Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Facetaping tar av på TikTok, men er det så lurt?
Foto: Caviarfeeling

Face taping tar av på TikTok, men hva er egentlig konsekvensene?

– Er nok bare et fåtall som vil benytte det daglig, men at en del vil begynne å bruke det på fest er jeg ganske sikker på.

Man har etter hvert blitt godt vant med merkelige skjønnhetstrender. Noen ganger pushes strikken også noe lenger enn det merkelige og går over i det helsefarlige. TikTok er ofte stedet der denne typen trender oppstår og får bein å gå på.

Man har blant annet sett at et skadelig utseendedop ble populært, at et akvariemiddel for å bli sunn og skjønn tok av og at folk begynte å bruke kanelolje for å få større lepper.

Nå har en ny trend begynt å vokse på filmsnuttappen, nemlig face taping.

Les også: Norske Eirunn var «skandalefestival»: – En jente ble slått ned

Det er to varianter som er gjeldene. Den mest kjente er at man bruker små tapestrips til å fysisk løfte ansiktet aka bli mest mulig snatched. Flere steder beskrives det som et ansiktsløft på sekunder.

@chloewaterz Watch the change happen in real time #materialgirl #facetape #makeuptrick #makeup #cooltrick #tapetricks ♬ Material Girl – Madonna

En annen er at man bruker tape for å holde ansiktet mest mulig på plass mens man er hjemme eller sover. Slik forhindrer man rynking av bryn og andre bevegelser i ansiktet og håper at dette skal føre til at man får mindre rynker.

Ingen av metodene er nye. Den første er blitt brukt på fotoshoots i en årrekke, i teater- og i dragmiljøet. Nå ser man at kjendiser som Bella Hadid er blitt en fan av det. Den andre har eksistert i form av tapebiter man kunne kjøpe og klistre i ansiktet i mange tiår.

Les også
Nå åpner Høyer ny flaggskipsbutikk på Paleet

Marianne Hverven hos Signaturklinikken i Oslo mener man kan få et umiddelbart resultat, men at det ikke vil gi et langvarig løft over tid.

– Det krever også litt trening å få det til riktig. Man må lære seg hvordan man skal klare å få tapen mest mulig gjemt, å feste den på riktig sted så den ikke løsner eller gir et skeivt resultat, forteller hun til Melk & Honning.

– Det er også viktig å legge tapen på helt ren og tørr hudoverflate, ellers kan man få noen komiske øyeblikk!

Ifølge henne kan den benyttes både for eye lift, øyebrynsløft, smilelinjer, kjevelinjer og hals. Hverven tror enkelte vil elske resultatet, mens andre vil synes det ikke fungerer slik de så for seg.

Face taping tar av på TikTok, men hva er egentlig konsekvensene?
Foto: Skjermbilde fra en Youtube-film om face taping på Tina Yong sin kanal.

– Det er nok uansett bare et fåtall som vil benytte det daglig, men at en del vil begynne å bruke det på fest er jeg ganske sikker på. Det er en rask og billig løsning, så hvorfor ikke?

Hun påpeker at det er andre triks som kan gi samme effekt.

– Ulike sminketeknikker med countoring for eksempel.

Hun mener resultatet blir noe á la the pony tail lift, som er et kirurgisk inngrep man har sett en del av de siste årene.

– Man får en mer cat eye look.

– Men å gå så drastisk til verks som kirurgi anbefaler jeg absolutt ikke for unge kvinner. Kirurgi mener jeg personlig er forbeholdt voksne kvinner og menn som føler et behov.

Når det gjelder face taping der man plasserer større strips rundt om i ansiktet for å forhindre bevegelse og dermed rynker, er hun ikke helt overbevist.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

– Man kan over lengre tid få litt mindre synlige statiske linjer om man klarer å rette ut linjer dag og natt over tid, men det er minimalt. Jeg tror det er vanskelig å holde ved like. Og det vil ikke gi noen varige resultater på løft.

– Det er jo først de siste par årene at dette er blitt kommersialisert i en helt annen skala. Mye takket være et utall influencere på YouTube, forteller Ingeborg Senneset til Melk & Honning.

Hun er samfunnsdebattant og journalist i Aftenposten.

– Jeg så videoen Tina Young laget i 2019 i dag, den alene har halvannen million visninger. Nå som TikTok har eksplodert, tas påvirkningen til et helt annet nivå, og trolig også til enda lavere aldersgrupper.

– Hjernevaskingsmaskineriet er effektivt. Helt uten ironi eller kritisk avstand stirrer folks forbilder dem inn i øynene og forteller dem hvordan de kan få øynene sine til å bli større eller skrå oppover. Ingen spør hvorfor det er feil med små øyne eller rynker. Ingen spør hvorfor skjønnhetsidealene blir smalere mens skjønnhetsindustrien blir fetere.

Senneset mener ingen rekker opp hånden og sier «vent, akkurat nå er jeg en nyttig idiot for et nitrist ideal».

Face taping tar av på TikTok – hvor lurt er det?
Ingeborg Senneset uttaler seg om face taping. Foto: Kristoffer Myhre

– Alle bærer på drømmen om millioner av views, så hva gjør det om en av dem som ser på, er en 12-åring som snart har røde merker etter å ha dratt av seg en tape i huden? Hva gjør det om 14-åringen føler det er viktigere med katteøyne enn med kunnskap?

Hun innrømmer at hun setter det litt på spissen og at det selvsagt er mulig å både være opptatt av useende og for eksempel nyheter.

Les også
Geléhud trender på TikTok – men kan hvem som helst oppnå det?

– Jeg står selv i den spagaten, og har garantert ikke den perfekte balansen. Det jeg er opptatt av, er at de som ser disse videoene, skal stille kritiske spørsmål underveis. Sammenlign det med statlig russisk propaganda. Noen har en agenda med det du ser. De vil du skal tro at ditt utseende er «feil» og at «alle andre» ser bedre ut. De vil du skal kjøpe noe, enten du betaler i form av å være et klikk ellen en view eller et faktisk produkt.

– De vil du skal synes de er morsomme eller hjelpsomme som er så snille at de viser deg hvordan du bruker facetape. Men hvor snilt er det å indirekte fortelle noen at de burde forfalske fjeset sitt?

– Igjen, det er satt på spissen, og ja, man kan også spørre hvor greit det er sammenlignet med andre beautyprodukter. Mange er langt mer skadelige og mange fungerer til og med enda dårligere, og veldig mange ting vi gjør, er mer permanent eller har enda mindre effekt.

Hun mener det er viktig at man stiller seg de spørsmålene og ikke blir sugd helt inn.

– Og vit at din dårlige følelse i magen etter å ha sett andres «perfekte» hud eller øyne, er noens kommersielle målskive. 

Les også: Reseptbelagt a-vitaminsyre tar av blant ‘Skintellectuals’

Siste saker

Mest lest nå
Les mer