Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er minkkrisen starten på slutten for dansk pelsindustri?
Danmark har en av verdens største pelsindustrier. Nå rystes bransjen til grunnvollene. Foto: Saks Potts

Er minkkrisen starten på slutten for dansk pelsindustri?

Nå stenger verdens største auksjonshus for pels dørene.

Nylig ble en mutert variant av koronaviruset påvist blant mink i Danmark. Viruset har også smittet videre fra mink til menneske, og i frykt for at det muterte viruset skal spre seg og undergrave effekten av en potensiell vaksine, besluttet den danske regjeringen at all mink i landet skulle avlives.

Men den danske regjeringen har ikke hjemmel i loven for å beordre avliving av friske dyr, viser det seg. Denne uken la den danske statsministeren Mette Fredriksen seg flat, og regjeringen gikk fra å beordre pelsdyrnæringen til masseavliving til å be om det.

Da var det allerede for sent, mente danske minkavlere, som ikke så noen annen vei enn å fortsette masseavlivingen av dyrene. Minkkrisen kan være nådestøtet for den danske pelsindustrien.

Er minkkrisen i Danmark starten på slutten for landets pelsindustri?
Masseavlivingen av mink i Danmark fortsetter. Her fra en dansk minkfarm. Nå kan minkkrisen bli nådestøtet for den danske pelsbransjen. Foto: Ole Jensen/Getty Images

Danmark er verdens største produsent av minkpels. Bare den danske minkbransjen alene består av over 14 millioner mink fordelt på rundt 1000 minkgårder, skriver det danske bransjenettstedet Fashion Forum om minkkrisen.

Verdens største auksjonshus for pels, Kopenhagen Fur er eid av danske pelsavlere, og har stått for så mye som 60 prosent av verdens pelsmarked.

De siste årene har vært utfordrende for det danske selskapet som har slitt med nedgang i omsetning grunnet prisfall på minkpels, tiltagende protester fra dyrevernere og koronakrisen. I fjor leverte Kopenhagen Fur et overskudd på 17,7 millioner danske kroner etter skatt.

Men nå er det kroken på døra for det danske auksjonshuset. På grunn av regjeringens beslutning om å avlive all mink i Danmark, ser selskapet ingen fremtid som dansk pelsauksjonshus. Det sier administerende direktør i Kopenhagen Fur Jesper Lauge Christensen i et intervju med dansk TV2 torsdag.

Det er slutt for det danske pelsauksjonshuset. Foto: Kopenhagen Fur.

300 ansatte er nå blitt oppsagt, men det skal ikke være snakk om en umiddelbar lukking, skriver Fashion Forum. Resten av 2020 skal Kopenhagen Fur få pels fra både danske og internasjonale leverandører som skal selges videre gjennom auksjonshuset i løpet av 2021. De resterende lagerrestene forventes solgt i løpet av 2022. Deretter er det grunnet minkkrisen over og ut for verdens ledende pelsauksjonshus som har eksistert siden 1930.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

Tidligere denne måneden ble det klart at også motemerket Oh By Kopenhagen Fur legger ned. Det ble etablert i 2012 som et eget merke under Kopenhagen Fur med salg direkte til forbrukerne.

Merket startet med vesker, charms og annet tilbehør med pels, med utvidet i 2018 til en kolleksjon med moteprodukter. I fjor kom en ny strategi på plass, men nå legges hele merket ned, skriver danske Finans.

Grunnen skal være den pågående koronakrisen som har rammet merket og moderselskapet hardt. Oh By Kopenhagen Furs årsregnskap viste et underskudd før skatt på 15 millioner danske kroner for 2018/19.

Merket har ved flere anledninger vist under den danske moteuken, og har samarbeidet med en rekke influencere, blant dem norske Annabel Rosendahl. Kopenhagen Fur var i en årrekke en av hovedsponsorene av Copenhagen Fashion Week.

En modell på catwalken under Oh By Kopenhagen Fur-visningen under moteuken i København i januar 2018. Foto: Yuliya Christensen/WireImage

Dyrevernalliansen: – Håper dette representerer slutten

Kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen Kaja Ringnes Efskind sier til Melk & Honning at hun synes den danske regjeringens avgjørelse om masseavliving av mink er fornuftig.

– Det muterte koronaviruset hos mink i Danmark er skummelt, men bør først og fremst skremme pelsnæringen, sier Efskind.

Hun tror dette kan være nådestøtet for dansk pelsbransje.

– Vi håper dette representerer slutten på dansk pelsindustri, som er en av verdens største. For dyrene betyr det at det settes en stopper for lidelsene deres. De fleste av disse dyrene ville uansett bli avlivet om noen få uker.

Efskind mener at det vil ta mange år for dansk pelsnæring å bygge seg opp igjen, ettersom alle avlsdyrene slaktes nå.

– Vi håper de danske myndighetene i mellomtiden innser at dette ikke er en næring som Danmark kan være bekjent av.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

– De har allerede avviklet reveoppdrett, så det er kun økonomiske grunner til at de ikke har villet ta konsekvensen av dyrevelferd og avviklet også minkoppdrett.

Mink i bur på en minkfarm i Danmark. Minkkrisen er et slag i ansiktet for dansk pelsindustri. Foto: Ole Jensen/Getty Images

Denne uken ble det kjent at regjeringen i Danmark ikke hadde lovhjemmel til å beordre tvangsavlivingen av dansk mink. Likevel har flere minkavlere allerede fått sine mink avlivet, og grusomme videoer av mink som skal avlives går nå viralt.

– Det er helt forferdelig å se de hjerteskjærende videoene fra minkavlivingen i Danmark. All avliving av dyr må skje så skånsomt som mulig. Det var riktig av myndighetene i Danmark å overlate avlivningen av smittefarlige dyr til Fødevarestyrelsen, som tilsvarer norske Mattilsynet.

– I Norge kan man ved svært alvorlige smittsomme dyresykdommer pålegge veterinærer i området å gjennomføre nødvendige oppgaver for å bekjempe smittsomme sykdommer. Dette burde vært gjort i Danmark dersom de ikke har nok kvalifisert personell, mener Efskind.

Hun mener danske myndigheter burde ha forsikret seg om lovhjemmel før avlivningen ble beordret. Men sier hun synes det er «utrolig» at pelsdyrnæringen i Danmark ønsker å fortsette «på tross av den faren de påfører samfunnet i Danmark, og i verst fall hele verden, for en ny pandemi enda verre enn den som allerede pågår».

Kaja Ringnes Efskind. Foto: Dyrevernalliansen

Melk & Honning har en rekke ganger forsøkt å komme i kontakt med Danske Minkavlere for en kommentar uten å lykkes.

Les også: Norske motebutikkers juleønske: – Kjøp lokalt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer