– I løpet av denne krisen vil de fleste butikker søke mot netthandel og nye løsninger, samtidig som kundene lærer seg nye måter å handle på, mener markedssjefen hos Miinto.
At koronaviruset har hatt en voldsom påvirkning på motebransjen er allerede gammelt nytt. Majoriteten av Oslos uavhengige motebutikker er midlertidig stengt, med det økonomiske tapet det medfører. Det samme har også hovedstadens internasjonale luksusbutikker gjort. Store mote-eventer er blitt avlyst, det samme er sommerens moteuker i London og Paris, og et stort motemagasin måtte nylig legge ned.
Men nå som alle sitter proppfulle av kjedsomhet i de tusen hjem, i mer eller mindre selvpålagt karantene, shopper de som gale på nett i stedet?
Melk undersøkte derfor om salget hos nettbutikkene har økt under koronakrisen, og forhørte oss med Zalando, Me and More og Miinto.
Les også: Norske nettbutikker: Her kan du shoppe norsk på nett
Endring av handlevaner på sikt
Hos Miinto kan markedssjef Jan Hagen bekrefte ovenfor Melk at de opplever en økning.
– Den kommer likevel i bølger. De første dagene av krisen falt etterspørselen dramatisk. Akkurat nå ser vi en recovery (En stabilisering etter en krise. Red.anm) med en normal budsjettert vekst, men dette kan endre seg raskt, forklarer han.
Ifølge Jan Hagen nærmer de seg denne måneden en vekst på 50 % sammenliknet med fjoråret.
– Dette er en kombinasjon av midlertidig økt etterspørsel og beinhard jobbing hos oss butikkene våre. Men når 90 % av det fysiske markedet faller bort, er ikke denne veksten nok til alle. Vi trenger mer for å hjelpe flere.
Nettbutikken Miinto fungerer som et motekollektiv, der mer enn 400 uavhengige motebutikker- og merker er forent. Mange av disse har også fysiske butikker som er stengt nå. Hagen påpeker at antallet nye butikker som ønsker å komme seg på nett hos dem har økt betraktelig.

– Vi har nå ti ganger mer etterspørsel enn i en vanlig måned. Og vi ønsker å hjelpe, derfor har vi nå gjort det gratis for alle som ønsker å være med.
Han velger å foreløpig være optimistisk, men samtidig realistisk når det gjelder konsekvensene av COVID-19 på det norske retailmarkedet.
– Dersom krisen forlenger seg må vi være realistiske og si at vi ikke forventer en sterk økning i etterspørsel. Det er likevel mye som kan løses med beinhardt arbeid og det er nettopp det vi fokuserer på nå. Alle stener snus for å finne midler til å holde butikkene flytende så lenge som mulig .
Pakker som bestilles på nett har inntil videre samme leveringstid som før.
– Vi har veldig tett dialog med våre logistikkpartnere, som har betrygget oss om at pakker vil bli levert som normalt. Vi blir mest påvirket av arbeidsmengden det kreves for å sikre alle ledd i verdikjeden, men hittil har vi klart å holde alt i gang.
Vil krisen på noen måte være fordelaktig for netthandelen?
– Umiddelbart vil jeg si, nei. Etterspørselen synker normalt sett i takt med antallet permitteringer, så denne krisen er ikke god for noen.
– Men det er klart mulig at atferden påvirkes. I løpet av denne krisen vil de fleste butikker søke mot netthandel og nye løsninger, samtidig som kundene lærer seg nye måter å handle på. Dette kan gi ringvirkninger inn i fremtiden med endret handlemønster. Det tror jeg er utelukkende positivt, så lenge vi samtidig klarer å beholde fysisk handel og lokal kunnskap.
Nedgang i etterspørsel
– På grunn av spredningen av koronaviruset i Europa og de forskjellige tiltakene europeiske regjeringer iverksetter endres vår situasjon daglig, forteller Anne Vibe, leder for corporate communication hos Zalando til Melk.
– Frem til nedstengningen i flere land var et faktum, registrerte vi ikke noen stor innvirkning på vår virksomhet. Men etter at flere land gikk inn i «lockdown» merket vi en nedgang i etterspørselen i berørte områder.
Nå overvåker de ifølge Vibe situasjonene nøye, både for å forsikre seg om at de ansattes sikkerhet ivaretas og for å redusere innvirkningen dette har på alle områder hos Zalando.
– Vi stiller oss bak de politiske tiltakene som er tatt så langt. Vi setter også pris på at EU holder de indre grensene åpne for godstransport og for de som jobber på tvers av landegrensene. Det samme gjelder viktige funksjoner som post- og pakkeleveringsoperatører.
– Disse grepene er viktige for å redusere de økonomiske konsekvensene i denne krisen.
Nettbutikken, som har sitt hovedsete i Berlin, har mer enn 15 000 ansatte og en årlig omsetning på omtrent 6,5 milliarder euro eller 85 milliarder norske kroner.

