Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sonja Iren Johnsen går i bresjen for kroppspositivisme og self love på Instagram
(Foto via Instagram @sonja.iren)

Influencer Sonja Iren Johnsen om fatshaming og plus size-bevegelsen

– Tynne folk får ikke høre at de er modige som legger ut bikinibilder.

De siste årene har kroppspositivisme for alvor kommet på agendaen, og bilder av stolte curvy personer er å se overalt på Instagram.

Her i Norge er Sonja Iren Johnsen blant de som leder an innen denne bevegelsen. Med over 70 000 følgere via Instagram-kontoen @sonja.iren, poster hun bikinibilder, motiverende quotes og selfies.

På det meste har hun fått over 15 000 likes og hundrevis av kommentarer. Mye er positivt, men hun opplever også mye fatshaming. Hun har blant annet blitt kalt «ugly whale» og fått høre at hun kommer til å dø av hjerteinfarkt før hun er 50, om hun ikke slanker seg og blir tynnere.

– Det klart at jeg er blitt veldig lei meg, og hatt perioder der kommentarene har gått ekstra inn på meg. Det har hendt jeg har følt: «Herregud, kanskje jeg ikke blir mer enn 60?». Men så vet jeg at de tar feil. De sier det bare for å være fæle. Nå klarer jeg å ignorere det.

Til Melk & Honning forteller hun at hun sletter majoriteten av de negative kommentarene.

– Jeg vil ikke at folk skal gå inn på min profil og kanskje bli inspirert til å begynne å like seg selv, for så å se at kommentarfeltet er fult av hat. Så det handler både om meg selv og det å forsøke å skape en positiv opplevelse.

Les også: Normal er blitt den nye normalen i undertøysbransjen – eller?

Sonja Iren Johnsen
Sonja Iren Johnsen vil fremme en kroppspositiv holdning. Bilde: Instagram @sonja.iren

Ba til Gud om å bli tynn

21-åringen beskriver oppveksten i Leirfjorden i Nord-Norge som «helt fantastisk». Miljøet var inkluderende med lite mobbing, forteller hun.

– Men det hendte jo at noen som ville være litt frekke nevnte at jeg var tjukk. Så jeg ble nok klar over at jeg var det ganske tidlig.

Tidlig i tenårene bad hun hver kveld til Gud om å få en annen kropp.

– Jeg ville ikke være meg selv. Jeg hadde lyst til å bli en helt annen person. Det skjedde jo selvfølgelig ikke.

Drømmen var å bli danser eller modell.

– Men jeg hadde ingen tro på at det kom til å skje før jeg ble tynn.

På ungdomsskolen begynte diettene. Nutrilettshakes på skolen. Lavkarbodietter der hun kun spiste kun kjøtt fra morgen til kveld.

– Jeg har prøvd alt mulig. Da jeg var 15 begynte jeg å trene tre ganger om dagen, samtidig som jeg knapt spiste noe som helst. Jeg fikk så vondt i beina at jeg knapt klarte å gå. Jeg ble rett og slett helt ødelagt av all treningen.

Hun ble litt tynnere, men den ekstreme rutinen var ikke mulig å opprettholde.

Familien forsøkte å være positive og støtte opp så mye de kunne.

– De visste jo at jeg ønsket å gå ned i vekt, så de stilte opp. Men heldigvis har det aldri handlet om utseende. De er virkelig verdens beste foreldre.

Slike bilder deler Sonja Iren Johnsen med sine følgere. Bilde: Instagram @sonja.iren

– Det er faktisk helt normalt å være tjukk

På et tidspunkt bestemte hun seg for å kaste seg ut på dypt vann. Hun postet bilder av seg selv i bikini på Instagram.

– På starten fikk jeg kommentarer om at jeg var modig. Det synes jeg var utrolig hyggelig selvfølgelig. Og det er naturlig siden kanskje ikke så mange som ser ut som meg gjør det? Men samtidig tenker jeg at det er rart at man skal måtte være modig for å gjøre det.

– Tynne folk får ikke høre at de er modige som legger ut bikinibilder. Jeg skulle ønske at man fikk de samme komplimentene som tjukk som det en tynn person får. Jeg håper det blir såpass normalisert på sikt. For det er faktisk helt normalt å være tjukk!

Til tross for fatshaming og negative kommentarer overstrømmes hun også av takknemlige tilbakemeldinger.

– Ja, det er faktisk kjempemye av det! Det er folk som vil takke meg hele tiden. Som sier de har turt å gå i bikini på grunn av meg. Eller klart å starte å spise igjen. Tenk at jeg kan påvirke noen på den måten. Det er helt utrolig.

Les også: Plus size-modeller: Hva med mennene?

Sonja Iren Johnsen iført russedress
Bilde: Instagram @sonja.iren

Modelldrømmen

Selv nevner Sonja Iren den curvy supermodellen Ashley Graham som et av sine store forbilder. Hun har selv allerede gjort en modelljobb for Russeservice, og vært i kontakt med de store norske modellbyråene.

– Det er faktisk mamma og pappa som alltid har sagt at jeg burde bli modell, så glad som jeg er i å ta bilder av meg selv og sånn. Og det å oppnå den drømmen gjør jo at jeg føler: «Herregud, jeg er jo bra nok!». Jeg hadde jo aldri egentlig trodd at noe sånn kunne skjedd med mindre jeg ble tynn.

Da hun var yngre var hun inne på tanken om å operere seg. Det har hun lagt helt fra seg nå.

– Jeg hadde lyst til å ta slankeoperasjon, brystoperasjon, endre leppene og så videre. Jeg tror jeg har vært inne på tanken om å operere det meste. Men man må heller prøve å like den man er. Nå ville jeg aldri gjort noe sånn.

– I dag er det alt for lett å ta plastisk kirurgi, mener jeg. Noen tar nose job rett etter 18-årsdagen eller bruker konfirmasjonspengene til å ta operasjoner. Det burde bli mye strengere.

Sonja Iren Johnsen
Bilde: Instagram @sonja.iren

– Tynne folk må slutte å si: «Åh, jeg føler meg tjukk»

Sonja Iren håper at hun kan være med på å bidra til at grensene mellom tykk og tynn viskes ut.

– At det kan være en tjukk hovedrolle i en film, uten at det alltid skal være mobbeofferet. At man kan være med i store reklamekampanjer.

– Jeg håper også virkelig at alle kan slutte å bruke «tjukk» som skjellsord. Og at tynne folk slutter å si: «Åh, jeg føler meg tjukk». Det bør kun være en måte å beskrive en kroppsfasong på, ikke noe mer enn det. Jeg tror det blir bedre for alle sammen om man bare slutter å bruke det i negativ forstand.

Hun føler dette bare er begynnelsen for henne som curvy influencer.

– Jeg fikk mange flere følgere i sommer. Både alle de positive og alle de negative kommentarene jeg får beviser at jeg gjør noe som er viktig. Og jeg vil fortsette så lenge jeg føler at jeg har lyst og at dette trengs.

Sonja Iren Johnsen med ansiktsmaske
Sonja Iren Johnsen har over 70 000 følgere på Instagram. Hun tror dette bare er begynnelsen. Bilde: Instagram @sonjairen

Les også: Når sluttet kroppspositivitetsbevegelsen å være inkluderende?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer