Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Raser mot det nye nummeret av tyske ELLE

Påstår at det er «trendy» å være svart.

Tirsdag delte vaktbikkjene hos @diet_prada en post om tyske ELLE som over en helside i november-utgaven fokuserte på det faktum at man nå ser flere og flere mørkhudede modeller på catwalken.

Saken hadde de valgt å gi tittelen «Black is back».

Les også: Ungarske Glamour beskyldes for rasisme

Se dette innlegget på Instagram

Not a good look, @ellegermany . For their November 2019 issue, the presumably white-led publication declares that “black is back”. Ironic when they, along with much of the fashion industry, have been complicit in denying visibility to black models until relatively recently. Oh, and apparently they can’t actually tell models apart. In the bottom middle, a picture of @naomichinwing is used in place of @iam_janaye . And @joansmalls has been around for a minute/hasn’t gone anywhere lmao. The issue, titled “Back to Black”, also features a white model on the cover. You can’t make this stuff up! • #elle #ellemagazine #ellegermany #naomichinwing #janayefurman #models #blackmodels #modelsofcolor #runway #fashionweek #fashionmonth #pfw #nyfw #mfw #lfw #paris #london #milan #nyc #wtf #fail #magazine #print #editorial #editor #editorinchief #media #sabinenedelchev #dietprada

Et innlegg delt av Diet Prada ™ (@diet_prada)

I caption under innlegget skriver Tony Liu og Lindsey Schuyler, som driver @diet_prada-kontoen; «I deres november 2019-nummer, som sannsynligvis er en publikasjon ledet av hvite, erklærer de at «svart er tilbake». Dette er ironisk ettersom de sammen med store deler av moteindustrien frem til relativt nylig har vært delaktig i det å nekte svarte modeller synlighet».

Innlegget – som per nå har nesten 80 000 likes og mengder av sjokkerte kommentarer – peker også på det at redaksjonen i magasinet har klart å pare feil bilde med beskrivelsen av modellen Janaye Furman, og i stedet brukt et av en annen modell, nemlig Naomi Chin Wing.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

Fashionista.com, som omtaler det hele, skriver at «tyske ELLE gjorde bokstavelig talt alt feil i sitt forsøk på å fremme svarte modeller».

– Som om det å være svart er nok en ting som kan gå inn og ut av mote. Det at «svart er tilbake» ser ut til å være tema for hele nummeret, i hovedsak med tanke på klær, men redaktørene bestemte seg tydeligvis for å innlemme mennesker inn i denne trenden også, skriver journalist Dhani Mau.

De påpeker også det at november-nummeret faktisk har en hvit, tynn modell på coveret – så det at «svart er tilbake» er tydeligvis ikke helt riktig, i alle fall når det gjelder hvem de ønsker å ha på forsiden.

Redaktøren beklager

Onsdag morgen går sjefredaktør for tyske ELLE, Sabine Nedelchev, ut på magasinets Instagram-konto og forsøker å beklage det hele på vegne av henne og resten av redaksjonen:

I uttalelsen skriver hun «i vårt nåværende nummer tilnærmer vi oss fargen svart fra ulike vinkler. En av disse hadde som mål å fremme svarte modeller som jobber i moteindustrien. Da gjorde vi en mengde feil som har såret folk og det ønsker vi å unnskylde oss før. Det var feil av oss å bruke tittelen «Black is back» som kunne misforstått i den retning at svarte mennesker nå er en slags motetrend. Dette var selvfølgelig ikke vår intensjon og det var feil av oss å ikke være mer oppmerksom på dette.»

Les også
Ekspertenes beste tips til digg champagnefrokost på 17. mai

I forbindelse med det at de tok feil av Naomi Chin Wing og Janaya Furman innrømmer hun at det også var en feil som de angrer på og nå unnskylder seg for. «Vi er klar over hvor problematisk dette er», skriver hun.

«Dette har definitivt vært noe vi har lært av og vi unnskylder oss til alle som har blitt såret eller fornærmet».

Humor-bonus: Diet Prada bruker en scene fra den Oscar-vinnende skrekkfilmen Get Out i en ny post om tyske ELLE:

https://www.instagram.com/p/B4N3NUlH0ot/

Les også: Gucci-designeren om rasisme-kontroversen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer