Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Influencerne Sonja Iren og Jenny Huse er blant de som mener kommentarfeltet på TikTok er giftig
Jenny Huse og Sonja Iren. Foto: Instagram @jennyhuse1 og @sonja.iren

Influencere mener kommentarkulturen på TikTok er giftig

– Jeg har faktisk aldri opplevd noe så ille.

De siste par årene har TikTok for alvor tatt over for Instagram som det hippeste sosiale mediet. Nå teller det svimlende 600 millioner brukere, med hovedvekt på generasjon Z. Men blant dansing med overdrevne bevegelser, sminke-tutorials, matoppskrifter og annen uskyldig moro, er det dessverre også en del mørke ting der inne.

Melk & Honning har tidligere skrevet om både folk som filer ned egne tenner med neglefil, kler seg ut som døde jøder i konsentrasjonsleire, eller gjør kontroversielle challenges slik som The Mugshot-challenge.

Heller ikke i kommentarfeltet på TikTok er alt bare fryd og gammen.

Den norske influenceren Sonja Iren Johnsen forteller om en svært negativ kommentarkultur på TikTok.

Les også: Influencer snakker ut om fatshaming og plus size-bevegelsen

Sonja Iren Johnsen om den giftige kommentarkulturen på TikTok
Foto: Instagram @sonja.iren

– Jeg lastet ned TikTok i 2019, egentlig bare for å sjekke det ut. Jeg trodde aldri jeg kom til å legge ut noe der fordi jeg trodde det bare var for barn; en morsom plattform med gøye og positive videoer.

Senere samme år delte hun sin første filmsnutt der inne. Siden har det blitt flere og nå nærmer hun seg 10k følgere via @sonja.iren. Hun reagerer likevel på mengden negative kommentarer man får der inne.

– Jeg har faktisk aldri opplevd noe så ille som TikTok. Det høvler inn med fæle og sårende kommentarer med en gang man viser noe som helst selvtillit, forteller hun.

Johnsen mener det ikke bare er hos henne det er slik.

– Nei, jeg ser negative kommentarer i så og si hvert eneste kommentarfelt.

Og det er unge gutter som er verst, ifølge Johnsen.

Hva grunnen til det er vet hun ikke helt.

– De prøver kanskje å tøffe seg? Det virker som om mange unge gutter ikke takler at jenter har noe som helst selvtillit med mindre de har blondt hår og idealkroppen.

Blant kommentarene hun har fått den siste tiden går det meste på nettopp utseende og kropp.

– «Du må komme deg på trening», «Du er feit, derfor er du støgg. Å være usunn er ikke attraktivt, vi menn velger våre partnere ut i fra hvem som kan ta vare på våre barn», «du ødelegger for resten av Norge», «du er stygg» og «jeg takler ikke trynet ditt», er noen av kommentarene jeg har fått.

Les også: Nå gjør Instagram store endringer for å beskytte de unge

Sonja Iren Johnsen om den giftige kommentarkulturen på TikTok
Foto: Instagram: @sonja.iren

Johnsen påpeker at hun personlig ikke blir lei seg.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

– Men jeg blir veldig irritert og faktisk ganske sliten. Jeg er redd folk skal få ødelagt selvbildet sitt og finne nye usikkerheter, fordi en 13 år gammel gutt fant ut at han hadde lyst til å si sin mening.

Hun mener dette nå må taes tak i.

– Disse nettrollene må få høre og se hva som kan skje med mennesker når man skriver slike ting på nett. Hvor mye det kan ødelegge et menneske. I verste fall kan man ta liv, og ja, det kan være den ene kommentaren som den personen trodde bare var «å si sin egen mening» sin feil. 

– Jeg synes det er så utrolig viktig å huske på at man har ikke rett til å kommentere på alt mulig og alltid si sin egen mening om alt. Det er ikke alt man kan fikse innen ett minutt og man vet aldri hva folk går igjennom. Hvorfor kan vi ikke gjøre vårt beste til å få verden til et bedre sted? Vis glede, vær snill og si din mening når folk spør. 

Jenny Huse: – Majoriteten av kommentarene er negative

En som virkelig kjenner TikTok på godt og vondt er den mye omtalte og til dels kontroversielle influenceren Jenny Huse. Hun har 140k følgere der inne, og mener majoriteten av kommentarene der inne er negative.

– Jeg synes det er veldig leit. For det bidrar til et svekket selvbilde blant alle de unge som bruker plattformen, forteller hun til Melk.

– I stedet for å spille «Moviestarplanet» er de på TikTok, der de fleste av kommentarene er negative. Jeg tror det kan føre til mer mobbing på skolen.

Selv opplever hun å få mange slemme kommentarer.

– Ja, absolutt. De mest likte kommentarene i kommentarfeltet er som regel negative.

Jenny Huse om den giftige kommentarkulturen på TikTok
Foto: Instsagram @jennyhuse1

– For eksempel får jeg kommentarer på sminken min og at jeg ser plastisk ut. Det er ofte slike kommentarer som får flest likes. Jeg tror det er en slags konkurranse om å få flest likes på kommentaren sin.

Huse mener det helt klart er verre på TikTok enn på Instagram.

