Varner er blant kleskjedene som sliter
Koronakrisen har rammet blant annet Varner hardt. (Foto: Cubus)

Svært dårlige nyheter for norske kleskjeder

Laveste omsetning siden 2006.

Det har vært tøffe tak for motebransjen siden samfunnet ble stengt ned første gang i mars i fjor. Koronapandemien har tvunget Oslos butikker til å holde stengt flere ganger det siste året. Det har vært dramatisk for mange.

Dette sa sentrumsbutikkene da Melk & Honning spurte om status før jul.

– Vi blir jo sittende på nåler, siden man ikke vet noe om hva neste eventuelle nedstengning koster, sa Alex Krystad Marthinsen i F5 da butikkene åpnet igjen tidligere i år etter nok en nedstengning.

Nå må alle butikker, kjøpesentre og varehus i Oslo holde stengt igjen.

Det kan bli skjebnesvangert. Ferske tall fra Virke viser et omsetningsfall på tre milliarder fra 2019 til 2020, og 10,2 prosent mindre omsetning – det laveste siden 2006.

– Det har vært forferdelig for mange, sier Bror Stende, bransjedirektør for faghandel i Virke om fjoråret for de norske klesbutikkene til E24.

– Næringen sitter jo i spenning hver gang det kommer noe nytt fra regjeringen, og er livredde for å få nye begrensninger som gjør at man må stenge.

Varnergruppen som eier kleskjeder som Bik Bok, Cubus og Dressmann har hatt et omsetningsfall på 685 millioner kroner for de største kjedene, melder nettavisen.

Det skal være første gangen Dressmann omsetter for under en milliard siden 2008, med en svekkelse på 21 prosent. Fravær av bryllup, begravelser og julebord skal ha skylden. Også Cubus, konsernets største kleskjede, hadde et fall i omsetning på 2016 millioner fra 2019 til 2020.

Flere butikker har sett seg nødt til å stenge dørene for godt. Nylig la multibrand-butikken Mark + Brandy ned sin filial på Aker Brygge i Oslo grunnet sviktende kundegrunnlag som en direkte følge av korona.

Les også
5 parfymer som vil snu hoder

– Vi etablerte en butikk for normal drift rettet mot den kundegruppen som daglig brukte Aker Brygge aktivt, før korona. Dette er i stor grad kvinner og menn som jobber i store bedrifter her nede. Siden mars har disse kundene hovedsakelig hatt hjemmekontor, sa Sara Gjersøe Skjold, innkjøpssjef og kreativ direktør i Mark + Brandy.

Les også: Luksusbutikkene i Oslo må permittere ansatte

Siste saker

Mest lest nå
Les mer