Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Copenhagen Fashion Week blir heldigital
Norske influencere med munnbind under moteuken i København i høst. Foto: Raimonda Kulikauskiene/Getty Images

Slik kan du forebygge og behandle «maskne»

Tips fra ekspertene.

Munnbind er for lengst blitt et fast tilbehør i hverdagen til de aller fleste av oss, og med det kommer nye utfordringer. Som for eksempel kviser og uren hud, såkalt «maskne», i området som er tildekket av masken.

Melk & Honning spurte ekspertene om deres beste tips til å forebygge og behandle «maskne»

Hva er egentlig «maskne?»

– «Maskne» er egentlig ikke noe nytt. Akne, kviser og utbrudd forårsaket av jevnlig «mekanisk» slitasje og bevegelse har en egen diagnose som heter acne mecanica på fagspråket. Dette er en aknetype som trigges av jevnlig og gjentagende irritasjon fra gnissing og bevegelse fra tette stoffer og papir mot huden, sier innehaver av Beth’s Beauty, Elisabeth Lein Oksvik.

Hun forteller at det danner seg et eget miljø av svette, oljer fra huden og bakterier som er fanget mellom huden og munnbindet. Den allerede irriterte huden i kombinasjon med dette bryter ned hudbarrieren.

– Huden fungerer derfor ikke normalt. Høyere fuktighet, varme og tettere porer gjør at sebum som naturlig kommer ut av porene ikke gjør det som normalt, og det skapes bakterievekst som blir små inflammasjoner i huden.

Elisabeth Lein Oksvik. Foto: Privat

Hudlege ved Aleris Frogner, Anne Sofie Brandstorp forteller at «maskne» ikke er noe nytt hos for eksempel helsearbeidere som bruker munnbind gjennom dagen, men at begrepet har fått mer fokus og omtale under pandemien.

– Som hudlege ser jeg mange med denne problematikken. Spesielt hos de som er litt plaget fra før, og hvor de opplever forverring. 

Anne Sofie Brandstorp. Foto: Aleris

Brandstorp understreker at det er viktig å holde munnbindet rent, da man ofte svetter under.

For å unngå uren hud anbefaler hun å effektivisere hudpleierutinen med skånsom, ikke-irriterende rens med mye fukt.

– Fuktighetskrem kan også beskytte huden mot friksjon fra munnbindet.

– Ikke bruk retinoider eller andre syrer under munnbind, da munnbindet kan forsterke produktlevering til huden. Bruk dette eventuelt på kveldstid.

Hun forteller at dersom utbruddet er uttalt nok, vil det ikke holde å effektivisere hudpleierutinen. Da kan det være aktuelt å oppsøke hudlege for å få foreskrevet reseptbelagte kremer.

Noen munnbind er bedre for huden

Daglig leder i Helt Krem, Cathrine Stabel forteller at noen hudtyper er mer utsatt for hudproblemer i forbindelse med bruk av munnbind.

– Om man har fet til kombinasjonshud er man mer utsatt. Men uansett hvordan hudtype man har er det større sjans for å oppleve uren hud og kviser nå. Varm luft fanget innenfor munnbindet gir god grobunn for bakterier og hudmidd. I kombinasjon med friksjon fra masken er det lettere for bakterier å trenge ned i huden. Vipps har du hudproblemer du aldri har opplevd før.

Cathrine Stabel. Foto: Privat

Har det noe å si hva slags munnbind vi bruker? Er noen typer bedre for huden enn andre?

– Ja, det har noe å si. Det er en grunn til at de selger putetrekk av silke, fordi materialet er «snillere» mot huden. Et munnbind med naturlig silke og tettvevd bomull (trådtall på minst 600) er også, ifølge en studie gjort av Universitetet i Chicago, en av de sikreste og mest effektive variantene av tøy-masker. Det gir også mindre friksjon og mindre potensiale for uren hud.

I situasjoner med økt eller høyt smittepress i samfunnet, og hvor det er vanskelig å holde avstand, kan munnbind anbefales som et tiltak for å redusere risikoen for smittespredning, skriver FHI på sine nettsider. Imidlertid kan ikke munnbind erstatte andre tiltak, men må komme i tillegg. Du kan lese mer om ulike typer munnbind og riktig bruk her.

