Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Kaveh Rashidi/Anti Brandpeople, Getty Images og Ingeborg Senneset/Kristoffer Myhre

«Innvendig dusj» trender på TikTok

– Det verken virker eller har noe for seg, mener norsk lege.

Man har etter hvert blitt vant til at trender kommer og går på TikTok. Noen av dem er av det veldig uskyldige slaget, for eksempel bling til håret, å lage bugnende frokostbrett eller hacket som får leiligheten din til å lukte som en kafé. Prøver man seg på de mer tvilsomme tendensene med å innta akvarierens, fjerne sin egen spiral eller file ned sine egne tenner med neglefil kan det i verste fall gå på helsa løs. Det er altså en mixed bag der inne, som det heter på engelsk.

De siste månedene har en ny trend fått bein å gå på der inn.

Nå er det blitt populært med såkalt Internal Shower – altså innvendig dusj – på TikTok.

Dette går ut på at man drikker en mikstur bestående av chia, sitron og vann. Påstanden – som gjengis av Fashionista – er at dette skal fungere som en dusj for tarmen, hjelpe deg å gå på toalettet oftere og rett og slett rense hele systemet. Grunnen til at enkelte mener dette er at chiafrø har mye fiber og evner å trekke til seg store mengder vann. Dette gjør miksturen til en slags myk gele. Motenettstedet kaller det forøvrig for «bare noe bullshit».

Det var kiropraktoren og kjendisernæringskonsulenten Daryl Gioffre som først skal ha brukt og popularisert begrepet innvendig dusj om denne chia-drikken.

Men er det bare å ta seg en tur på helsekosten for å skaffe seg de Sør-Amerikanske frøene og en sitron, eller bør man tenke seg litt om først? Hva kan konsekvensene være av å kaste seg på denne trenden, psykisk og fysisk?

Les også
Pernille satser på fotballklær for kvinner

– Innvendig renselse hører ut som den alternative behandlingsmetoden tarmskylling, som var veldig i vinden en stund, og spiseforstyrrede mennesker som spiser lakserende midler for å rense seg innvendig, sier samfunnsdebattant, forfatter og foredragsholder Ingeborg Senneset til Melk & Honning.

– Bare pyntet med wellness-folkets såkalte clean living og spredt til verden med TikToks usmakelige algoritmer, som ironisk nok livnærer seg på at folk vil bli tynne. 

«Innvendig dusj» trender på TikTok
Skjermbilde fra TikTok: @drlindseyschmidt – @jacvanek – @dr.karanr

Hun mener man alltids kan advare og si at dette ikke nødvendigvis har de helseeffektene det utgir seg for. I tillegg til at det å rense tarmen i seg selv er selvmotsigende. Senneset forklarer at klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener chiafrø faktisk kan ha allergifremmende egenskaper.

Sistnevnte viser til European Food Safety Authority, som sier frøene kan fremkalle farlige allergiske reaksjoner hos personer som er allergiske mot peanøtter og sesamfrø. 

– Men jeg er relativt pessimistisk med tanke på effekten av å skremme med konsekvenser som diaré eller allergi. Man er også klar over farene ved alkohol eller soling, men man gjør det jo likevel.

– Det var ikke som at jeg droppet røykingen på ungdomsskolen siden det var usunt. Tvert imot fortsatte jeg fordi jeg følte det gjorde meg kul. Likes vinner noen ganger over liv.

Senneset mener enhver selv bestemmer hvilke håpløse dietter en skal begi seg ut på.

– Diettindustrien i seg selv er skamløs, ussel og reproduserer begrensede hverdager og fortvilelse.

– Wellnessindustrien er ikke stort bedre. Selvsagt er det mange hederlige unntak. Men de er alle en del av det samme, formanende felles budskapet: Du må konstant «forbedre» kroppen din. Sjelen er det ikke så farlig med, konkluderer hun.

Les også
Morten Hegseth utfordrer bransjen med nytt hudpleiemerke

Lege, foredragsholder og TV-personlighet Kaveh Rashidi mener det ikke er så mye spennende å si om innvendig dusj, annet enn at det verken virker eller har noe for seg.

– Riktignok kan det å «skylle systemet» være et nyttig medisinsk verktøy, for eksempel hvis man skal gjennomføre en koloskopi der et kamera skal gjennom endetarmen – og legen som gjennomfører undersøkelsen trenger å ha tomme tarmer å føre slangen gjennom.

– Men til dette finnes medisinske tømmingsmidler som på ingen måte anbefales brukt til andre formål.

– Et annet eksempel på medisinsk skylling er hvis man har fått i seg giftstoffer som man ikke ønsker skal trekkes inn i kroppen via tarmene. Da kan medisinsk kull drikkes. Dette er et stoff som blant annet binder til seg en del legemidler og plantegifter, så da får man skylt dette gjennom kroppen.

Les også: Merkelige foundation-trend tar av på TikTok: – Hvert eneste fiber i kroppen stritter imot

Siste saker

Mest lest nå
Les mer