Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Nåler i huden 1290 ganger per sekund – er det verdt det?

Vi har snakket med ekspertene om micro needling-trenden.

De siste årene har begrepet «micro needling» til stadighet dukket opp både på blogger og i skjønnhetssaker i glansede magasiner. Metoden i seg selv kan virke ganske ekstrem; Det handler om å rulle en mengde nåler over huden gang på gang, og apparatet både høres og ser ut som en fordums torturmetode. Men, lovnaden om en stor forbedring i hudkvalitet har likevel fått mange til å kaste seg på trenden.

I Oslo er det lett å finne steder man kan gå for å være en levende nålepute for et par timer. 

Eger Skin clinic er en av disse. Klinikksjef Julie Stensrud forteller til Melk & Honning at det finnes mye forskning på micro needling og kollagen-indusert terapi, og at det er blitt foretatt millionvis med behandlinger siden 90-tallet.

– Effekten vi ofte ser er en oppstramming av huden, forbedring av pigmenteringer, akne arr og fine linjer både rundt øyne og munn, en forminskning av store porer, at det bedrer kirurgiske og traumatiske arr, jevner ut og myker opp strekkmerker og gir en mer glødende hudoverflate.

– Men siden man stimulerer til nydannelse av vev og stimulerer celler, må man gjerne gjennom to til seks behandlinger, og mye mer enn dét dersom man jobber med kompliserte arr eller brannskader, forklarer hun.

De aller fleste hudpleiesalongene i Oslo tilbyr behandling med såkalt «derma pen» – en australsk variant, der man opererer med kun 12 små, sterile nåler. Stensrud forteller at de har valgt den fordi den tilbyr en mer avansert, fraksjonert versjon av tradisjonell micro needling.

– Man kan sammenlikne resultatet man får med en mildere, fraksjonert laser, men med mye mindre bivirkninger og kortere helingstid. Dermapen penetrerer huden omtrent 1290 ganger per sekund og har en justerbar nåldybde fra 0,25 mm til 2,5 mm, avhengig av området som skal behandles.

DERMAPEN – Det mest populære micro needling apparatet i Norge

– Krever god kunnskap

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene Skoje hos SenZie medispa, som også tilbyr micro needling, forteller at behandlingen trigger hudens ledende bindevevscelle, firbroplasten, til å produsere både mer kollagen og elastin.

–Det skjer på samme måte som om huden hadde fått en skade, bare minus arrdannelser, sier hun.

Når det gjelder folk som sliter med for eksempel akne er den ifølge henne et supert redskap fordi den åpner opp og tilfører oksygen nede i huden der bakterien ligger.

– Denne bakterien trives best i miljøer uten oksygen og når O2 da tilføres huden via dermapen-kanaler vil tilstanden bedres.

Grunnen til de blodige bildene av for eksempel Kim Kardashian og supermodell Bar Refaeli etter en micro needling behandling, er at de små nålene kan prikke hull i bittesmå blodårer ytterst i huden.

De hudpleierne vi snakker med forteller at selv om det kan se ekstremt ut, blir man smurt inn med en bedøvende salve på forhånd, noe som fører til at behandlingen som oftest ikke er annet enn litt ubehagelig. 

Men, Skoje påpeker at man som behandler bør ha ekstremt god kunnskap om hud for å drive med dette.

– Det vil rett og slett ikke fungere i hendene til en hudpleier som ikke vet forskjell på de ulike hudlagene. Micro needling kommer med ulike nålelengder, og en god behandler vil hele tiden stille på nålelengden for å etterstrebe optimal behandling av din hud. Det er fordi huden varierer i tykkelse gjennom hele ansiktet.

– Skal man for eksempel jobbe med å få huden til å produsere kollagen om målet er en bedre hudstruktur eller forbedring av arr, må man ned til hudlaget som kalles det retikulære dermis. Det er altså den nedre delen av lærhuden. Ønsker man å jobbe med pigmenter må man holde seg i overhuden med korte nålelengder.

– Har ikke behandleren nok kunnskap risikerer man å få en helt unyttig og ubehagelig opplevelse, forklarer hun.

Den originale derma rolleren – Fremdeles brukt av hudpleiere verden over, og den selges mye til hjemmebruk, men mindre populær blant behandlerne i Oslo.

