønn til kundene: Kjøp norsk!
Dette er noen av moteaktørene som bidrar:
Oversikten oppdateres fortløpende.
Mulberry produserer smittefrakker som kan brukes om igjen ved sine fabrikker i Somerset i England. Luksusmerket forventer å kunne lage over 8.000 smittefrakker de kommende ukene. De har også samlet inn over 75.000 britiske pund til National Emergencies Trust som fordeler pengene til lokale veldedige formål og støttegrupper.

Bottega Veneta gir penger til forskning i Italia som et resultat av koronakrisen. Det skal dreie seg om ulike stipender som skal bidra til forskning og til å støtte italiensk helsepersonell.
Klesgigant The VF Foundation gir til sammen 1,5 millioner dollar i støtte til lokalsamfunn rundt om i verden i sin respons til Covid-19-pandemien. Som en del av bidraget vil The VF Foundation og VF Corporation, samt deres portfolio av varemerker, som inkluderer Vans, The North Face og Timberland, gi opp til 500 000 dollar ytterligere i en to-for-én Community Match-kampanje der de oppfordrer ansatte og kunder til å gi bidrag gjennom selskapenes egen donasjonsside.
Gjennom sitt Explore Fund øremerker North Face 1 million euro til friluftssamfunn over hele Europa. De vil jobbe tett med nasjonale og lokale utendørsaktører for å fordele midlene der behovet er mest kritisk. North Face donerer også plassen til alle sine tv-annonser for april i Europa for å støtte helsetjenester og frontline-tjenester med «å levere sitt kritiske budskap i denne spesielle tiden».
Hugo Boss dedikerer hovedkvarteret i Tyskland til å produsere masker som doneres til det offentlige slik som sykehjem, brannstasjoner og politi. Maskene kan vaskes og brukes igjen minst 50 ganger. Det tyske motemerket anslår å produsere 180 000 masker i de kommende ukene.
Loewe vil bidra til en bedre fremtid for barn i sosialt utsatte grupper som berøres av koronakrisen, og for hvert solgt produkt fra deres Paula’s Ibiza-kolleksjon solgt mellom mai og august i år i butikk og online, donerer de 40 euro til utdanningsprosjekter. Det sparkes i gang med en donasjon på 500 000 euro. Motemerket donerer også 100.000 ansiktsmasker til spanske Røde Kors, i tillegg til å produsere ansiktsmasker for frivillige samt ansatte og deres familier ved sine fabrikker i Spania.

Ralph Lauren Corporate Foundation bidrar med 10 millioner dollar til globale tiltak Covid-19-tiltak. I tillegg starter de produksjonen av 250 000 masker og 25 000 isolasjonsdrakter.
H&M-gruppen lager beskyttelsesutstyr for sykehus og helsepersonell . De har også donert 500 000 dollar til The Covid-19 Solidarity Response Fund.
Arc’teryx lager smittevernutstyr. Fabrikken i Vancouver har allerede produsert 30.000 overtrekksdrakter, og vurderer stadig nye måter og metoder de kan bidra på under krisen. Sammen med partnerne Mustang Survival og Boardroom Clothing kommer Arc’teryx til å produsere 90.000 overtrekksdrakter.

