Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Akvarierens for å oppnå helsefordeler tar av på Instagram og TikTok
Influencer-søstrene hyller metylenblått i sosiale medier. Foto: Instagram/ @biohacker_babes

Å innta akvarierens for å oppnå helsefordeler tar av på Instagram og TikTok

– Det er ikke bare uansvarlig, det er jo rett og slett dårlig gjort.

Vi blir ikke lenger overrasket når merkelige trender dukker opp i sosiale medier. Ansiktsmaske under armene og nesespray som selvbruning er noe av det som har tatt av på TikTok den siste tiden.

Nå er det soppdrepende fargestoffet metylenblått, som ofte brukes til å rense akvarier, å se på både TikTok og Instagram – i form av blå tunger.

The Independent omtaler den merkelige trenden, og forteller at både ernæringsfysiologer, treningsinstruktører og influencere hyller det blå fargestoffet. De hevder blant annet at det kan øke forbrenningen, bekjempe aldring, forbedre kognitive evner og kurere korona – for å nevne noe.

Melk & Honning har forsøkt å spørre et par leger om de rent fysiske effektene av å innta metylenblått, uten noen klare svar. Men hvem vet vel bedre enn en dyrebutikk som selger det?

– Jeg ville ikke fått det i kroppen, sier Carl Jørgensen hos Oslo Dyrebutikk til Melk & Honning.

Han kan fortelle at metylenblått også finnes i medisin de bruker spesifikt på noen fisker. Noe av medisinen de bruker kan være kreftfremkallende for mennesker. Jørgensen er likevel ikke sikker på om det gjelder metylenblått.

– Men jeg ville vært forsiktig med å få det i meg, sier han.

Jørgensen forteller videre at metylenblått binder oksygen. Dersom du drikker en flaske med det vil du ikke få nok oksygen i kroppen.

– Det verste som kan skje om du får det i deg er at du dør, sier han.

– Jeg vet også at det farger veldig av, så hvis du får det på fingeren er det veldig vanskelig å få av, legger han til.

Les også
Geléhud trender på TikTok – men kan hvem som helst oppnå det?

Jørgensen forteller at han riktignok aldri har hørt at noen har spist eller drukket metylenblått før.

@busysuperhuman Hype or helpful ? #antiaging #antiageingskincare #preventdementia #improvememory #improvemetabolism #energyboost #supplementsthatwork #methyleneblue ♬ Pieces – Danilo Stankovic

– Herregud, hvor skal man begynne? Man får lyst til å være den 90 år gamle sure naboen som rett og slett sier «Skjerp dere», sier Aftenposten-journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset til Melk & Honning.

– Hva er det som skjer når det virker som en god idé å innta potensielt helseskadelige kjemikalier for å oppnå et ideal som er langt utenfor enhver naturlig rekkevidde? Hvor er det lille grammet av ansvarsfølelse overfor tusener av følgere som kan ha allergier eller gå på medisiner som ikke skal blandes med dette middelet? 

Ingeborg Senneset uttaler seg om folks bruk av alternativ behandling mot COVID
Ingeborg Senneset. Foto: Kristoffer Myhre

Hun legger til at hun selv gjør både mye usunt og dumt, og at det for eksempel går an å se kritisk på at hun viser tatoveringene sine.

– Det er også en måte å endre utseende på, og det kan helt sikkert sees på som dårlig påvirkning av andre. Jeg lar meg også påvirke, så hvor skal man trekke grensen? 

– Vel, ved bevisst og villede forslag og ikke minst innsalget. Jeg sier ikke at tatoveringer gjør annet enn det de gjør. Forskjellen blir på å si at en ansiktskrem gir huden fukt (riktig) og at fukten gjør at rynker forsvinner (feil), sier Senneset.

Hun påpeker at eksemplene det vises til med metylenblått, er profilerte personer som gir inntrykk av at et middel har effekter de ikke kan dokumentere.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

– De selger inn noe folk ikke trenger (å se yngre ut) med noe de ikke kan bevise at fungerer (og kan ha uønskede bivirkninger). Det er ikke bare uansvarlig. Det er jo rett og slett dårlig gjort. Følgerne deres burde bli fornærmet, sier hun.

Les også: Derfor går denne maskaraen viralt på TikTok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer