Bilder via Instagram @jamescharles

Ny challenge tar av på sosiale medier

Superinfluencer James Charles får sterk kritikk for å ta utfordringen.

Utfordringer på sosiale medier er gammelt nytt. Alle husker ice bucket challenge der meningen var å samle inn penger til forskning på den dødelige sykdommen ALS. I 2016 gjorde mange den såkalte A4 waist challenge, der man skulle bevise at midjen var like smal på bredden av et A4-ark. Nå nylig tok earphone waist challenge over stafettpinnen da utfordringen gikk på å vise hvor mange ganger man kunne knyte hodetelefonene sine rundt livet. Ikke akkurat de mest #bodypositive variantene.

Nå i disse karantenetider har man sett at folk kaster seg på challenges, spesielt i form av danseutfordringer på TikTok. Men også en annen ny challenge tar av på den populære appen nå, nemlig The mugshot challenge.

Ifølge Dazed går den ut på at folk poster falske mugshots (fengslingsbilder. journ.anm) av seg selv, gjerne der de har sminket kutt, sår, blodige neser eller blåmerker i ansiktet.

Se dette innlegget på Instagram

#mugshotchallenge

Et innlegg delt av Havanna Winter (@havannawinter)

Blant de som har tatt utfordringen er blant andre den norske, LA-baserte influenceren Havanna Winter, og superinfluenceren og beauty-youtuberen James Charles. Sistnevnte delte resultatet med sine 17 millioner Instagram-følgere i går, mandag.

Nå får han mengder av kritikk på nett.

Slik som Dazed påpeker, er det problematiske med utfordringen at majoriteten av de som har deltatt hvite, mens det i hovedsak er etniske minoriteter som i hovedsak er utsatt for stadig forfølgelse og fengsling av politiet. Hvite mennesker har dermed muligheten til å late som de har blitt arrestert som en del av en morsom challenge, mens andre faktisk får kjenne den stadig politibrutaliteten på kroppen. Motenettstedet kaller det hele «tonedøvt».

Under Charles innlegg har flere også poengtert at vold i hjemmet har økt kraftig under karantene og lockdown, og at der derfor er meget lite sympatisk av han å dele dette nå.

Etter å ha mottatt mengder av kritikk valgte Charles å ta ned innlegget fra TikTok og Twitter. Han unnskyldte seg også med at hundrevis av influencere og artister har gjort liknende ting:

Det falske fengslingsbildet av han ligger fremdeles på Instagram og har per nå 1,5 millioner likerklikk.

Les også: Instagram har skrudd av likes i Norge