Advarer mot hjemmebehandlinger

De siste årene har det også blitt populært å prøve seg på micro needling hjemme. Blant annet er det flere norske bloggere og influencere som har blitt sponset av internasjonale produsenter for å fremme nettopp dette.

Anne Berit Eide, som etablerte Oslo Hudpleieklinikk på starten av 90-tallet, har drevet med derma rolling og derma pen i en årrekke.

Hun synes ikke noe om at man skal gjøre denne behandlingen hjemme. 

– Det er ekstremt viktig at alt er superhygienisk både før og etter, og du må også ha god erfaring som behandler for å gjøre det riktig. Det er klart at om man ønsker det som kunde, kan man gå til en erfaren behandler og kanskje lære seg hvordan man gjør det, men jeg anbefaler at man besøker en hudpleiesalong i stedet.

Hun påpeker at ettersom micro needling er blitt så populært, er det veldig mye halvveise produkter på markedet.

– Du finner mye fake, produkter på nettet, produsert i Kina og slikt, og det ville jeg ikke kjøpt. Apparatet vi bruker koster omtrent 50.000 kroner og er laget av kirurgisk stål. Det er det samme som for eksempel Volvat bruker.

Hun påpeker også at man ikke må se på dette som en «quick fix».

– Micro needling løser ikke alle problemer, men man kan se fantastiske resultater. Som alt annet handler det om å ha en god livsstil ved siden av for å få et godt resultat.

En av bloggerne som i stedet for å gjøre behandlingen hjemme, har valgt å gå til en salong er Emilie Tømmerberg. Hun er en av Norges største skjønnhetsbloggere. 

– Da jeg leste om behandlingen ble jeg veldig nysgjerrig. Jeg er over gjennomsnittet interessert i hudpleie og produkte. I mitt tilfelle handlet det om å være ute etter forebyggende effekt, og rett og slett bevare huden slik den er, forteller hun til Melk & Honning.

Per dags dato har hun tatt tre behandlinger, med flere måneders mellomrom. Tømmerberg forteller at hun ikke merket resultater med en gang.

– Jeg føler jeg har fått litt jevnere hudtone og mer glød nå, og at noen linjer i ansiktet er blitt mindre tydelige. Jeg har et arr på haken jeg ønsker at skal bli mindre synlig. På sikt blir den nok finere med tanke på den naturlig økte kollagenproduksjonen, og det synes jeg er veldig spennende.

Skjønnhetsblogger Emilie Tømmerberg

Gode forskningsresultater, men ikke en behandling for alle

Det finnes en del publisert forskning når det kommer til micro needling på nett, og den store majoriteten konkluderer med positive resultater. I «Micro needling: Where do we stand now? A systematic review of the literature», publisert i juni i fjor i The Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery har tre høytstående dermatologer gjennomgått og vurdert eksisterende litteratur og forskningsresultater når det kommer til behandlingen.

I rapporten heter det at «micro needling kan gjøre en markant forskjell både alene og i kombinasjon med kremer og bestråling. Når man sammenlikner behandlingen med andre typer behandlinger var resultatet likt, men micro needling hadde færre bivirkninger og kortere legningstid».

Men det er ikke alle som mener behandlingen biter på de aller tøffeste hudproblemene.

Hos anerkjente Dr. Bondevik i Oslo har de valgt å ikke tilby micro needling.

– Mange av de som kommer til oss har allerede vært gjennom slike hudpleiebehandlinger uten å komme helt i mål, forteller kosmetisk dermatologisk sykepleier, Mojgan Abdeh.

Pasientgruppen deres har gjerne dypere og mer avanserte problemer med huden.

– Micro needling i seg selv er sikkert en fin behandling, men vi mener den ikke er egnet til vår pasientgruppe. Vi tilbyr i stedet såkalt C02-fraksjonert laser, som er en kraftigere behandling, som jobber dypere, krever færre behandlinger og gir etter vår erfaring bedre resultater, forteller hun.

Toppbilde: Via Instagram @kimkardashianwest @barrafaeli

Les også: Mitt skjønnhetsunivers: Felicia Noelle Donkor

Siste saker

Mest lest nå
Les mer