Den norske moteuka er nok en gang tilbake.
I starten av 2019 ble Norges svar på moteuka, Oslo Runway, avlyst etter syv sesonger. Senere ble det klart at moteuka sto foran store endringer, med lanseringen av mote- og kunstfestivalen Oslo Fushion Festival.
På slutten av året ble det likevel meldt om comeback for Oslo Runway, som skulle gjennomføres sensommeren 2020. Det satte koronapandemien kjepper i hjulene for. Moteuka ble likevel arrangert i digitalt format.
I fjor var moteuka tilbake, riktignok som et arrangement under Oslo Fushion Festival. Denne vinteren ble det kjent at arrangørene kutter Fushion til fordel for Oslo Runway.
I år vil Oslo Runway holdes både fysisk i den nye it-bydelen Oslobukta i hovedstaden, samt digitalt 23. til 28. august.
Med mål om å være en arena «der mote, livsstil, kunst og kultur forenes», styrkes i år kunstsatsningen ytterligere.
Oslo Runway har nok en gang fått med seg kunstner og designer Ali Shah Gallefoss på laget. Denne gangen i den nyopprettede stillingen som Head of Art.
– Vi er utrolig glade for å ha Ali med på laget. Med sin kunnskap og sitt nettverk bidrar han til å styrke Oslo Runway som en tverrfaglig visningsplattform hvor mote, livsstil, kunst og kultur naturlig kan møtes, sier Elin Carlsen, CEO i Oslo Runway i en pressemelding.
Et av høydepunktene under fjorårets arrangement var smykke- og kunstutstillingen i Oslobukta.
Det gjentar derfor Oslo Runway denne sesongen, med kunstner og keramiker Nellie Jonsson som samarbeidspartner, som tidligere har stilt ut på blant annet Salgshallen og Valkyrien. I fjor var det Shah Gallefoss de teamet opp med for utstillingen.
Blant de norske smykkemerkene som skal vise frem sine kolleksjoner er Diawéne, Mold Atelier, Hasla, Boygal og Aur Studio, i tillegg til moteukas nykommere Pearl Octopuss.y, kjent for sine iøynefallende smykker med perler og strass, og Liv Misund, inspirert av minimalisme og bærekraft.
Hvilke klesdesignere som vil vise under moteuka, avsløres i midten av juni.
Utstillingsprosjektet Sorgenfri Artwear gjentas også.
I år som i fjor vil nye og etablerte designere som jobber i skjæringspunktet mellom mote og kunst vises frem.
Initiativtakerne til utstillingen er Ingrid Bredholt, kjent fra det norske motemerket Mardou & Dean, og Vaar Bothner, som begge står bak Galleri Sorgenfri i Oslo.
Shah Gallefoss kuraterer en utendørs gruppeutstilling i Oslobukta i samarbeid med utstillingsplattformen Pyton, drevet av Henrik Ødegaard, Trond Meyer, Richard Øiestad og Are Blytt. Her har en gruppe kreative mennesker på tvers av kunst, arkitektur og design fått i oppgave å lage en tolkning av en stol, som kan plasseres i det offentlige rom.
Utstillingen er åpen for alle, og lørdag 27. august vil det være flere aktiviteter rundt denne, blant annet en panelsamtale om norsk design, mote og kunst.
Under fjorårets moteuke var Vogue Scandinavias panelsamtale på Steen & Strøm et høydepunkt for mange.
Moteuka gjentar dette med panelsamtaler med Vogue Scandinavia og norske designere og bærekraftsprofiler, som gir tips til hvordan man får garderoben sin til å vare lenger i en design-popup hos varemagasinet.
Pop-upen tilbyr redesignede og gjenbrukte plagg fra norske designmerker, og vil stå i en begrenset periode hos Steen & Strøm.
I år arrangerer Oslo Runway designprisen DS Fashion Talent Award på Sentralen.
Her vil fire nominerte avgangselever fra moteskolene Esmod, KhiO, OsloMet og SoFI presenteres i en runwaykonkurranse.
Sjekk ut hele programmet for Oslo Runway her.