Prada donerer diverse medisinsk utstyr til noen av de største sykehusene i Milano. Mangel på utstyr er et stort problem i den italienske storbyen og rundt om i Nord-Italia generelt som er hardt rammet av den pågående pandemien.
Donasjonen fra det italienske motehuset kommer kort tid etter at den franske luksusgruppen LVMH, på ordre fra toppsjef Bernard Arnault, varslet at de ville produsere hånddesinfeksjonsmiddel ved sine fabrikker. Der produseres det vanligvis parfyme og sminke for luksusmerker som Givenchy og Christian Dior. Dette skal igjen doneres til franske helsemyndigheter og Paris’ universitetssykehus. Luksusgruppen donerte allerede i januar 2,2 millioner euro til Røde Kors i Kina, mens Kering donerte 1 million euro.
Kering kjøper forøvrig 3 millioner kirugiske munnbind fra Kina som luksusgruppen donerer til det franske helsevesenet.
Kering-eide Gucci har lovet å lage én million beskyttelsesmasker og 55 000 par medisinske overaller. De donerer også 2 millioner euro til to crowdfounding-kampanjer i kampen mot koronaviruset, og bruker sine sosiale medier til å oppfordre andre til å gjøre det samme.
Balenciaga og Yves Saint Laurent, som begge har fabrikker i Frankrike, skal også begynne å lage masker når de får klarsignal fra helsemyndighetene i Italia.
Også L’Oréal har stilt sine fabrikker til rådighet for å lage anti-bac, og flere av skjønnhetsgigantens merker donerer hånddesinfeksjon til sykehus, pleiehjem og apotek over hele Europa. Som et resultat av det europeiske initiativet, lanserer L’Oréal Nordic nå et omfattende solidaritetsprogram i Norden. Totalt doneres 70,000 hånddesinfeksjonsgel til partnere blant helsepersonell, apotek, dagligvarebutikker, leverandører og veldedighetsorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge og Finland. I tillegg får mindre kunder utvidet kredittid, mens mindre leverandører betales før forfall. Det vil også bli gitt donasjoner til veldedige organisasjoner, samt gi L’Oréal-ansatte muligheten til å jobbe frivillig i arbeidstiden.
Zara-eier Inditex, som har stengt over 4000 butikker verden over, tilbyr seg å lage sykehusuniformer og masker til både helsepersonell og pasienter i Spania. De vil også se nærmere på muligheten for å bytte ut noe av tekstilproduksjonen med produksjon av beskyttelsesutstyr til helsearbeidere.
Den italienske motedesigneren Giorgio Armani, som lot sin motevisning i Milano gå for lukkede dører før pandemien for alvor slo til i Italia, donerer 1,25 millioner euro til den globale kampen mot koronaviruset. Det tilsvarer nærmere 15 millioner norske kroner.
Den kontroversielle designerduoen Domenico Dolce og Stefano Gabbana bak det italienske luksusmotehuset Dolce & Gabbana donerer en ukjent sum penger til Humanitas-universitet i Milano for å få fortgang i forskningen på immunsystemets respons på Covid-19
Også Donatella Versace donerer store summer til kampen mot koronaviruset. Motedesigneren og hennes datter Allegra gir 200,000 euro – rundt 2,360 000 norske kroner – til intensivavdelingen ved sykehuset San Raffaele i Milano.
Toppsjef i Moncler, Remo Ruffini, donerer 10 millioner euro til myndighetene i den italienske regionen Lombardia til konstruksjon av et nytt sykehus. Mens Benetton-familien donerer rundt 3 millioner euro til sykehus i Milano, Roma og Treviso.
Sergio Rossi donerer mer enn 100 000 dollar til lokale sykehus i Milano. Designeren døde selv av koronaviruset, 84 år gammel.
Diesels Renzo Rosso Only The Brave Foundation delte en Instagram-post der de oppfordret følgerne til å donere direkte til dem slik at de kunne distribuere pengene til mindre, lokale italienske organisasjoner.
Den årlige Pirelli-kalenderen er avlyst. I stedet kan CEO Marco Tronchetti Provera melde at de donerer 100 000 euro i kampen mot koronaviruset.
Burberry vil bruke sin trenchcoat-fabrikk i Yorkshire til å lage sykehusuniformer og masker. De vil også gi penger til en forskning på vaksine som foregår på universitetet i Oxford.
Estée Lauder åpner sin fabrikk for å lage anti-bac. De har også donert 2 millioner dollar til Leger uten grenser for å støtte organisasjonens arbeid i land som er spesielt rammet av krisen.
Uniqlo har startet produksjonen av 10 millioner ansiktsmasker som skal gå til helsearbeidere i Italia og Japan, og 1 millioner masker til helsearbeider i New York. De donerer også superundertøy og dunjakker til sykehus i Asia.
New Balance jobber med prototyper til ansiktsmasker som de håper å kunne produsere og donere om kort tid.
Luksussmykkeforhandleren Tiffany & Co. vil donere 1 million dollar til globale formål som kjemper mot koronaviruset.
Familien som eier motemerket Tod’s donerer 5 millioner euro til pårørende av helsepersonell som mister livet i forbindelse med koronaviruset.
Louis Vuitton lager både ansiktsmasker og smittefrakker ved sine verksteder i Paris. 300 ansatte er blitt mobilisert for å lage ansiktsmasker som doneres til helsepersonell på syke- og avlastningshjem i den franske hovedstaden, mens 20 frivillige lager tusenvis av smittefrakker til franske sykehus.
Hvert år teamer Vogue-redaktør Anna Wintour opp med Council of Fashion Designers of America (CFDA) for å skape CFDA/Vogue Fashion Fund. Fondet støtter opp om up-and-coming talenter i motebransjen. I år vil støtten i stedet gis til unge designere, skreddere og produsenter som sliter med å betale regningene på grunn av koronautbruddet
Kim Kardashian og merket hennes Skims donerer 1 million dollar til familier som er rammet av koronaviruset. Det gjør også søster Kylie Jenner som donerer 1 million dollar til innkjøp av masker og beskyttelsesutstyr for helsepersonell.
Denimgiganten Levi’s lover å donere 3 millioner dollar for å hjelpe samfunn som nå påvirkes av koronaviruset.
Også influencere bidrar. Den italienske superinfluenceren Chiara Ferragni lanserte en online innsamlingskampanje som har fått inn over 3,3 millioner euro til italienske sykehus.
TikTok har teamet opp med WHO kort tid etter epidemien begynte å spre seg, for å spre informasjon og kjempe mot fake news. De har siden donert 10 millioner dollar til organiasjonen.
Les også: Koronastengte skjønnhetssalonger: – Det er kjempetøft