Vibe forteller at de selvsagt er opptatt av å opprettholde en stabil økonomisk aktivitet, og at de derfor holder åpent i tråd med landets forskrifter og under strenge helse- og sikkerhetstiltak.
– Denne situasjonen ser ut til å være den nye normalen for de neste ukene og kanskje månedene, og vi må være nøye med de grep vi tar fremover.
Hvilke kategorier ser dere en økt etterspørsel etter akkurat nå?
– Treningstøy, fritidsklær og nattøy. I treningskategorien ønsker våre kunder yogaklær og tilbehør til dette, etterfulgt av løpe- og treningsklær, jakker, gensere og koseklær, avslutter Vibe.
209 % økning online
Me and More åpnet sin fysiske butikk høsten 2017, og har også satset en del på sin tilhørende nettbutikk. De fører merker som Gestuz, Envelope1976, Les Coyotes des Paris, By Malene Birger og Munthe.
– Vi stengte dørene til butikken 12. mars for å bli med på smittedugnad. Det er klart vi var redde for at vi kanskje aldri skulle kunne åpne dørene igjen, forteller Karoline Ottersen til Melk.
Frem til koronakrisen var 90 % av omsetningene deres via deres fysiske butikk.
– Nå jobber vi døgnet rundt for å snu denne statistikken. Vi har nå en gjennomsnittlig økning per dag på 31 % og en økning i nettosalg i hele perioden på hele 209 %.
Ottersen kan fortelle at de har valgt å tilby fri frakt i hele landet og gratis hjemlevering i Oslo.
– Vi kjører også gjerne varer hjem til kunder som ønsker å prøve klærne før de handler, og man kan også handle hos oss via FaceTime.

Nå går mesteparten av tiden med på både å lage content til sosiale medier og å tenke nytt.
– Vårt ønske er jo å tilby personlig og like god service online som i den fysiske butikken. Det er jo viktig å skape en opplevelse for kunden selv om det er på avstand.
Hun avslører likevel at den store usikkerheten rundt videre drift tærer skikkelig på henne.
– Men vi gjør alt vi kan for å holde det gående. Det at det er lockdown i andre land og at Norge er i den situasjonen vi er når det gjelder næringsvirksomhet, gjør at folk generelt er mer opptatt av å bidra til videre drift av norske virksomheter. Ergo, kundene velger å handle innenlands.
Hun påpeker at selv om krisen har hatt en positiv effekt på deres nettbutikk, mister de hele omsetningene i butikk.
– Så vi jobber for å holde driften gående, og tør ikke ta mer enn én dag av gangen. Vi jubler for hver eneste ordre som kommer inn, for de ordrene bidrar jo til at vi forhåpentligvis har en jobb etter dette.
– Vi er en liten familiebedrift som ikke har mye å gå på, så dette betyr virkelig alt for oss.
Les også: Stenger luksusnettbutikk