Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Pels er i ferd med å fases ut. Nå legger Sverige ned pelsindustrien grunnet Covid-19
Stadig flere land faser nå ut pelsindustrien. Foto: Viktor Drachev via Getty Images

Sverige stenger pelsindustrien

En viktig seier for dyrene, sier dyrevernorganisasjoner.

Det kan virke som om pels de siste par årene er falt i unåde hos mange, og er i stor grad i ferd med å fases ut flere steder i verden.

Nå legger også Sverige ned pelsindustrien.

Det skjer i første omgang ut 2021 som et direkte resultat av Covid-19 der muterte utgaver av viruset er oppdaget i mink.

Ingen nye mink skal avles i Sveriges 40 minkfarmer i år.

– Det midlertidige forbudet vil være en skikkelig knekk for pelsbransjen i Sverige som kan føre til at avviklingen går raskt, tror Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

Nå krever dyrevernorganisasjoner at forbudet blir permanent.

– Sverige har allerede forbudt reveoppdrett og det er sterk motstand mot minkoppdretten. Når den nå stoppes på grunn av korona, er det spikeren i kista for pelsbransjen i Sverige. Med avviklingsvedtak på grunn av dyrevelferd i Norge og nedstenging av bransjen grunnet korona i Danmark går det mot et pelsfritt Norden. Det er svært viktig, siden aktørene i Norden har vært sentrale i å promotere pels til resten av verden, sier Siri Martinsen i NOAH til Melk & Honning.

Siri Martinsen ved NOAH
Siri Martinsen. Foto: Bente Isefjær/NOAH

Også i Danmark går pelsindustrien en usikker fremtid i møte etter at regjeringen før jul i fjor besluttet at all mink i landet skulle avlives. Det hadde de ikke hjemmel for i loven viste det seg, men da den danske regjeringen gikk fra å beordre pelsdyrnæringen til masseavliving til å be om det var det for sent. Nå spår mange slutten for den danske pelsindustrien som er en av verdens største.

Her hjemme ble pelsdyrnæringen besluttet avviklet i 2019. Det skal skje innen 2025, men dyrevernorganisasjoner krever at det skjer nå.

I Danmark skulle all mink avlives. Her fra en dansk minkfarm (Foto: Ole Jensen/Getty Images)

NOAH mener landbruksminister Olaug Bollestad nekter å lytte til deres advarsler.

– Verdens dyrehelseorganisasjon sier i klartekst at minkfarmer utgjør en kontinuerlig risiko i kampen mot korona. Det er naivt og arrogant å hevde at faren for smitte er mindre i Norge enn i Sverige. NOAH har sendt en rekke anmodninger til Bollestad om å sørge for at nye dyr ikke fødes på norske farmer i 2021: Erstatningen er klar, og farmene skal legges ned – så hvorfor skal man trekke dette ut når vi står i en situasjon hvor det også kan være en fare for folkehelsen, spør Martinsen i en uttalelse.

Faser ut pels

Faktisk henger hele Europas pelsdyrnæring i en tynn tråd grunnet Covid-19, skriver BBC.

Storbrittania forbød pelsindustri i 2003, Østerrike, Tyskland og Japan har også stoppet produksjonen.

– Økonomien i pelsbransjen har vært elendig i mange år nå. De siste årene har pelsdyroppdrettere i Norden produsert pels med tap. Når svenskene nå får forbud mot å avle frem mye pelsdyr for salg, så betyr det et år med enda svartere regnskapstall enn tidligere, sier Efskind i Dyrevernalliansen.

Kaja Ringnes Efskind. Foto: Dyrevernalliansen

Hun tror dette vil få mange til å nå kaste inn håndkleet.

– Pelsproduksjon i alle land er avhengig av en viss infrastruktur i form av fôrprodusenter og utstyrsleverandører for å klare seg. Når produksjonen reduseres under et kritisk nivå, slik som nå, vil industrien bli stadig mindre lønnsom og vanskelig å opprettholde.

Efskind kaller pandemien katastrofal ikke bare for pelsfarmene, men også for pels i motebildet.

– Antallet motehus og klesmerker som tar avstand fra pels bare øker, og det kan virke som luksusprodukter er ute av forbrukernes søkelys i disse krisetider.

Stadig flere merker, designere, motehus og moteuker sier nei til pels. Også varehus og hele byer forbyr pels. Noe av den samme tendensen ser vi når det kommer til eksotisk skinn og også andre produkter fra dyr.

Les også: Oppfordrer den norske kongefamilien til å droppe pelsen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer