Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ice-rolling er blitt en stor trend i skjønnhetsverdenen
Ice-rolling har blitt en stor trend. Foto: The Zoe Report

Ice-rolling tar av i skjønnhetsverdenen, men er det egentlig bra for huden?

– Kan svekke hudbarrieren, mener norsk hudekspert.

I skjønnhetsbransjen er det alltid en ny trend på gang. I jakten på evigung hud er mange villige til å prøve mye og tidvis også ganske rare behandlinger. Melk & Honning har tidligere skrevet om dermarolling, som handler om å stikke 1290 nåler i huden per sekund. Andre tendenser har vært ulike former for produkter med påstått oppstrammende effekt, slik som jade rollers, face sculptors eller Gua sha.

De siste månedene har en nye type hjemmebasert skjønnhetsbehandling trendet, nemlig ice facing eller ice-rolling.

Det går ut på at man bruker iskalde kuler, populært kalt ice globes, til å massere fjeset med. De ser gjerne ut som små plastikkstaver med en kule fylt med gelé og vann som kjøles ned i fryseren. Ifølge Glamour hevder noen at det har en oppstrammende, løftende og lysnende effekt på huden.

Les også: Denne «billigmaskaraen» går viralt

Den asiatiske influenceren og hudpleieguruen Tina Craig står bak merket U Beauty Skincare. Hun er blant de som sverger til ice-rolling. Ifølge danske Costume er hennes filmsnutt, som omhandler en helt spesiell variant av behandlingen, sett over 3 millioner ganger via Instagram og TikTok.

Der forteller hun at hun lager en stor isbit av kokosmelk, havremelk og mandelmelk, som hun masserer ansiktet med morgen og kveld.

Dette mener hun kan bidra til å «redusere inflammasjon, roe ned akne og minke tegnene på aldring, slik at man får en glassaktig hud».

Ice rolling er blitt superpopulært de siste månedene - her ser man Tina Craig med sin variant
Tina Craig med sin hjemmelagde isbit av kokosmelk. Foto: Tina Craig Instagram

Les også: Lanserer Kris Jenner eget skjønnhetsmerke?

– Så vidt jeg vet er det ikke nok klinisk forskning som støtter påstandene som omhandler ice facing, sier Sara Gabrail, hudterapaut hos Oslo Skin.

Hun mener likevel det med fordel kan brukes dersom man er litt hoven i ansiktet, for eksempel for å roe ned såkalt morning puffiness.

– Kokosmelk er jo også en ingrediens som brukes i diverse hudpleieprodukter. Men jeg vil tro at dersom det påføres i sin naturlige form i en isbit vil det ikke utrette så mye. Rett og slett fordi ingrediensene ikke vil klare å trenge langt nok ned i huden.

Gabrail forteller at hun er mer tilhenger av produkter med aktive ingredienser som er satt sammen på en måte som vil jobbe på cellenivå.

– Når det gjelder is kan det gi en god følelse der og da, fordi kulden drenerer huden og porer og blodkar kan trekke seg sammen. Men om det utretter noe på lang sikt kan jeg ikke uttale meg om.

– Dersom man legger isbiter direkte på huden veldig hyppig, kan det også svekke hudbarrieren, understreker hun.

– Ice-rolling har jeg ikke vært borti. Men jeg ser for meg at det har samme effekt som en isbit fra fryseren, sier skjønnhetsansvarlig i Costume, Sonia Uppal.

Hun forteller at isbiter i lang tid er blitt brukt som en beautyhack blant eksempelvis kjendiser for å kjøle ned hevelser i ansiktet.

– Jeg opplever å våkne med hevelser i ansiktet når jeg er i varme klimaer eller etter en lang flyreise. Da kan iskaldt vann eller en god massasje hjelpe for å drenere området med hevelse. Ice-rolling har nok samme effekt.

Uppal tror imidlertid ikke noe på at ice-rollers gir strammere hud.

– I så fall er det ikke en vedvarende effekt. Men et DIY-triks jeg selv sverger til er å kjøle ned isbiter av grønn te. Grønn te inneholder masse antioksidanter som har en lindrende effekt på huden, da spesielt det hovne øyepartiet. Bortsett fra det er jeg glad i å rulle med jade rolleren av rosenkvarts over ansiktet de morgenene jeg har litt ekstra tid. Den oppbevares alltid i kjøleskapet.

Ice-rolling er en stor ny trend - men ikke alle er like overbeviste
Sonia Uppal. Foto: Instagram @soniauppal

– Selv opplever jeg at rulling med moderat trykk er med på å øke blodgjennomstrømningen i ansiktet, som er med på å gi ansiktet en frisk og naturlig glød.

Hun forklarer at det kan brukes til å trene musklene i ansiktet, som kan ha en viss effekt på linjer eller rynker.

– Men at du blir slankere i ansiktet er bare tull. Det er ingen forskning som tilsier at slike verktøy har en spesifikk effekt på huden, annet enn at de skal virke avslappende og avkjølende. 

Hudsykepleier: – Kan trigge til at blodkar «sprenges»

En annen som er skeptisk til behandlingen er Helene Skoje som er kosmetisk dermatologisk sykepleier. Hun er kjent som Hudsykepleieren på Instagram og tidligere gjestet blant annet podcasten «Fag og feminin».

Skoje forteller at is eller kulde trekker sammen blodkarene i huden, slik at blodet må strømme raskere for å forsyne vevet.

Helene Skoje som kaller seg hudsykepleieren på Instagram forteller om sitt syn på ice-rolling
Helene Skoje. Foto: Pia Camilla Osland

– For noen kan dette gi det vi ser på som sunn glød. For andre kan det skape irritasjon i huden på lik linje som det å være ute en kald vinterdag. Kulde kan igjen være en faktor som trigger til at blodkar «sprenges», slik at man får såkalte telangiectasier i eksempelvis kinn.

Hun mener ingen ingredienser slik som de Craig har valgt kan legges på huden og absorberes eller nyttegjøres, uten teknologi eller støtteingredienser bak seg.

– Jeg pleier å si at matvarer direkte på hud er matsvinn og ikke noe annet enn det. Mange lager masker av ting de finner i skapet hjemme. Noen til og med sitron, som er en veldig dårlig idé.

– Det skal en del mer til for at ingredienser kan penetrerer ned og absorberes av hudens celler enn som så.

Les også: Slik blir du kvitt «maskne»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer