Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå trender fjerning av spiral på TikTok
Foto: Skjermdump fra TikTok

Fjerning av spiral trender på TikTok

– Jeg er helt sjokkert, sier kjendissexolog om TikTok-trenden til Melk & Honning.

Selv om de fleste er enige i at TikTok byr på mange både lærerike og humoristiske innslag, enten det er snakk om koselige DIY-strikkeoppskrifter eller lærerike beautytutorials, har plattformen også blitt en grobunn for mer eller mindre helsefarlige trender.

Det siste året har flere trender fått spre seg som ild i tørt gress. Som helsefarlig utseendedop, filing av tennene, leppeforstørrende kanelolje og isbiter i vaginaen – for å nevne noen.

Nå trender fjerning av hormonspiral på TikTok.

Flere jenter filmer nå at de selv fjerner hormonspiralen sin hjemme på badet sitt og legger det ut på sosiale medier. Noe leger anbefaler at man ikke forsøker på selv, skriver Refinery29.

Hormonspiral, også bare kjent som spiral, er et prevensjonsmiddel som inneholder kjønnshormonet gestagen. Den settes inn livmoren, hvor hormonet forhindrer befruktning.

TikTok-bruker Mikkie Gallagher er blant jentene som har laget en DIY-video hvor hun fjerner spiralen sin.

@mikkiegallagher

this is NOT medical advice but it only took 2 minutes 😳 ##fyp ##momsoftiktok ##periods ##iudremoval ##iud ##mirena ##momtok ##diy ##birthcontrol ##gonefishing

♬ God Made Girls – RaeLynn

«Dette er ikke et medisinsk råd, men det tok kun to minutter», sier Gallagher i videoen til sine 24 000 følgere.

Klippet er i skrivende stund blitt sett 2 millioner ganger, og responsen er mildt sagt blandet.

«Så jeg gjorde dette og nå er livmorhalsen min permanent mer åpen enn den burde være og jeg kan aldri bruke spiral igjen», skriver en bruker.

«Vær så snill, hvis spiralen sitter fast når du drar i den, ikke gjør det i tilfelle den har hengt seg fast i livmoren din», skriver en annen.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Sexolog: – Sjokkert

– Jeg er ikke noen ekspert på fagfeltet, men dette er første gang jeg hører om denne trenden og jeg er helt sjokkert, sier Iselin Guttormsen, sexolog, influencer og podcaster av G-punktet til Melk & Honning.

– Hvordan er det i det hele tatt mulig? Jeg tenker på hygiene, bakterier og infeksjoner. Det er en grunn til at leger og gynekologer skal gjøre dette.

Iselin Guttormsen om ny TikTok-trend
Sexolog Iselin Guttormsen. Foto: Instagram/@iselinguttormsen

– Jeg synes ikke man skal fjerne spiralen selv. Det er lurt å heller få helsepersonell til å gjøre dette, sier Siri Kløkstad, gynekolog hos Sex & Samfunn i Oslo til Melk & Honning.

I Norge er dette relativt lett tilgjengelig. Alle fastleger og gynekologer kan fjerne spiraler, og de fleste helsesykepleiere og jordmødre. For ungdom er dette også gratis, ifølge Kløkstad.

Hun forteller at det er «helt mulig å fjerne spiralen selv, noe som kan gjøre vondt, men ikke er spesielt farlig», men stiller seg undrende til hvorfor jenter nå gjør dette selv.

– Jeg synes det er litt rart at folk ønsker å fjerne den selv. Så vidt jeg har forstått er ikke denne trenden primært i Norge.

Siri Kløkstad
Siri Kløkstad. Foto: Paulina Dubkov

Hun forteller at det i USA nå har kommet en lov som krever at forsikringsselskapene dekker innsetting av spiral. Det er mange forsikringsselskaper som ikke dekker å fjerne den, så da må kvinnene dekke den kostnaden selv.

– Grunnen til at man bruker spiral er at man trenger prevensjon og fjerner man den, står man jo uten prevensjon. Flere ønsker å fjerne spiralen sin fordi de har bivirkninger eller opplever ubehag med den. Mye av dette kan korrigeres, men da må man kontakte helsepersonell.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Av og til trenger man kanskje bare mer informasjon om at det man opplever ikke er en bivirkning, eller om det eventuelt kan behandles på annet vis. Ettersom spiral er et av de beste og sikreste prevensjonsmidlene vi har, sammen med p-stav, bør man strekke seg langt for å få det til å fungere hos kvinnen.

Kan det være skadelig å prøve dette selv?

– Nei, det tror jeg ikke. Det mest sannsynlige er vel at man ikke får tak i eller godt nok tak i trådene til spiralen og derfor ikke klarer å dra den ut.

– Får man tak i trådene til spiralen, er det verste som kan skje at man glipper tak i den før man har fått den helt ut. Da kan spiralen bli stående på skrått i livmorhalsen, noe som kan gjøre forferdelig vondt. Da vil man ha behov for helsehjelp relativt raskt for å fjerne den.

TikTok-trenden tar av
Foto: Skjermdump fra TikTok.

Kløkstad tror heller ikke at man kan bli steril av å forsøke å fjerne spiralen selv.

Noen kvinner vil imidlertid kunne oppleve en såkalt vasovagal reaksjon når de setter inn eller fjerner spiral, ifølge gynekologen.

– Det gjør at man blir veldig uvel, svimmel, kvalm og noen kan besvime. Det vil nok være ganske ubehagelig å oppleve dette hjemme alene.

En bruker skriver på TikTok at livmorhalsen hennes ble permanent mer åpen etter å ha forsøkt å fjerne spiralen selv. Er dette riktig?

– Det kan jeg ikke tenke meg. Man føder jo barn gjennom livmorhalsen og man kan fint bruke spiral etter fødsel.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Hvis spiralen har sittet inne en stund, kan den hos noen sette seg litt fast til slimhinnen i livmoren. Da må man rykke litt i den for å få den ut, og det kan gjøre vondt og også føre til at det er vanskeligere å fjerne den med bare fingrene.

Les også: Slepes for grov diskriminering

Siste saker

Mest lest nå
Les mer