Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Vil forby salg av ekte pels
Foto: Melodie Jeng via Getty

Er det på tide å forby salg av pels i Norge?

– Helt galimatias.

Det har kokt heftig i pelsdebatten de siste par årene, og stadig flere designere og motehus dropper pels og eksotisk skinn fra sine kolleksjoner.

I 2019 besluttet regjeringen her hjemme å avvikle pelsdyroppdrett innen 2025. Samme år gikk NOAH i bresjen for norsk forbud mot pelsimport.

Tidligere i år kom nyheten om at Sverige stenger ned pelsindustrien midlertidig. Og mange har nok enda minkkrisen i Danmark friskt i minne.

Nå har flere britiske designere, deriblant Stella McCartney, Vivienne Westwood, Shrimps og Erdem, gått sammen med varemagasinet Selfridges om et brev til den britiske statsministeren Boris Johnson, hvor de ber ham forby salg av ekte pels i Storbritannia, skriver WWD.

Dyrevernalliansen her hjemme heier på et salgsforbud av pels i England.

– Den engelske regjering har den siste tiden vurdert flere forbedringer i dyrevernregelverket. Dette er et av forslagene som vi tror har størst mulighet for å bli vedtatt, fordi effekten på britisk økonomi vil være begrenset, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

Kaja Ringnes Efskind. Foto: Dyrevernalliansen

De fleste butikker som fortsatt selger pels i Storbritannia, har dette som én av flere varegrupper og har flere bein å stå på, mener hun.

– Også innenfor EU og EØS er det juridisk mulig å innføre forbud mot omsetning av pels, dersom man på forhånd har forbudt pelsdyroppdrett.

– Derfor tror vi at et forbud i Storbritannia vil kunne få ringvirkninger for mange land i Europa som har forbudt pelsdyroppdrett helt eller delvis, blant annet Nederland, Sverige og Danmark med rev, og Norge.

Efskind tror det «absolutt er sannsynlig» å få til et slikt forbud mot salg av pels her hjemme også.

– Det er juridisk mulig, men ikke før vi har innført nasjonalt produksjonsforbud. Det er en naturlig konsekvens av å forby pelsdyropprett.

Dronning Elizabeth II dropper pels
Britiske dronning Elizabeth II har droppet ekte pels. Foto: Chris Jackson via Getty

Hun mener dyrevern nå må hensyntas når lovligheten av salg vurderes, og tror et totalforbud grunnet et allerede eksisterende forbud mot å importere pels fra utrydningstruede dyrearter vil gjøre det lettere for tollvesenet.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Dyrevernalliansen jobber for et omsetnings- og importforbud mot pels i Norge fra 2025, da forbudet mot pelsdyroppdrett trer i kraft. Dette har de allerede spilt inn til alle stortingspartier. I programforslagene for 2021-2025 har SV, Venstre, MDG og Rødt alle importforbud programfestet.

Les også: Er vintage pels egentlig innafor?

Dyrebeskyttelsen Norge mener et britisk forbud mot salg av pels vil sende et viktig signal til pelsprodusenter verden over.

– Det er nå mer enn 20 år siden pelsproduksjon ble ulovlig i Storbritannia. Et salgsforbud vil være et naturlig steg mot et totalforbud mot pelsproduksjon verden over, sier Birgitte Fineid, veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge til Melk & Honning.

Birgitte Fineid i Dyrebeskyttelsen
Birgitte Fineid. Foto: Anne K. Harkestad

– Selv om vi avvikler pelsdyrnæringen her til lands, vil det fortsatt være lov å importere og selge pelsprodukter. Vi mener dette sender feil signaler til resten av verden og at det bør lovfestes et forbud mot import av produkter med pels.

Slik vil Norge også ta avstand fra produksjon av pels i utlandet, mener de. Dette var med i et av deres høringssvar i forbindelse med lovendringen.

– Det var mange som var imot norsk pelsdyrnæring, og det mener vi var medvirkende til at forbudet kom på plass. Dette kan vi også bruke for å få på plass et salgsforbud, sier Fineid.

Pels er i ferd med å fases ut. Nå legger Sverige ned pelsindustrien grunnet Covid-19
Stadig flere land faser nå ut pelsindustrien. Foto: Viktor Drachev via Getty Images

– Er galimatias

Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag sier til Melk & Honning at hun synes det er vanskelig å skulle kommentere saken spesifikt, ettersom det er uklart om forslaget til forbud mot salg av pels gjelder alle slags typer pels eller skinn, med eller uten hår.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Men generelt vil jeg si at å lage denne typen generelle forbud som har til hensikt å regulere noe man selv ikke liker, er en form for inngripen som man skal være varsom med. Det er mye her i verden man kan like eller mislike, uten at det å forby er veien å gå.

– Det står enhver fritt til å foreslå hva man måtte ønske eller mene. Så er det selvfølgelig opp til politiske myndigheter å ta beslutninger i forhold til et forbud. Det være seg i forhold til det ene eller det andre.

Hun forteller at en konsekvens av et forbud mot salg av pels eller annen type skinn med hår eller ull, i ytterste konsekvens kan være at forbruker ikke vil kunne kjøpe ulike animalske produkter som kuskinn eller saueskinn, som igjen vil føre til at disse produktene må destrueres.

Guri Wormdahl
Guri Wormdahl. Foto: Norsk Pelsdyralslag/NTB kommunikasjon

– Det vil jeg jo si er galimatias og ødeleggende for bærekraften og miljøet. Også er det klart at hvis dette er noe man gjør fordi man mener at mennesket ikke skal nyttiggjøre seg av animalske produkter, det være seg klær eller mat, så er det en holdning som man står fritt til å ha. Men jeg stiller meg selvfølgelig ikke bak et slikt krav.

Hun mener «grupperingen som bekjenner seg til antispesiesisme» er villig til å gå langt. Forbud mot bruk av skinn og pels er ifølge henne et første skritt på veien til å fremstille de som ønsker å nyttegjøre oss av animalske produkter som mennesker med feil holdning. Det mener hun er galt.

– Om dyreholdet er godt, og menneskene som skal ivareta dyrene tar skikkelig vare på dem, mener de fleste av oss at mennesket fremdeles kan nyttegjøre seg av animalske produkter. Gjør vi det på rett måte, er det godt vern av både dyr, mennesker og miljøet vi alle lever i og av.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Melk & Honning har forsøkt å få tak i landbruks- og matdepartementet for en kommentar, foreløpig uten hell.

Les også: Oppfordrer til pelsfri Sex and the City-oppfølger

Siste saker

Mest lest nå
Les mer