– Ja, for det er et større antall «anonyme» brukere på TikTok, som gjør at folk ikke gidder å bry seg. På Instagram er det færre anonyme brukere, som gjør at flere faktisk reagerer på de negative kommentarene man får.

For henne er det yngre jenter som er verst.

Les også
Komfortable og stilige back to work-antrekk

– 93 prosent av følgerbasen min på TikTok er kvinner. Jeg får som oftest hate av yngre jenter.

Les også: Eat the rich trender på TikTok – nå unfollower folk Kylie Jenner

Press: – Aldri før har så mange barn og unge rapportert om nettmobbing som nå

TikTok var blant de nominerte til den norske verstingprisen årets Gullbarbie, sammen med kleskjeden Brandy Melville og Sophie Elise AS.

– Bakgrunnen for nominasjonen av TikTok var at dette er en app som generelt har lite retningslinjer. Appen tillater reklame og markedsføring som er svært skadelig, samtidig som plattformen ikke tar ansvar for skadelige trender som sprer seg, forteller Lea Mariero, leder for Press – Redd Barna Ungdom til Melk & Honning.

Lea Mariero i Press Redd Barna Ungdom om den giftige kommentarkulturen på TikTok
Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom. Foto: Press

– Faktisk har TikTok så gode algoritmer at hvis du først kommer inn i disse trendene, så vil du fortsette å få opp det samme innholdet.

Hun mener selskapet nå må ta ansvar.

– TikTok må kunne stå ansvarlig for innhold som publiseres på plattformene deres. Det gjør de ikke idag. 

Mariero påpeker at de ikke aktivt har undersøkt dette med den negative kommentarkulturen i forbindelse med Gullbarbie-nominasjonen.

– Den baserer seg i stedet stort sett på markedsføringen på TikTok. Likevel er vi bekymret for at TikTok selv ikke tar ansvar for det som skjer på appen, og heller ikke sikrer at spesielt barn opplever trygghet på deres plattform. 

Kommentarer av den sorten Johnsen forteller om, mener Press-lederen kan ha stor påvirkning på unges psykiske helse.

– Det tror jeg mange ikke er klar over når de skriver disse kommentarene. Aldri før har så mange barn og unge rapportert om nettmobbing som nå, og det sier noe om omfanget.

– I tillegg er det skummelt fordi mobbing som tradisjonelt har vært i skolegården er enklere å «se», mens på sosiale medier er det svært vanskelig å kunne avdekke det utenfra, og for andre å gripe inn. 

Mariero mener flere ting må gjøres for å få bukt med dette problemet.

– For det første er det viktig at lærere får mye bedre opplæring i sosiale medier og konsekvensene av dette, slik at de også kan lære elever om sikkerhet på plattformer. Skoler har en sentral rolle i å gi opplæring.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

– Men det er også viktig at man ansvarliggjør plattformer som TikTok, som faktisk aktivt velger å fraskrive seg dette ansvaret. På de fleste andre plattformer har man i det minste noen retningslinjer. Når de fleste som bruker TikTok faktisk er barn og unge, er det så utrolig viktig.

Les også: Blir TikTok shopping-plattform?

Foto: Edward Berthelot/Getty Images)

TikTok: – Vi tar dette seriøst

– Vi jobber kontinuerlig for at TikTok skal oppleves som et støttende felleskap, der man kan kan fokusere på hva man liker best, enten det er å være kreativ, finne venner eller å ha det gøy, sier en talsperson for TikTok i en mail til Melk & Honning.

Ifølge talspersonen tolerer ikke TikTok at medlemmene blir mobbet eller krenket. Den typen oppførsel går imot retningslinjene, og denne typen innhold skal ifølge talspersonen bli fjernet umiddelbart.

Talspersonen forteller at selskapet nylig lanserte en ny funksjon som gir folk mulighet til filtrere spam eller støtende kommentarer. Dette håper de vil gi folk mer kontroll over hvilke kommentarer som synes under videoene deres.

– Vi er også kommet med en annen funksjon som ber folk om å tenke seg om to ganger på om kommentaren er upassende eller slem, samtidig som vi minner dem på våre retningslinjer. Og dersom folk ser innhold på TikTok som de mener går imot disse, oppfordrer vi til at de rapporterer det.

Ifølge deres egne undersøkelser, blir hele 92,4 prosent av videoene som bryter retningslinjene fjernet før en bruker rapporterer dem. 83,3 prosent blir fjernet før de i det hele tatt får noen views.

– Vårt team sitter klar til å fjerne ubehagelig eller krenkende kommentarer 24/7.

På spørsmål om hvem som faktisk er ansvarlig for at appen er full av kjipe kommentarer, kan de fortelle at de er sitt ansvar bevisst.

– Vi tar dette seriøst og våre sikkerhetsteam jobber hver dag med å forbedre oss. Det er grunnen til at vi også nylig lanserte European Safety Advisory Council. I samarbeid med eksperter og organisasjoner forsøker vi å bli bedre for at TikTok skal bli bra sted å være for våre brukere.

Les også: Slaktes for farlige skjønnhetstips

Siste saker

Mest lest nå
Les mer