Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Kanelolje er den siste skjønnhetstrenden som tar av på TikTok
Foto: TikTok @Brittanyhm

TikTok-trend med «leppeforstørrende» kanelolje tar av

Men hudlegene er skeptiske.

Trender har et voldsomt raskt livsløp på TikTok. Nye oppstår hele tiden, går viralt, blir elsket og kritisert – før de dør ut. Bare i 2020 så vi flere kontroversielle varianter, slik som The Mugshot challenge, filing av tennene og The Holocaust challenge. Andre er mer uskyldige, slik som at en billigmaskara nylig gikk viralt og ble utsolgt overalt.

Nå er det en ny trend som gjelder. Denne gangen dreier det seg om å smøre kanelolje på leppene for en plumping-effekt.

@brittanyhm

My favourite lip plumping hack yet😳🤫👄

♬ original sound – Brittany Miller

Trenden med fillers i leppene er sterkt inspirert av Kylie Jenner og horden av influencere som har valgt å følge i hennes fotspor.

Dersom man er redd for nåler eller ikke føler seg klar for en like semi-permanent forandring, har det kommet andre alternativer på banen. Dazed Beauty skriver at man har sett tilfeller av at folk både har smurt wasabi på leppene eller brukt andre ting de har funnet i kjøkkenskapene hjemme.

Det siste folk har fått øynene opp for er altså kanelolje. Det var ifølge motenettstedet influenceren Brittany Miller som først delte dette beauty-hacket. Oppskriften bestod av vaselin, mikset med kanelolje som hun så smurte på leppene. Senere har hun delt varianter der hun kun bruker vanlig kanel og vaselin. Filmsnuttene har fått mange millioner views.

Kanelolje er gjerne på ingredienslista i lip plumping-produkter man får kjøpt i butikk.

Les også: Ice-rolling tar av i skjønnhetsverdenen, men er det egentlig bra for huden?

Hudlege til Melk & Honning: – Ville ikke brukt det kontinuerlig over tid

Emilia Hugdahl er hudlege ved Bryggen hudlegesenter i Bergen. Hun forteller til Melk & Honning at kanelolje irriterer huden.

– Det er denne irritasjonen som skaper effekten ved at blodkarene i leppene utvider seg. Langvarig, konstant selvpåført irritasjon av leppene kan potensielt gi eksem på sikt.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

– I tillegg er det alltid en risiko for kontaktallergisk reaksjon.

Hun mener derfor man alltid bør teste et nytt produkt på et lite område på innsiden av underarmen før man bruker det.

– Hvis du har testet at du ikke er allergisk, kan nok kanelolje brukes på leppene for denne effekten. Men jeg ville ikke brukt det kontinuerlig over tid.

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken i Oslo stemmer i.

– Vi som hudleger er nok litt skeptisk til dette, ja.

– Jeg har hatt mange pasienter som har utviklet kontakteksem mot kanel. For at man skal få den ønskede effekten må man irritere huden, og dette kan fort slå om til en uønsket effekt med irritasjon og eksem.

Hun påpeker også at det finnes sjeldne kroniske hudlidelser som kan forverres av kanel.

– Jeg vil altså ikke anbefale kanelolje.

PRESS: – Plattformene har et ansvar for hvilke trender som går viralt

– Denne typen trender er noe vi ser kommer med jevne mellomrom. Det vi er spesielt kritiske til er jo at dette vitner om skjønnhetsidealer som faktisk ikke er mulig å oppnå uten kosmetiske inngrep eller ved å benytte seg av denne typen produkter over tid, sier Lea Mariero.

Hun er leder for PRESS – Redd Barna Ungdom

– Vi som er unge blir fortalt at det er én måte som er «riktig» å se ut på, og blir servert disse «enkle» måtene for å bli en mer perfekt versjon av seg selv på. Her er det klart at plattformene har et ansvar for hvilke trender som går viralt og hva slags innhold brukerne, og spesielt barn og unge, får opp. 

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?
Lea Mariero i Press Redd Barna Ungdom om kanelolje som tar av blant ungdom på TikTok
Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom. Foto: Press

Les også: Glem konturering – nå er det dette som gjelder

Siste saker

Mest lest nå
Les mer