Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Zimmermann beskyldes for kulturell appropriasjon
Bilde: Zimmermann Resort Swim 2021-kampanje

Zimmermann beskyldes for kulturell appropriasjon

Får sitt pass påskrevet.

Zimmermann er først og fremst kjent for sine mønstrete kjoler, og er ofte å se på influencere og motepersonligheter fra hele verden.

Nå har nettopp et mønster skapt problemer for det australske klesmerket.

I deres resort swim 2021-kolleksjon er nemlig ett av mønsteret en tro kopi av et tradisjonelt meksikansk mønster. Dette gjør at mange har ropt ut om kulturell appropriasjon.

Det er en kremhvit kjole med fugler, blomster og bånd på som har fått folk til å reagere. Denne mønstervarianten har nemlig blitt brodert på plagg i Oaxaca-området i Mexico i hundrevis av år. Mange påpekte likheten da Zimmermann først delte et bilde av kjolen via sin Instagram.

Refinery29 kan melde at mange også valgte å twitre om dette:

«Dere bruker det originale designet fra lokalsamfunnet #HuautlaDeJimenez, Oaxaca. Så dere har i bunn og grunn stjålet et design og selger en uautorisert reproduksjon av dette designet under deres merkevare, som er et klart tilfelle av urettferdig handelspraksis».

The Oaxacan Institute of Handicrafts var også kjapt ute med en uttalelse der de blant annet forklarte at dette mønsteret reflekterer ulike elementer i naturen i dette området. De sa også at det i hovedsak brukes på festplagg.

Les også: Skaper Netflix-suksessen Bridgerton skadelige motetrender?

Zimmermann beklager – og fjerner kjolen fra sortimentet

I en oppdatert caption under bildet av kjolen på Instagram beklager de nå det hele.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

– Zimmermann anerkjenner at tunika-kjolen fra vår swim-kolleksjon var inspirert av de vi nå har skjønt er et tradisjonelt plagg fra Oaxaca-regionen i Mexico. Vi beklager at vi har brukt dette uten å kreditere de kulturelle eierne av denne typen kjole og for at vi har såret noen.

De forteller videre at de har fjernet kjolen både fra nettsiden og fra alle deres utsalg og butikker.

– Vi har gjort en del ting for å sørge for at dette ikke skjer igjen i fremtiden, forklarer de videre.

Det australske merket skal også ha møtt representanter fra The Oaxacan Institute of Handicrafts, for å komme med en formell beklagelse. De er i ferd med å komme til en felles avgjørelse om hva som vil skje videre.

Kulturell appropriasjon i lange baner

Dette er bare det siste i en lang rekke tilfeller av kulturell appropriasjon de siste årene. Grunnen til dette er selvfølgelig ikke fordi det har blitt mer av det enn før – motedesignerne har alltid forsynt seg grovt av elementer fra fremmede kulturer. Det er heller det at man har fått plattformer som Instagram og Twitter der man kjapt kan rope varsku om noen som har gjort det. At verden har blitt noe mer woke har heller ikke skadet.

I november var det Isabel Marant som hadde latt seg inspirere litt vel mye av et meksikansk motiv. Samme måned var det Cardi B som fikk tyn etter å ha figurert på forsiden av et magasin som en hinduistisk gudinne.

Tidligere samme år ble norske Envelope1976 beskyldt for å ha hermet etter et tradisjonelt marrokansk plagg.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

Les også: Det nye Vogue-coveret gjør folk forbanna

Siste saker

Mest lest nå
Les mer