Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram @violete_fr

Reseptbelagt a-vitaminsyre tar av blant ‘Skintellectuals’

– Billig, konsentrert og medisinsk formulert, ergo funker det veldig bra, mener redaktør for skjønnhetsnettsted.

Lett tilgjengelig informasjon på nett, Youtube-anmeldelser og hauls på SoMe har gjort Ola og Kari Nordmann til hobbyeksperter innen beauty. Nå stoler man ikke lenger på hva dama på parfymeriet sier er en god hudkrem eller rasker med seg et par produkter uten å ha sjekket ingrediensene.

Kompliserte navn som Niacinamide, Bakuchiol og askorbinsyre er ikke lenger helt gresk. Mange vil nikke gjenkjennende når disse dukker opp, uten å ha noe i nærheten av et hudpleiekurs eller en hudlegeutdanning.

Resultatet er en kundegruppe som krever mye av produktene de kjøper og er mer enn villige til å bruke tid, energi og penger på hudpleie. Enkelte, slik som britiske Vogue, har kalt de for ‘Skintellectuals’; Folk som stadig ønsker å tillegne seg mer kunnskap om beauty, ingrediensene og forskningen bak.

Blant det som ses på som den hellige gral for denne gjengen er a-vitaminsyre, som også kalles Tretinoin. Det er bedre kjent under navnet Retinol, som er en svakere variant av det samme.

Etter å ha jobbet seg gjennom hyllerekkene med a-vitaminprodukter også vanlige dødelige kan få tak i, vil mange ta det til et nytt nivå.

Tendensen med reseptbelagte skjønnhetsprodukter er derfor i ferd med å spre seg for fullt – og da spesielt a-vitaminsyre.

Les også: Mitt skjønnhetsunivers: Isabelle Aimee Johannesen alias JEZ_EBEL

Maja Hattvang har skrevet en bok om hudpleie og er redaktør for skjønnhetsnettstedet Kabinettet.no. Hun tror ikke man kan intellektualisere at noen vil ha en krem.

Les også
Parfyme-guide: våre favorittdufter for kvinner og menn akkurat nå

– Men hacken med reseptbelagt a-vitamin er at det er billig, konsentrert og medisinsk formulert, ergo funker det veldig bra, sier hun til Melk & Honning.

Reseptbelagt a-vitaminsyre tar av blant 'Skintellectuals'
Foto: Instagram @majahattvang

– Du får en sterkere dose enn det som er tillatt i «vanlig» kosmetikk.

Hun påpeker likevel at det er en grunn til at a-vitaminsyre er reseptbelagt;

– Det er at folk ikke har kunnskap til å håndtere bruken uten veiledning fra lege. Det kan gå ganske galt. Men vet du hva du gjør, får du et mer potent produkt til en billig penge.

Hattvang forteller at hun selv har en resept inne.

– Men jeg klarer meg egentlig bra med ikke-reseptbelagt retinol. Det bruker jeg hver uke.

Anne Birgitte Thomas Nordal har tidligere vært overlege ved hudpoliklinikken ved Rikshospitalet. Hun jobber nå som hudlege ved Hudklinikken Jon Langeland i Oslo.

Hun forteller at hun absolutt har merket seg ved tendensen.

– Folk er oppdatert på aktive ingredienser og vil ha det mest effektive og regner da med at det mest potente også er å finne på resept. 

– Grunnen til at reseptbelagt a-vitaminsyre har blitt så populært kan nok være synligheten via sosiale medier. Flere hudleger har egne Instagramprofiler (inkludert meg selv…) eller TikTok-profiler hvor det nevnes Tretinoin.

Hun mener at årsaken til at akkurat Tretinoin blir nevnt er fordi leger som henne i hovedsak forholder seg til reseptbelagte kremer.

– Da inkludert denne som har vitenskapelig dokumentert effekt både på akne og anti-age.

Innen a-vitaminfamilien er det mange ulike navn som kastes rundt. Nordal er enig i at det kan være forvirrende og tar seg bryet med å komme med en kjapp forklaring.

Les også
Motens TikTok-tabber: Trendene vi angrer på fra 2024

– Retinoider er en slags sekkebetegnelse for de ulike variantene av a-vitaminsyre, det vil si ulike syrederivater… eller deres slektninger. Tretinoin/RetinA er den sterkeste formen og er reseptbelagt. Dokumentert effekt. Adapalen er et syntetisk retinoid som brukes mye ved akne. Den er reseptpliktig i Norge.

Reseptbelagt a-vitaminsyre tar av blant 'Skintellectuals'
Anne Birgitte Thomas Nordal. Foto: Anton Soggiu

– Retinol er noe mindre potent enn Tretinoin som er på resept, men den vil også virke på cellefornyelse, booste kollagen og ha anti-age effekt. Retinal/retinaldehyde likner på retinol, men er mer potent og effektivt enn retinol. Aberet er at den kan være hudirriterende.

– Og så har du Bachuciol som er en ekstrakt av Babchi-planten som har retinolliknende egenskaper, uten å være like irriterende. Her er det mindre vitenskapelig dokumentasjon enn ved retinoidene. Man har også retinolestere som er den mildeste formen for retinoider. Den kan være fin for nybegynnere. 

På spørsmål om man vil ha mer effekt av å bruke en sterkere variant fremfor en svakere variant forklarer hun at det er forsket mer på de sterke.

– Derfor kan man med mer sikkerhet si at disse virker.

– Men lang erfaring tilsier at øvrige, uten resept også er effektive. Og ikke minst ofte bedre tolerert da de ofte er kombinert med supplerende eller beroligende ingredienser, med bedre kosmetiske egenskaper.

– Hovedgrunnen til at jeg ofte forskriver Tretinoin med tanke på anti-age er fordi den er billig og bra. Men, vil man ha bedre kosmetiske egenskaper anbefaler jeg som regel retinol.

Nordal mener at retinoider er et fint supplement til hudpleierutingen til voksne folk som ønsker å få bukt med rynker og andre aldringstegn.

Les også
Norsk merke utsolgt på to timer: - Kvalitet fremfor kvantitet

– Men det er absolutt ikke et must. Forebygging med solbeskyttelse er det viktigste.

– Jeg anbefaler å forhøre seg med en hudlege eller annet utsalgssted for hudpleie for å få tilpasset produkter til din hudtype. Da får man også veiledning til produktet, noe som er særdeles viktig med tanke på forventede bivirkninger innledningsvis.

– Det er også viktig å huske på at retinoider ikke fungerer med alle hudtyper og ikke er bra for gravide. Har du ubehandlet rosacea, tørr og sensitiv hud eller eksem skal du være veldig forsiktig. Og det finnes mange gode alternativer!

Les også: Slik kombinerer du solfaktor med hudpleie og make-up

Siste saker

Mest lest nå
Les mer