Slik forebygger du «maskne»

Dersom du har lyst til å være føre var, kommer Stabel med noen tips til hvordan du kan forebygge «maskne»:

  • Begrens tung sminke. Velg lettere hudsminke som BB- eller CC-kremer. Erborian og Lumene har gode alternativer.
  • Rens huden ordentlig på kvelden. Dette er ikke en tid for renseservietter. Oljerens etterfulgt av kremrens er en mild, men effektiv måte å rense huden på. En lett og god olje som oppløses i vann er A-True Pure Balancing Cleansing Oil. God kremrens er for evig og alltid CeraVe Hydrating Cleanser i min bok – den er mild, effektiv og tørker ikke ut huden. På morgenen holder det med kremrens.
  • Bruk en toner med BHA (salicylic acid). Det er en ingrediens som er antibakteriell og betennelsesdempende. Skin Perfecting Toner 2% BHA fra Paula’s Choice eller Kicks Beauty Act 2% BHA + 1% Zinc. Brukes etter rens, før fuktighetskrem på kvelden. Akkurat som kroppen må tilvennes trening må huden tilvennes BHA. Bruk det derfor kun et par ganger i uken i starten. Om huden blir rød og irritert, ta litt pause. Eller prøv azelaic acid istedet.
  • Bruk lett fuktighetskrem på dagen. Huxley Cream; Fresh and More gir masse fuktighet, men har lett konsistens og trekker kjapt inn. Cosmica Sensitive Face Fluid er kanskje ikke så sexy å se på, men har probiotika-ingrediens som hjelper til å balansere bakteriefloraen på huden, det kan bidra til å holde huden klar for kviser. Har man veldig tørr hud, bruk et fuktighetsgivende serum under kremen. La Roche-Posay Hyalu B5 Serum er bra.
  • For ekstra tiltak kan man vurdere et serum med niacinamide. Det er en ingrediens som styrker hudbarrieren, virker talgregulerende og betennelsesdempende. Gode ting når man må bruke munnbind ofte. Gode produkter med niacinamide er Elixir Cosmeceuticals Niactil 4%, det er som kultprodukt å regne. Kicks Beauty Act 5% Niacinamide Serum er også et godt produkt. Bruk for eksempel BHA eller azelaic acid i rutinen på kvelden og niacinamide på dagen.

Slik behandler du «maskne»

Har du allerede vært så uheldig å oppleve kviseutbrudd etter munndbindbruk, har Stabel gode råd å komme med for å behandle det:

  • Basiron med 5% benzoylperoksid fås på apoteket. Den reduserer mengden bakterier som forårsaker kviser og løser opp talgpropper som fører til at porene blir tilstoppet. Brukes etter rens og før fuktighetskrem på kvelden. Kan misfarge klær og dynetøy.
  • Retinol regulerer talgproduksjon, sørger for at porene ikke tetter seg, øker cellefornyelsen, forbedrer hudteksturen, reduserer pigmentering og øker kollagenproduksjonen. Retinol kan derfor være et godt produkt for å holde maskne i sjakk. Start forsiktig med denne ingrediensen og tren opp hudens toleranse. God retinol får man fra merkene Verso, Skinceuticals eller Medik8. Er man under 25 år ville jeg valgt Basiron fremfor retinol. Er man over 25 kan retinol, brukt riktig, bidra til en sunnere og finere hud på sikt i tillegg til å redusere maskne.

– Om man ikke er motivert for å endre hele rutinen kan et lite triks bidra til å holde huden renere. Bruk en spray med antibakterielle ingredienser ment for huden, som La Roche-Posay Serozinc. Spray lett over nedre del av ansiktet når du har kommet deg innendørs, etter å ha fjernet munnbindet, avslutter Stabel.

Anbefaler spot treatment

Daglig leder i Gimle Parfymeri, Lill-Ann Schjelderup understreker viktigheten av å være forsiktig med sterke akne-behandlinger.

Lill-Ann Schjelderup. Foto: Marthe Hesvik Norheim

– Hvis du tørker ut huden for mye vil den produsere mer olje og problemet kan forverres. Bruk produkter til å behandle kun selve kvisen eller problemområdet (spot treatment), og husk jevnlig peeling og eksfoliering med en eksfolierende toner eller en rensemaske én til to ganger i uken. 

Hun anbefaler også å ta minst mulig på kvisene eller utbruddet.

– Når de blir hvite og er helt klare for å komme ut anbefaler vi at du klemmer de ut forsiktig med to Q-tips, ikke negler og fingre som kan skade hudvevet eller tilføre bakterier til kvisen. 

– Vi har også hatt god effekt med å behandle påbegynnende kviser lokalt. Da anbefaler vi enten å dyppe en bomullspinne ned i C-vitaminserumet til The Organic Pharmacy, og så bare trykke det på lokalt og rett og slett drukne kvisen i dette. 

Schjelderup kommer med flere produktanbefalinger for å bekjempe «maskne»:

  • Biologique Recherche Complexe Iribiol 30ml. Dette er perfekt for å beskjempe maskne! Et balanserende serum som bidrar til å regulere talgproduksjonen og redusere porene. Virker antiinflammatorisk for effektivt å bekjempe kviser og forhindre nye.
  • Omorovicza Deep Cleansing Mask 100ml. Denne er mye mer enn en dyprensende behandling. Denne kalsium- og magnesiumrike masken renser tettede porer og lysner huden når den trekker ut urenheter. 
  • The Organic Pharmacy Blemish Gel. En svært aktiv, men skånsom gele som reduserer kviser superraskt uten å tørke eller irritere huden.

Les også: Er det innafor å lage egne munnbind?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer