Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Miuccia Prada - Bilde via Fashiongtonpost

Blackface, rasismeanklager og mangel på mangfold: Nå får luksusmotehuset sensitivitetstrening

Får smek over fingrene fra menneskerettighetsdomstol.

At motebransjen lenge har hatt et mangfoldsproblem er gammel nytt. Det er likevel først de siste årene at denne problematikken virkelig har kommet frem i lyset og blitt sterkt kritisert. Listen over skandaler av dette slaget blant både designere, motehus, merker og magasiner er langt som et vondt år.

Bare i fjor fikk Gucci blackface-kritikk, tyske Elle skapte sterke reaksjoner med sin påstand om at det å være svart «er trendy» og Sephora sendte sine amerikanske ansatte på mangfold-kurs etter at afroamerikanere følte seg uglesett i deres forretninger.

Nå følger Prada-topp Miuccia Prada etter, og hun og resten av staben skal nå kurses i sensitivitet og anti-rasisme.

Les også: Prada-gruppen sier nei til pels

New Yorks menneskerettighetskommisjon har det siste året etterforsket og vært i forlikssamtaler med det italienske motehuset. Grunnen er et utstillingsvindu Prada hadde høsten 2018, der dukkene hadde et tydelig blackface-utseende. Det skapte sterke reaksjoner hos New Yorkere, skriver New York Times

Nå har de partene inngått et forlik. Prada nekter for å ha gjort noe diskriminerende, men skrev likevel under på at de skal lære alle de ansatte nye verdier, og forsøke å hjelpe minoritetsgrupper finansielt og via nyansettelser. De har også sagt seg villig til at denne prosessen skal overvåkes eksternt de neste to årene.

Avtalen spesifiserer at det ikke bare er de lavere på rangstigen i det italienske motehuset som skal kurses. Ledelsen – som utvilsomt står ansvarlig for eller i det minste har gitt sitt «ok» til at butikkvinduet skulle se slik ut – må også gjennomgå sensitivitstrening.

Men Prada er ikke det eneste motehuset som har fått en kraftig smekk over fingrene i denne forbindelse.

New Yorks menneskerettighetskommisjon har også vært i forhandlinger med det tidligere nevnte tilfellet av blackface hos Gucci, og i forbindelse med Diors Sauvage-kampanje, som sies å ha fremmet negative stereotypier knyttet til urfolket i Nord-Amerika.

Ifølge flere storavisen har snakket med kan dette sette en presedens for liknende hendelser i fremtiden – og kanskje få aktører til å tenke seg om to ganger før de gjør liknende feil.

Les også: – De ville ikke slippe oss inn på grunn av hudfargen vår, forteller Naomi Campbell.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer